Τράπεζες
04-03-2021 | 17:05

Alpha Bank: Υπερκάλυψη του Tier II με επιτόκιο στο 5,5% - Στο 1 δισ. ευρώ οι προσφορές

Newsroom
Μοιράσου το
Alpha Bank: Υπερκάλυψη του Tier II με επιτόκιο στο 5,5% - Στο 1 δισ. ευρώ οι προσφορές

Στο 1 δισ. ευρώ ανήλθαν οι προσφορές για το Tier II ομόλογο της Alpha Bank, με το επιτόκιο ωστόσο να διαμορφώνεται στο 5,5%, ήτοι αμετάβλητο σε σύγκριση με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν, οι Citi, JP Morgan, Goldman Sachs, Nomura και Barclays.

Το ομόλογο θα είναι διάρκειας 10,25 ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά τα 5,25 έτη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η αξιολόγησή του θα είναι Caa2 από την Moody’s και CCC από την S&P.

Η έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ, θα προσθέσει στον δείκτη κεφαλαιακή επάρκεια περίπου 150 μονάδες βάσης, λειτουργώντας αντισταθμιστικά ως προς την τιτλοποίηση Galaxy.

Τι λέει η τράπεζα

Σε ανακοίνωση της, η Alpha Bank αναφέρει πως «η έκδοση σηματοδοτεί τη δεύτερη κατά σειρά έκδοση ομολόγου της Alpha Bank, εξασφαλίζοντας για την Τράπεζα το χαμηλότερο κόστος για ομολογίες Tier 2 μεταξύ των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης έχει διάρκεια 10,25 έτη και δυνατότητα ανάκλησης μεταξύ 5 και 5,25 ετών, με απόδοση 5,5%. Το ομόλογο είναι εισηγμένο προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου – EuroMTF Market. Το βιβλίο
προσφορών προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τη ζήτηση να καλύπτει περί τις δύο φορές το ποσό της έκδοσης.

Η διατήρηση υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας και η ενίσχυση των κεφαλαιακών πλεονασμάτων πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις ήταν και παραμένει στο επίκεντρο της στρατηγικής της Alpha Bank.

H σημερινή συναλλαγή αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης της Διοίκησης της Alpha Bank για την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου που παρουσιάστηκε στην επενδυτική κοινότητα τον Νοέμβριο του 2019, θεμελιώδες τμήμα του οποίου αποτελεί η έκδοση Tier 2.

Η έκδοση βελτιστοποιεί περαιτέρω την ισχυρή κεφαλαιακή δομή της Τράπεζας και ενισχύει τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας κατά περίπου 1,25% (pro forma για τη ΣυναλλαγήGalaxy). Επιπλέον, συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίου, αυξάνοντας το πλεόνασμα της Alpha Bank πάνω από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, δίνοντας έτσι στην Τράπεζα την απαραίτητη ευελιξία για να επικεντρωθεί περαιτέρω στις πρωτοβουλίες μείωσης των ΜΕΑ και στο Σχέδιο Μετασχηματισμού, σύμφωνα με τους στόχους κερδοφορίας που έχουν τεθεί.

Οι Barclays, Citi, Goldman Sachs, J.P. Morgan και Nomura ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών και η Citi ήταν ο ανάδοχος της έκδοση
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.