Τράπεζες: Μείον 31,3 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια με «Ηρακλή 1» - Άρση εμποδίων για «Ηρακλή 2»

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Μείον 31,3 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια με «Ηρακλή 1» - Άρση εμποδίων για «Ηρακλή 2»
Η Τρ. Πειραιώς ολοκλήρωσε τον «Ηρακλή 1» και θα ανοίξει τον «Ηρακλή 2» με τιτλοποίηση 7 δισ. ευρώ που ανακοινώνει στις 16/3. Πώς λειτουργεί για τις επερχόμενες τιτλοποιήσεις η τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας που θα είναι η πρώτη χωρίς κεφαλαιακή επίπτωση. Αίρεται το εμπόδιο της μη διενέργειας πλειστηριασμών. «Ξεπαγώνουν» με την άρση του lockdown, με προστασία μόνο για κορονόπληκτους και ευάλωτους.

Θεαματικό κλείσιμο της «πρώτης πράξης» μείωσης των κόκκινων δανείων και άνοιγμα της «δεύτερης» με εξελίξεις που θα άρουν τα προσκόμματα – ελέω κορονοϊού - στις τιτλοποιήσεις, πραγματοποιούν «Ηρακλής» και τράπεζες.

Με τον «Ηρακλή 1» να έχει επιτύχει μείωση των κόκκινων δανείων κατά 31,3 δισ. ευρώ και τον «Ηρακλή 2» να βρίσκεται καθ΄οδόν (όπως έγραψε το insider.gr, το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών στην Κομισιόν για τον «Ηρακλή 2» αναμένεται μεθαύριο Παρασκευή ή το αργότερο την Δευτέρα), οι τράπεζες έχουν ήδη προγραμματίσει τις επόμενες τιτλοποιήσεις τους, με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον εν αναμονή.

Οι νέες τιτλοποιήσεις θα έχουν ένα ισχυρότερο θετικό υπόβαθρο, αφού θα υποστηρίζονται α) από τον νέο πτωχευτικό νόμο, β) την δημιουργία Central Credit Bureau που θα λειτουργεί ως βάση δεδομένων για την ποιότητα των δανείων των τραπεζών, προσδίδοντας μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιτλοποιήσεις για τους επενδυτές και γ) από κανονικότητα στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Το τελευταίο αναμένεται να διευθετηθεί άμεσα, καθώς σε συνάρτηση με το πότε θα αρθεί το lockdown, η κυβέρνηση προγραμματίζει να βγάλει από τον «πάγο» τους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, το θέμα συζητήθηκε στο Steering Committee της περασμένης Παρασκευής για τον νέο Πτωχευτικό, υπό Σκέρτσο – Σταϊκούρα. Η επανέναρξη των πλειστηριασμών θα γίνει με την εξαίρεση κορονόπληκτων και ευάλωτων και εντός των ημερών αναμένεται ο νόμος που θα ορίζει τόσο τα κριτήρια για την προστασία, όσο και την χρονική επανεκκίνηση των πλειστηριασμών.

Σημειώνεται ότι η ομαλότητα στην αναγκαστική εκτέλεση ως μέτρο για τις ανακτήσεις οφειλών είναι προϋπόθεση για την επίτευξη των business plans των τιτλοποιήσεων.

Εγκαίνια του «Ηρακλή 2» με Τρ. Πειραιώς – «Στρώνει» το έδαφος η τιτλοποίηση Frontier της ΕΤΕ

Ο πρώτος γύρος του «Ηρακλή» ολοκληρώθηκε χθες με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για την ένταξη και της τιτλοποίησης Vega της Τράπεζας Πειραιώς. Η Τρ. Πειραιώς αναμένεται να ανοίξει και την δεύτερη περίοδο του ελληνικού Asset Protection Scheme, ανακοινώνοντας στις 16 Μαρτίου την πρώτη τιτλοποίηση (7 δισ. ευρώ).

Ως «προάγγελος» του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις νέες τιτλοποιήσεις αναμένεται να λειτουργήσει η συναλλαγή της τιτλοποίησης Frontier της Εθνικής Τράπεζας. Σημειώνεται ότι θα είναι η πρώτη τιτλοποίηση χωρίς κεφαλαιακή επίπτωση στην τράπεζα.

Η τιτλοποίηση Frontier εντάσσεται στον «Ηρακλή 1» και «τρέχει» με στόχο να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου. Χθες, η Εθνική Τράπεζα έλαβε τις μη δεσμευτικές προσφορές και σε 10 – 12 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η φάση των δεσμευτικών προσφορών, με στόχο την επιλογή του προτιμητέου επενδυτή στα τέλη Μαΐου και την ολοκλήρωση της συναλλαγής στα τέλη Ιουνίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Virtual Data Room έμειναν δέκα από τους αρχικά δώδεκα ενδιαφερόμενους, μη δεσμευτικές προσφορές υπέβαλαν 7 – 8, με την τελική «μάχη» να διεξάγεται μεταξύ τεσσάρων:

  • Την doValue που έχει υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά σε κοινοπραξία με Fortress και Bain Capital (και οι δύο είναι βασικοί μέτοχοι της μητρικής doValue Ιταλίας)
  • Την Cepal με την Davidson Kempner
  • Την Intrum που διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς και
  • Την QQuant που συνεργάζεται με την PIMCO.

H τιτλοποίηση Frontier είναι η μόνη που γίνεται χωρίς να συνοδεύεται από πώληση Servicer, τον οποίο θα επιλέξει ο αγοραστής, επιτυγχάνοντας, έτσι, οικονομίες κλίμακας. Το χαρτοφυλάκιο Frontier αποτελείται από 190.000 δάνεια (77% στεγαστικά, 18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και 5% καταναλωτικά) 80.000 δανειοληπτών, εξασφαλισμένα στο 90% με ακίνητα. Το ισχυρό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για το χαρτοφυλάκιο έγκειται στο real estate value που διαθέτει, αλλά και στην κάλυψη από υψηλότερες προβλέψεις.

Η συναλλαγή Frontier θα μειώσει, με μία μόνο κίνηση, κατά περισσότερο από 60% το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Εθνικής Τράπεζας, φέρνοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 15% από 30% σήμερα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΕΤΕ κινούνται ήδη κάτω των 10 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider