Προς νέα παράταση το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Τα σενάρια για τις 22 Μαρτίου

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς νέα παράταση το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Τα σενάρια για τις 22 Μαρτίου
Έμποροι και καταναλωτές θα χρειαστεί όπως φαίνεται να περιμένουν και πέραν της 16ης Μαρτίου για το άνοιγμα των καταστημάτων καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και η αυξημένη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία καθιστούν πολύ δύσκολη την επαναλειτουργία της αγοράς την ερχόμενη Τρίτη.

Έμποροι και καταναλωτές θα χρειαστεί όπως φαίνεται να περιμένουν και πέραν της 16ης Μαρτίου για το άνοιγμα των καταστημάτων καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και η αυξημένη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία καθιστούν πολύ δύσκολη την επαναλειτουργία της αγοράς την ερχόμενη Τρίτη.

Αν και επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί η νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων, μέσα στο Σαββατοκύριακο, λοιμωξιολόγοι που συμμετέχουν στην επιτροπή που εισηγείται προς την κυβέρνηση, υπογράμμιζαν σε δηλώσεις τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί τα μέτρα να συνεχιστούν και πέραν της 16ης Μαρτίου. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, που έχει θέσει ως προτεραιότητα την επανεκκίνηση της οικονομίας, εξετάζει διάφορα σενάρια ανάλογα πάντα και με την πορεία της πανδημίας. «Το βασικό σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει να λειτουργήσει σταδιακά με κανονικούς όρους η πραγματική οικονομία» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6.

Στον σχεδιασμό πάντως για το άνοιγμα των καταστημάτων προβλέπεται, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ότι όταν δοθεί το πράσινο φως θα λειτουργήσουν κανονικά, χωρίς δηλαδή τη μέθοδο click away. Εξάλλου, έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία είναι και ο πενταψήφιος 13032, με τον οποίο θα περιορίζονται σε μία ημερησίως οι μετακινήσεις των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα ενώ θα υπάρχει και χρονικός περιορισμός 3 ωρών στις αγορές τους. Επιπλέον, τις επόμενες μέρες θα φανεί εάν στα μέτρα που θα επιλέξει η κυβέρνηση για το λιανεμπόριο θα είναι και κάτι αντίστοιχο με το χιλιομετρικό όριο που εφαρμόζεται στα σούπερ μάρκετ. Εάν δηλαδή οι αγορές των καταναλωτών θα γίνονται μόνο σε καταστήματα που βρίσκονται κοντά στον τόπο διαμονής τους, ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις.

Εφόσον πάντως η παράταση των μέτρων επιβεβαιωθεί και επίσημα, για το λιανεμπόριο θα έχει ουσιαστικά χαθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021 στο οποίο περιλαμβάνεται και η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων μαζί μάλιστα με την παράταση τους έως τις 31 Μαρτίου που δόθηκε. Την ίδια στιγμή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, η μεγάλη αγωνία είναι πλέον για τον πασχαλινό τζίρο του Απριλίου και ο στόχος να μη χαθεί ένα δεύτερο Πάσχα για την αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider