Γιατί οι τράπεζες έκαναν πάλι... βουτιά στα δάνεια (TLTROs) της EKT, υπάρχει πάλι ανησυχία για τα ομόλογα;

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί οι τράπεζες έκαναν πάλι... βουτιά στα δάνεια (TLTROs) της EKT, υπάρχει πάλι ανησυχία για τα ομόλογα;
Η ΕΚΤ, παρότι οι αγορές προεξοφλούν την έξοδο από την πανδημία, φορτώνει τις τράπεζες με τεράστια επιδοτούμενη ρευστότητα (TLTROs). H ανησυχία για τις πληθωριστικές προσδοκίες αυξάνεται, παρά τις διαβεβαιώσεις των κεντρικών τραπεζών.

Τα ποσά είναι τεράστια. Κάπου 425 τράπεζες “απορρόφησαν” πάνω από 330 δισ. ευρώ στην τελευταία δημοπρασία της ΕΚΤ για δάνεια TLTROs (18/3), δάνεια με αρνητικό επιτόκιο. 'Ητοι δάνεια επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να στηρίξουν την αποτελέσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της, δηλαδή να αυξήσουν τη ροή χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στην πραγματικότητα είναι το εργαλείο της ΕΚΤ για να επιδοτήσει την ενίσχυση της ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών όταν η κατάσταση δείχνει οτι μπορεί να γίνει δύσκολη... Αλλωστε τα 330 δισ. ευρώ που διατέθηκαν από την ΕΚΤ είναι τα περισσότερα από όσα είχαν δοθεί μέχρι τώρα από τον πεεασμένο Ιούνιο.

Και το ερώτημα που αναδύεται είναι το γιατί η ΕΚΤ εκτιμά αναγκαίο να “ρίξει” αυτό το ποσό τώρα στο τραπεζικό σύστημα, όταν η ίδια δηλώνει οτι οι τράπεζες είναι περισσότερο ισχυρές κεφαλαιακά από ποτέ και την ίδια στιγμή ανακοινώνει ότι θα αυξήσει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων μέσω του PEPP, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στις τιμές και αποδόσεις τους, που σημαίνει βελτιώνει την τιμολόγησή τους στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Όλα, ανεξάρτητα από το πώς ξεκινούν ή τι εργαλεία χρησιμοποιούνται, φαίνεται να καταλήγουν στην ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων και της ρευστότητας των τραπεζών, σε ένα περιβάλλον που το τραπεζικό σύστημα εμφανίζεται να “πνίγεται” από μία πλεονάζουσα ρευστότητα της τάξης του 1,3 τρισ. ευρώ. Η οποία μέσω της διατραπεζικής αγοράς υπό φυσιολογικές συνθήκες “κυκλοφορεί” και κανονικά θα έπρεπε να υπερ-καλύπτει τις ανάγκες του ευρω-συστήματος.

Τα ερωτήματα αυτά έχουν γίνει περισσότερο έντονα μετά τις ανακοινώσεις της Fed με τις οποίες ο κ. Πάουελ διαβεβαίωσε τις αγορές οτι μέχρι και το 2023 τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά και οι αγορές της θα συνεχίσουν χωρίς διακοπή.

Και ενώ κανείς θα περίμενε μετά από αυτά να πέσουν οι αποδόσεις και να αυξηθούν οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων η απόδοση του δεκαετούς αναπήδησε μέχρι το 1,75% για να γυρίσει και να παραμείνει στην συνέχεια σε υψηλά επίπεδα του 1,68%. Και όλα αυτά ενώ το πακέτο Μπάιντεν του 1,9 τρισ. δολ. είναι έτοιμο να αρχίσει να τρέχει με επιταγές στους δικαιούχους, με το 1,3 τρισ. όπως υπολογίζεται να καταλήγει στην κατανάλωση.

Και με την Wall Street βέβαια να προεξοφλεί και να πανηγυρίζει την επικείμενη “έξοδο” από την πανδημία...

Πολλοί αναλυτές αποδίδουν την αντιφατικότητα αυτή των αντιδράσεων στο γεγονός οτι ο κ. Πάουελ μαζί με τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις για την συνέχιση της στήριξης της οικονομίας ανακοίνωσε ελαφρά τη καρδία οτι ο πληθωρισμός μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ανέβει στο 2,4%...

insider

 

Όπως δείχνει το διάγραμμα οι προβλέψεις για την άνοδο του πληθωρισμού έχουν ιδιαίτερη ένταση και βρίσκονται σε επίπεδα ανάλογα εκείνων του Μαΐου του 2004, ότι και να λέει ο κ. Πάουελ ή η κα Λαγκάρντ.

Για την ΕΚΤ μάλιστα οι πραγματικές ανησυχίες φαίνεται να αποτυπώνονται περισσότερο στην επιμονή της να στηρίξει ακόμα περισσότερο την ρευστότητα των τραπεζών μέσω των TLTROs και του PEPP, παρά στις διαβεβαιώσεις για την επόμενη ημέρα.

Αλλωστε στο ίδιο επίπεδο “ερμηνείας” εντάσσονται και οι αποφάσεις της Bundesbank να μη αποδόσει μέρισμα στην γερμανική κυβέρνηση από τα κέρδη της και να ενισχύσει με τα κεφάλαια αυτά τις προβλέψεις της για τις “ζημιές” που θα μπορούσαν να της προκαλέσουν οι τρέχουσες εξελίξεις.

Κάτι τέτοιο η Βundesbank είχε να το κάνει από το 1979 ήτοι στο αποκορύφωμα της έκρηξης του υπερπληθωρισμού μετά την κατάρρευση της Συμφωνίας του Μπρέττον Γουντς τον Αύγουστο του 1971, ήτοι το τέλος της “σταθερής” ισοτιμίας χρυσού δολαρίου.

Ολοι θυμούνται τι ακολούθησε, όταν δύο χρόνια αργότερα η Fed για να ανακόψει τον υπερπληθωρισμό ανέβασε “σε μία νύχτα” τα επιτόκια στο 18% προκαλώντας μία χωρίς προηγούμενο “ανακοπή” στη διεθνή οικονομία με συνέπειες τις οποίες μπορεί να αναζητήσει κανείς στο υπόβαθρο του 2008 και της τρέχουσας κατάστασης...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider