Aegean: Η «υψηλή πτήση» της μετοχής, τα «καλά νέα», η ΑΜΚ και το ερωτηματικό του τουρισμού

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aegean: Η «υψηλή πτήση» της μετοχής, τα «καλά νέα», η ΑΜΚ και το ερωτηματικό του τουρισμού
Η εκτίναξη του τίτλου στο Χρηματιστήριο δεν πέρασε απαρατήρητη, με τη μετοχή την Δευτέρα να βρίσκεται στα 4,25 ευρώ.

Η «απογείωση» της μετοχής της Aegean Airlines τις προηγούμενες ημέρες, ιδίως στη συνεδρίαση της Τετάρτης (άνοδος κατά σχεδόν 15%), δεν θα μπορούσε παρά να αποτελέσει θέμα συζήτησης στους κύκλους της αγοράς. Η εκτίναξη του τίτλου στο Χρηματιστήριο δεν πέρασε απαρατήρητη, με τη μετοχή την Δευτέρα να βρίσκεται στα 4,25 ευρώ (και στα 4 ευρώ στην αρχή του μήνα) και μόλις χτες να «φλερτάρει» με την περιοχή των 5 ευρώ, προσφέροντας μια σημαντική ανάσα αλλά και απόδοση στα χαρτοφυλάκια.

Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, σε έναν βαθμό, η εξήγηση για την αντίδραση της μετοχής βρίσκεται και στις ειδήσεις που ήρθαν από το Λονδίνο για το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς, που ως γνωστόν, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο προσοδοφόρες για τον ελληνικό τουρισμό και κατ’ επέκταση τις αεροπορικές.

Έτσι, στον απόηχο δημοσιευμάτων στον βρετανικό Τύπο για απελευθέρωση των ταξιδιών προς την Ελλάδα από τα μέσα Μαΐου, και μάλιστα με ειδικές διευκολύνσεις σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο, δημιουργήθηκαν προσδοκίες για αύξηση στις κρατήσεις από Βρετανούς, με συνέπεια η μετοχή να «πετάξει». Την Τετάρτη μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και υψηλός όγκος συναλλαγών, άνω των 354 χιλ. τεμαχίων, ο μεγαλύτερος μέσα στο 2021, ενώ πρέπει να πάμε πίσω στον Νοέμβριο του 2020 για να δούμε υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα. Για την ιστορία, η μετοχή έχει υψηλό τριμήνου τα 5,5 ευρώ περίπου και χαμηλό (ενδοσυνεδριακά) κάπου στα 3,8 ευρώ.

Αυτή η είδηση από τη Βρετανία, εφόσον δεν αλλάξει πάλι κάτι, αποτέλεσε και ένα καλό νέο για την Aegean, η οποία αναμφισβήτητα έχει δεχτεί πιέσεις καθώς οσονούπω κλείνουμε ένα έτος… ειδικών υγειονομικών και οικονομικών συνθηκών, με την εισηγμένη να προσδοκά ότι η επαναφορά στην (νέα) κανονικότητα αργά ή γρήγορα θα συμβεί και μέσω των εμβολιασμών ή των πρωτοκόλλων testing.

Βέβαια, η αγορά είναι ένα αναμονή κάποιων… εκκρεμοτήτων. Από τη μία πλευρά, να φανεί τι θα περιλαμβάνει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς ταξιδιών, τι θα σημαίνει για τις αερομεταφορές, ποιοι θα είναι οι κανονισμοί και τα πρωτόκολλα υγειονομικής πιστοποίησης των ταξιδιωτών κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, εκκρεμεί η αύξηση κεφαλαίου της εισηγμένης, η οποία θα είναι τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ, που αποτελεί προϋπόθεση για την κρατική στήριξη που θα δοθεί. Σε αυτό το μέτωπο το μεγάλο ερωτηματικό είναι οι όροι της ΑΜΚ. Ωστόσο, τα ερωτηματικά να απαντηθούν στο πλαίσιο της έκτακτη Γενικής Συνέλευση της 12ης Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πορεία του τουρισμού παραμένει ερωτηματικό, έχει αβεβαιότητες και είναι ρίσκο να προβλεφθεί από τώρα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει στενά για τον κλάδο, όσο και για μεταφορικούς τομείς που σχετίζονται με αυτόν, όπως οι αεροπορικές, η ακτοπλοϊκά κ.α. Για την ώρα, όμως, η διοίκηση της Aegean έχει δείξει ότι προσπαθεί να «κρατήσει τις γραμμές άμυνας» του ομίλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider