Ποια είναι η «φιλοσοφία» της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ – Οι… «ΑΑΑ» μισθωτές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια είναι η «φιλοσοφία» της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ – Οι… «ΑΑΑ» μισθωτές
Έχοντας ως στόχο την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της έως τα επίπεδα των 130-140, μέσω της υλοποίησης ενός επενδυτικού πλάνου ύψους 40 εκατ. ευρώ κινείται η Intercontinental International.

Έχοντας ως στόχο την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της έως τα επίπεδα των 130-140, μέσω της υλοποίησης ενός επενδυτικού πλάνου ύψους 40 εκατ. ευρώ κινείται η Intercontinental International. Βέβαια, η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ, όπως αναφέρουν πηγές του ομίλου, σαφώς και θα τηρήσει επιλεκτικό επενδυτικό προφίλ μέσα στη χρόνια, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία, κατά συνέπεια, ο παραπάνω στόχος θεωρείται... το ιδανικό σενάριο, καθώς στην Intercontinental International αναγνωρίζουν ότι και ο τομέας των ακινήτων έχει επηρεαστεί.

Προφανώς, η πρόσφατη ανακοίνωση για σύναψη προσυμφώνου για την εξαγορά κτιρίου γραφείων στο Χαλάνδρι, έναντι 12 εκατ. ευρώ περίπου, που έχει ποιοτικό μισθωτή, όπως η GLAXOSMITHKLINE, εντάσσεται στον ευρύτερο αυτό σχεδιασμό. Σχετίζεται όμως και με τον προσανατολισμό της ΑΕΕΑΠ να έρχεται σε συμφωνία με «αξιόπιστους μισθωτές, επιπέδου… ΑΑΑ», όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν άνθρωποι του ομίλου. Άλλωστε, τα ακίνητα που είναι στο χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης, είναι κατά βάση μισθωμένα σε επιχειρήσεις που θεωρούνται αξιόπιστοι μισθωτές, όπως τράπεζες (Alpha Bank), σούπερ μάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης), αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών (Πλαίσιο, Dixons), πληροφορικής και κινητής τηλεφωνίας κ.α.

Στο τέλος του 2020, βάσει δημοσιευμένης οικονομικής κατάστασης, η ΑΕΕΠ είχε χαρτοφυλάκιο 33 ακινήτων, αξίας άνω τω 95,4 εκατ. ευρώ. Σε γενικές γραμμές, στόχος της ΑΕΕΑΠ είναι η διατήρηση αποδόσεων άνω του 7% κατά μέσο όρο, ενώ όσον αφορά κάποιες μικρές απώλειες σε επίπεδο ενοικίων αυτές καλύφθηκαν από σχετικές ευρύτερες αναπροσαρμογές. Ο όμιλος έχει σύνολο διαθεσίμων στα 8,32 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τους τομείς που εστιάζει η εισηγμένη, ο χώρος των αποθηκευτικών χώρων (logistics), τα ποιοτικά γραφεία, όπως και το retail αποτελούν βασικές κατευθύνσεις, ενώ το οικιστικό μάλλον «βγαίνει εκτός ατζέντας» μετά και την ολοκλήρωση κάποιων πωλήσεων την προηγούμενη διετία.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση των μεγεθών για το σύνολο του 2020. Βάσει οικονομικών στοιχείων 9μήνου ο όμιλος εμφάνισε κύκλο εργασιών στα 6,18 εκατ. ευρώ, έναντι 6,25 εκατ., την αντίστοιχη περίοδο του 2019, EBITDA στα 5 εκατ. ευρώ, δείχνοντας μια απορρόφηση των όποιων πιέσεων από το «κούρεμα» ενοικίων.

Όσον αφορά στη μετοχή, αυτή δεν διακρίνεται για την εμπορευσιμότητά της, άλλωστε, σχεδόν 75%-80% βρίσκεται στα χέρια βασικών μετόχων, όπως η οικογένεια Χαλικιά, οπότε το free float είναι χαμηλό. Πάντως, βρίσκεται κοντά στα υψηλά έτους καθώς κινείται κάπου στα 6,3 ευρώ. Σημειώνεται ότι η ΑΕΕΑΠ εκ του νόμου προσφέρουν ως μέρισμα το 50% των κερδών τους, αν και στην Intercontinental International η φιλοσοφία περιλαμβάνει τη διανομή του 75% των κερδών, μέσω μερίσματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider