Ελλάδα
16-03-2021 | 09:49

ΕΒΙΚΕΝ: Η ΔΕΗ απευθύνει νέο τελεσίγραφο στη βιομηχανία

Newsroom
Μοιράσου το
ΕΒΙΚΕΝ: Η ΔΕΗ απευθύνει νέο τελεσίγραφο στη βιομηχανία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Η ΔΕΗ απευθύνει νέο τελεσίγραφο στη βιομηχανία, με το οποίο επιχειρεί να εξαναγκάσει τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, να αποδεχθούν επαχθείς όρους στις νέες συμβάσεις προμήθειας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), σε ανακοίνωση της για τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Στις 28 Φεβρουαρίου έληξε η δίμηνη προθεσμία διαπραγμάτευσης, που είχε θέσει η ΔΕΗ στους βιομηχανικούς πελάτες της στην ΥΤ,  για την κατάρτιση νέων συμβάσεων, πέραν της οποίας -κατά δήλωσή της- έπαυσε να υφίσταται συμβατικό πλαίσιο μεταξύ των μερών  για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι υπερβολικές αυξήσεις έως και 40%, η κατάργηση του νυχτερινού τιμολογίου για τις χαλυβουργίες, η επιβολή ρήτρας συνδεδεμένης με το κόστος στην αγορά εξισορρόπησης, οι περιοριστικοί όροι που εμποδίζουν στην πράξη τη συμμετοχή των βιομηχανικών φορτίων στην αγορά,  αλλά και η  παρελκυστική τακτική της ΔΕΗ  έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο την διαπραγμάτευση με τους βιομηχανικούς πελάτες της στην ΥΤ.

Μπροστά στο αδιέξοδο αυτό, η ΔΕΗ απευθύνει νέο τελεσίγραφο στη βιομηχανία, με το οποίο επιχειρεί να εξαναγκάσει τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, να αποδεχθούν επαχθείς όρους στις νέες συμβάσεις προμήθειας.

Μάλιστα, αν και καταρχήν δηλώνει ότι προτίθεται να συνεχίσει να εφαρμόζει τους υφιστάμενους όρους τιμολόγησης έως τις 16 Ιουνίου,  την ίδια στιγμή ανακοινώνει ότι από τις 16 Μαρτίου θα επιβάλλει μονομερώς νέους δυσμενέστερους όρους τιμολόγησης.

Η παράταση της αβεβαιότητας αναφορικά με το κόστος ενέργειας, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αναστέλλει κάθε σχέδιο  για αύξηση της παραγωγής και για νέες επενδύσεις και επιφέρει καίριο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των μεγάλων βιομηχανιών της χώρας.  

Το βασικό ερώτημα που τίθεται, είναι αν η ΔΕΗ επιθυμεί εντέλει τον καλόπιστο διάλογο με τη βιομηχανία, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα πιθανό αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση, το οποίο θα είναι επιζήμιο για όλα τα μέρη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.