Τι «έδειξε» η ElvalHalcor – Οι «αντοχές» του 2020 και τα θετικά σημεία για τη συνέχεια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι «έδειξε» η ElvalHalcor – Οι «αντοχές» του 2020 και τα θετικά σημεία για τη συνέχεια
Κύκλοι της αγοράς που παρακολουθούν την εισηγμένη αποδίδουν την πολύ καλή επίδοση του τελευταίου περυσινού τριμήνου τόσο στην ανάκαμψη της ζήτησης που παρατηρήθηκε στη διεθνή αγορά όσο και στη διεύρυνση μεριδίων αγοράς.

Ιδιαίτερα ανθεκτική εν μέσω πανδημία αποδείχθηκε η ElvalHalcor η οποία μάλιστα έκανε ένα εντυπωσιακό rebound προς τα τέλη του 2020, καλύπτοντας τις απώλειες σε όγκο πωλήσεων, με τον «λογαριασμό να γράφει» μόλις -0,8% στον κύκλο εργασιών για το σύνολο του 2020, παρά την ύφεση που έπληξε το σύνολο της Ευρωζώνης κατά 6,8%, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 2,028,6 δις ευρώ.

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 0,9%, με τη μεγαλύτερη πτώση να προέρχεται από τη σημαντική πτώση των όγκων προς την αυτοκινητοβιομηχανία και τις μεταφορές των προϊόντων αλουμινίου κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης. Το ίδιο διάστημα, τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (adjusted EBITDA) άγγιξαν τα 136 εκατ. ευρώ έναντι 140 εκατ. ευρώ για το 2019. H μικρή αυτή μείωση κρίνεται ως μια εξαιρετικά επιτυχής επίδοση, που δικαιολογεί απόλυτα τις στρατηγικές επιλογές της παραγωγικής ευελιξίας και της διασποράς του ρίσκου τόσο σε προϊόντα, όσο και σε αγορές.

Κύκλοι της αγοράς που παρακολουθούν την εισηγμένη αποδίδουν την πολύ καλή επίδοση του τελευταίου περυσινού τριμήνου τόσο στην ανάκαμψη της ζήτησης που παρατηρήθηκε στη διεθνή αγορά όσο και στη διεύρυνση μεριδίων αγοράς. Επίσης, σημειώνουν ότι η δραστηριότητα στις ΗΠΑ κινήθηκε σε ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ προσθέτουν και τους μηδενικούς δασμούς στην τοπική αγορά όταν σε ανταγωνιστικούς ομίλους επιβλήθηκαν μικρότεροι ή μεγαλύτεροι δασμοί.

Για επενδύσεις στον κλάδο αλουμινίου δαπανήθηκαν περί τα 94,9 εκ. ευρώ σε πάγιο εξοπλισμό, από τα οποία 83 εκ. ευρώ για τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της έλασης αλουμινίου της μητρικής στις εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του 1ου σταδίου του επενδυτικού προγράμματος και της έναρξης του 2ου σταδίου του. Η εγκατάσταση και έναρξη λειτουργίας του νέου θερμού ελάστρου ολοκληρώθηκε με μικρή καθυστέρηση οφειλόμενη στους περιορισμούς μετακινήσεων, ενώ ήδη η Εταιρία έχει ξεκινήσει το επόμενο διετές στάδιο του προγράμματος, ύψους 100 εκ. ευρώ, με στόχο τη μεγαλύτερη αξιοποίηση της νέας παραγωγικής δυναμικότητας.

Οσον αφορά στον κλάδο χαλκού, δαπανήθηκαν περί τα 22 εκ. ευρώ για επενδύσεις, από τα οποία 10,0 εκ. ευρώ για το εργοστάσιο των σωλήνων χαλκού στα Οινόφυτα, ενώ το ποσό των 11,6 εκ. ευρώ επενδύθηκε κυρίως στην εγκατάσταση ενός ψυχρού ελάστρου στο εργοστάσιο έλασης χαλκού και κραμάτων στην Σόφια, Βουλγαρία.

Για το 2021, η ElvalHalcor παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε όποιες βραχυχρόνιες μεταβολές στις αγορές. Παράλληλα διατηρεί αμετάβλητη τη μακροχρόνια στρατηγική της περαιτέρω ανάπτυξης και επέκτασής της μέσω αύξησης των πωλήσεων της, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε αγορές εκτός Ευρώπης, καθώς και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και των μεριδίων αγοράς της σε προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο των διεθνών τάσεων που απορρέουν από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ενεργειακή αποδοτικότητα, τον εξηλεκτρισμό και την κυκλική οικονομία στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της μετάβασης της οικονομίας σε ένα μοντέλο ανάπτυξης πιο φιλικό στο περιβάλλον.

Γενικότερα πάντως, θετικά κρίνονται για τη συνέχεια η ικανοποιητική ζήτηση που εμφανίζουν οι διεθνείς αγορές, η απαλλαγή από οποιαδήποτε δασμολογική επιβάρυνση από τις αμερικανικές αρχές, η αντίστοιχη επιβάρυνση σε ανταγωνιστές που μπορεί να τους οδηγήσει σταδιακά και εκτός αγοράς των ΗΠΑ, το θετικό αποτύπωμα του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου.

Το 2020, τα ίδια κεφάλαια των μετόχων προσέγγισαν τα 764 εκατ. ευρώ, οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις τα 452,7 εκατ. ευρώ, οι βραχυπρόθεσμες δανειακές τα 190 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα τα 33,9 εκατ. ευρώ, οι καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες τα 86,7 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος είχε αποθέματα 503,7 εκατ. ευρώ και εμπορικές και λοιπές απαιτήσεις 254,6 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση της εισηγμένης στο ΧΑ ανέρχεται σε περίπου 770 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider