Πανούσης: Απειλή για το δημόσιο συμφέρον η υποτροπή στην κουλτούρα πληρωμών – Αρνητικές οι παρενέργειες της αναστολής των πλειστηριασμών

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πανούσης: Απειλή για το δημόσιο συμφέρον η υποτροπή στην κουλτούρα πληρωμών – Αρνητικές οι παρενέργειες της αναστολής των πλειστηριασμών
Μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως είπε ο κ. Πανούσης, το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το απόθεμα ΝΡΕ κατά 50 δισ. -- από τα 107 δισ. τον Μάρτιο του 2016 στα περίπου 57 δισ. το τέλος του 2020.

Το 2021 θα είναι χρονιά μετασχηματισμού για την αγορά των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και η χρονιά που θα διαμορφώσει τη φυσιογνωμία της για το ορατό μέλλον, ανέφερε ο CEO της doValue Greece και πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων, Αναστάσιος Πανούσης, μιλώντας στο 3ο NPL Summit που διοργανώνει η Ethos Events.

Μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως είπε ο κ. Πανούσης, το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το απόθεμα ΝΡΕ κατά 50 δισ. -- από τα 107 δισ. τον Μάρτιο του 2016 στα περίπου 57 δισ. το τέλος του 2020. Απομένει, όμως, ένα σημαντικό απόθεμα ΜΕΔ στους ισολογισμούς. «Η προσπάθεια είναι ακόμη σε εξέλιξη και απαιτείται να ενταθεί, καθώς όλοι ξέρουμε ότι θα προστεθούν ΜΕΔ λόγω της πανδημίας, όπως συμβαίνει πάντοτε σε μια μεγάλη οικονομική κάμψη. Για φέτος είχαν προϋπολογιστεί τιτλοποιήσεις –αυτό είναι το βασικό εργαλείο- για χαρτοφυλάκια περίπου 23 δις. Όμως, οι τράπεζες επιλέγουν την περαιτέρω επιτάχυνση της εξυγίανσης των ισολογισμών. Σχέδια που ήταν για το 2022 έρχονται μπροστά και θα υλοποιηθούν φέτος. Η επικείμενη ψήφιση του Ηρακλή ΙΙ δίνει αυτή τη δυνατότητα. Στο τέλος του χρόνου, και με τα σημερινά δεδομένα, θα έχουν μειωθεί –εξαιρουμένης της πανδημίας- τα τραπεζικά ΜΕΔ σε περίπου 35 δισ.», ανέφερε ο κ. Πανούσης.

Πρόσθεσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα αποκτήσουμε μια σαφέστερη εικόνα για το τι αφήνει στην οικονομία η πανδημική κρίση και τα μέτρα αντιμετώπισής της. «Το σκληρό λοκντάουν όλα δείχνουν πως το αφήνουμε πίσω μας. Παρότι πολλοί άνθρωποι ακόμη δοκιμάζονται καθημερινά, η πρόοδος των εμβολιασμών και στην Ελλάδα και διεθνώς φέρνει πιο κοντά αυτό που όλοι προσδοκούμε, την αποκατάσταση της κοινωνικής ζωής ώστε να ξεκινήσει η ανάκαμψη. Στο πλαίσιο αυτό, το πιο αισιόδοξο, θα μετρήσουμε και τις απώλειες. Ανάμεσα σε αυτές θα δούμε και πόσα δάνεια προστέθηκαν στο απόθεμα των ΜΕΔ. Κυρίως, θα φανεί πόσοι ιδιώτες και επιχειρήσεις που απολαμβάνουν το προνόμιο της αναστολής πληρωμών θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν τα προγράμματα ομαλής μετάβασης στην κανονικότητα, τόσο τα κρατικά, τη Γέφυρα 1 και 2, όσο και τις ρυθμίσεις που προσφέρουν εταιρείες διαχείρισης και τράπεζες, και πόσοι δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν», είπε ο κ. Πανούσης.

Όπως σημείωσε, οι Εταιρίες Διαχείρισης έχουν κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια αρωγής προς τους πληγέντες από τα μέτρα περιστολής της πανδημίας, αλλά και προς όλους τους οφειλέτες συνολικά. Μόνο τον τελευταίο χρόνο προχώρησαν σε 75.000 ρυθμίσεις δανείων ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ σε μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών οι λύσεις που έδωσαν περιλάμβαναν και άφεση χρέους. Ταυτόχρονα, συνεργάστηκαν με τις τράπεζες για ένα μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων και στα δάνεια που παραμένουν στα χαρτοφυλάκιά τους, προσέφεραν ρυθμίσεις αμοιβαία επωφελείς που αποτελούν την βάση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους.

Ο νέος Πτωχευτικός και τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης

Αναφερόμενος στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, ο κ. Πανούσης εκτίμησε ότι θα επιτευχθούν τα χρονοδιαγράμματα, ενώ είπε ότι ο νόμος είναι πολύ ουσιαστικός για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Τόνισε, ωστόσο, ότι το πρόβλημα των κακόπιστων οφειλετών, εκείνων που επιχειρούν να αξιοποιήσουν ακόμη και τη δοκιμασία της πανδημίας για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους σε βάρος των συνεπών και της οικονομίας, παραμένει.

«Και δυστυχώς βρίσκουν καταφύγιο σε μέτρα καλής πρόθεσης που αποδεικνύονται όμως στην πράξη ατελέσφορα και φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γενική αναστολή όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης – και όχι μόνον των πλειστηριασμών. Έχω πει επανειλημμένα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι πλειστηριασμοί και γενικά η προσφυγή σε αναγκαστική εκτέλεση δεν αποτελεί ούτε πρόθεση, ούτε επιλογή μας. Εμείς θέλουμε λύσεις. Λύσεις αμοιβαία αποδεκτές και βιώσιμες για να αναβιώσουν και να πληρωθούν τελικά τα δάνεια στο βαθμό που μπορεί να ανταποκριθεί ο οφειλέτης. Η αναγκαστική εκτέλεση δεν είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Είναι λύση κοστοβόρα και χρονοβόρα. Αλλά η απουσία της, ως έσχατο μέσο καταφυγής σε βάρος των στρατηγικών κακοπληρωτών, έχει σοβαρές παρενέργειες. Οι κατά σύστημα ασυνεπείς ενθαρρύνονται στην ασυνέπειά τους. Και οι συνεπείς βλέπουν ότι οι καταχρηστικές συμπεριφορές γίνονται ανεκτές. Έτσι καταστρέφεται μια μεγάλη κατάκτηση που είχαμε τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, η αποκατάσταση της κουλτούρας πληρωμών στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Πανούσης, επισημαίνοντας ότι η υποτροπή αποτελεί απειλή για το δημόσιο συμφέρον μακροπρόθεσμα, κι όχι απλώς για τους κατόχους δανειακών χαρτοφυλακίων.

Όπως είπε, το παρατεταμένο πάγωμα των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης έχει ήδη πλήξει σοβαρά το ρυθμό με τον οποίο επιτυγχάνονται ρυθμίσεις και συναινετικές διευθετήσεις. Κάτι που προκαλεί ντόμινο παρενεργειών στην οικονομία. Τα σχέδια των τραπεζών για μείωση του αποθέματος ΜΕΔ καθυστερούν, και μαζί τους η πλήρης αποκατάσταση της δυνατότητάς τους να χρηματοδοτούν την οικονομία – τώρα ακριβώς που πρέπει να στηριχτεί η ανάκαμψη. Εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση, είπε ο κ. Πανούσης, αυξάνει ο συντελεστής ρίσκου και για τις τιτλοποιήσεις που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος, μέσω του προγράμματος Ηρακλής. Οι σχεδιασμοί των επενδυτών δυσχεραίνονται με αντίστοιχη επίπτωση στις αποτιμήσεις των νέων τιτλοποιήσεων – δηλαδή των ποσών που θα επενδύσουν στη χώρα ξένοι επενδυτές για να αποκτήσουν τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια. Και στην ίδια την αγορά νοθεύεται ο ανταγωνισμός από επιχειρήσεις που στηρίζουν την παρουσία τους στην αθέτηση υποχρεώσεων προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες πιστωτές.

Καταλήγοντας, ο κ. Πανούσης είπε ότι οι Εταιρίες Διαχείρισης συμβάλλουν στην εξυγίανση προβληματικών επιχειρήσεων. «Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται η κινητοποίηση νέων κεφαλαίων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής τους. Σήμερα, βλέπουμε ότι υπάρχουν και διαθέσιμα κεφάλαια στις διεθνείς αγορές και ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στην Ελλάδα. Ένα παράθυρο ευκαιρίας. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι ανοιχτό για πολύ καιρό; Αν χάσουμε χρόνο, αφήνοντας στρατηγικούς κακοπληρωτές στο απυρόβλητο χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο, μπορεί όταν θα χρειαστούν τα κεφάλαια να μην είναι πια διαθέσιμα», τόνισε ο κ. Πανούσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider