Η αξιολόγηση των «13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας» και τα projects της Κτιριακές Υποδομές ΑΕ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αξιολόγηση των «13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας» και τα projects της Κτιριακές Υποδομές ΑΕ
Στη διαδικασία αξιολόγησης της Α’ φάσης προεπιλογής βρίσκεται ο μεγάλος «διπλός» διαγωνισμός για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, συνολικού ύψους 131,5 εκατ. ευρώ.

Στη διαδικασία αξιολόγησης της Α’ φάσης προεπιλογής βρίσκεται ο μεγάλος «διπλός» διαγωνισμός για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, συνολικού ύψους 131,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης αρμοδιότητας Τεχνικού Συμβούλου για τη Β’ φάση του διαγωνισμού, ενός project που προωθεί η ΚΤΥΠ ΑΕ, δηλαδή οι Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στην παρούσα φάση, και αναφορικά με άλλα projects που δρομολογούνται από την ΚΤΥΠ, συντάχθηκε η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την διαγωνιστική διαδικασίας Α’ Φάσης για το έργο «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση 17 Σχολικών Μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία», εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 120 εκατ. ευρώ (θα είναι τα πρώτα σχολεία-ΣΔΙΤ στη Βόρεια Ελλάδα ακολουθώντας το παράδειγμα της Αττικής και άλλων περιοχών). Επίσης, δημιουργείται ο φάκελος ωριμότητας του έργου «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση τριών Αστυνομικών Διευθύνσεων μέσω ΣΔΙΤ (Καρδίτσας, Ημαθίας και Λευκάδας)».

Όσον αφορά στους δύο διαγωνισμούς για την κατασκευή και διαχείριση των Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αυτά τα 13 κτίρια θα καλύψουν κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Στο ένα «πακέτο» περιλαμβάνονται 7 ΠΕΚΕΠΠ κόστους 70,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και αφορά τα κτήρια σε Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Στο δεύτερο πακέτο περιλαμβάνονται 6, κόστους 60,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι για το έργο που έχει τίτλο «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση 13 περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων πολιτικής προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.) μέσω ΣΔΙΤ», το «παρών» στην κατάθεση ενδιαφέροντος για το μεγάλο διπλό έργο-ΣΔΙΤ έδωσαν μέσα στον Φεβρουάριο οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Πλέον, θα πρέπει να περιμένουμε ποιοι θα περάσουν στην επόμενη φάση, στην οποία θα ξεκινήσει ανταγωνιστικός διάλογος ώστε να διαμορφωθεί το τελικό αντικείμενο του έργου. Σκοπός του διαλόγου είναι η εκτίμηση ως προς τις τεχνικές, χρηματοδοτικές ή νομικές λύσεις που μπορεί να προσφέρει η αγορά, καθώς και η διερεύνηση και ο προσδιορισμός των μέσων, που μπορούν να ικανοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες της Αναθέτουσας Αρχής σε σχέση με το έργο. Στην τελική φάση οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές για τη σύναψη της Σύμβασης Σύμπραξης.

Η συνολική διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 324 μήνες εκ των οποίων 24 μήνες κατασκευής και οι υπόλοιποι 300 μήνες (25 χρόνια) λειτουργία και διαχείριση, όπως είναι και η συνήθης πρακτική σε αυτά τα έργα ΣΔΙΤ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο φορέας υλοποίησης των διαγωνισμών, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, έχει προωθήσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά projects, μέσω ΣΔΙΤ, όπως η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση εγκαταστάσεων υπηρεσιών, σταθμού του Πυροσβεστικού Σώματος, 24 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Αττικής κ.α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider