Ελλάδα
19-03-2021 | 09:30

Noval Property: Οι «αντοχές» και τα σχέδια για data centers, logistics και «πράσινα» κτίρια

Noval Property: Οι «αντοχές» και τα σχέδια για data centers, logistics και «πράσινα» κτίρια
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ανθεκτική εν μέσω πανδημίας αποδείχτηκε η Noval Property, θυγατρική του ομίλου Viohalco στο real estate, η οποία έχει στα σχέδιά της να εστιάσει σε προνομιούχα κτήρια γραφείων με πιστοποίηση σχεδιασμού LEED και WELL, στη μετατροπή πρώην βιομηχανικών ακινήτων σε κέντρα logistics και data centres, σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα με κατοικίες αλλά και σε έργα αστικής ανάπλασης μικτής χρήσης, κυρίως στην Αθήνα.

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις για το 2020, ο κύκλος εργασιών του κλάδου ακινήτων της Viohalco, μέσω της Noval, ανήλθε σε 10 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρου εισοδήματος διαμορφώθηκαν σε κέρδη 10 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 2 εκατ. ευρώ το 2019.

Η Noval Property κατέγραψε αύξηση 22% της εύλογης αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων της από 298,5 εκατ. ευρώ (στις 31 Δεκεμβρίου 2019) σε 364,6 εκατ. ευρώ (στις 31 Δεκεμβρίου 2020). Αυτή η αύξηση επιτεύχθηκε χάρη στον εταιρικό μετασχηματισμό μέσω της ενσωμάτωσης ακινήτων και στην ενεργή διαχείριση των ακινήτων.

Το 2020 ήταν μια απαιτητική χρονιά για τον κλάδο ακινήτων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμια κλίμακα. Λόγω της πανδημίας του Covid-19 και των συναφών περιορισμών στις μετακινήσεις, η ελληνική κυβέρνηση θέσπισε, μεταξύ άλλων μέτρων, την υποχρεωτική μείωση ενοικίων για εμπορικά ακίνητα κατά 40% σε αρκετούς τομείς (για παράδειγμα, λιανεμπόριο, φιλοξενία, εστίαση, γυμναστήρια κ.λπ.) για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο 2020.

Ο συνδυασμός αυτών των κυβερνητικών μέτρων με τη συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση επηρέασε σημαντικά τα έσοδα των εταιριών ακινήτων, όπως και της Noval Property. Ωστόσο, χάρη στην αποτελεσματική και ενεργή διαχείριση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων δεν καταγράφηκε σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή ενοικίων ή κοινοχρήστων και εξασφαλίστηκε ικανοποιητική ρευστότητα, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στη Noval Property να συνεχίσει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Το συγκρότημα γραφείων «The Orbit» στην Αθήνα (Μικτής Δομημένης Επιφάνειας 39.650 τ.μ.) ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία του το 2020 και έχει ήδη μισθωθεί σχεδόν πλήρως. Είναι το πρώτο έργο με περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) στο επίπεδο Platinum στην Ελλάδα με χρήση της έκδοσης LEED v4. Οι κατασκευαστικές εργασίες για την επέκταση (Μικτής Δομημένης Επιφάνειας περίπου 25.000 τ.μ.) του εμπορικού κέντρου River West σημείωσαν πρόοδο κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή της επέκτασης και να ξεκινήσουν οι εμπορικές της λειτουργίες.

Όσον αφορά στο 2021 και εξής, η Noval Property έχει θέσει ως στόχο την εξαγορά ακινήτων τρίτων (π.χ. το πρώτο τρίμηνο του 2021, η σύμπραξη της Noval Property με μια επενδυτική εταιρία ακινήτων ανακηρύχθηκε πλειοδότης για την εξαγορά ενός προνομιακού οικοπέδου στην Αθήνα, όπου θα αναπτυχθεί ένα μοντέρνο και φιλικό προς το περιβάλλον πάρκο γραφείων) και την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ιδίων ακινήτων της. Επίσης, θα συνεχίσει την ενεργή διαχείριση του χαρτοφυλακίου της.

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, η εταιρία θα εστιάσει σε προνομιούχα κτήρια γραφείων με πιστοποίηση σχεδιασμού LEED και WELL, τη μετατροπή πρώην βιομηχανικών ακινήτων σε κέντρα logistics και data centres, σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα με κατοικίες και σε έργα αστικής ανάπλασης μικτής χρήσης, κυρίως στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2021 η Noval Property σε σύμπραξη με το fund Brook Lane πλειοδότησε σε διαγωνισμό για την πώληση του οικοπέδου, γνωστό και ως Kodak, επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στην του Αμαρουσίου, με τίμημα 28,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ακίνητο όπου μπορεί να αναπτυχθεί υπερσύγχρονο κτίριο γραφείων με εμπορικές χρήσεις και βιοκλιματικές προδιαγραφές. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.