Σκρέκας: Έτοιμο τον επόμενο Ιούνιο το θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκρέκας: Έτοιμο τον επόμενο Ιούνιο το θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Σημαντικό ενδιαφέρον καταγράφεται για την υλοποίηση ξένων επενδύσεων στον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας, όπως επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, πριν από λίγο σε εκδήλωση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) με θέμα τις προοπτικές και τις προκλήσεις για την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. «Στόχος μας είναι να κεφαλαιοποιήσουμε αυτό το έντονο ενδιαφέρον, το οποίο αποτυπώνεται σε διεθνές επίπεδο όσο και τοπικά», σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έως τον Ιούνιο πρόκειται να ολοκληρωθεί η κατάρτιση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη offshore πάρκων στις ελληνικές θάλασσες, ώστε να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία. Παράλληλα, για τη σταθεροποίηση του ηλεκτρικού συστήματος, το οποίο απαιτείται από τη διείσδυση όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ, τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο και το θεσμικό πλαίσιο για τις μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως, βάσει των κατευθύνσεων της Κομισιόν, η σημαντικότερη πηγή ενέργειας έως το 2040 θα είναι τα θαλάσσια αιολικά. Όσον αφορά την «έλευση» αυτής της νέας τεχνολογίας ΑΠΕ στην Ελλάδα, επισήμανε πως σε πρώτη φάση θα δοθεί έμφαση σε πιλοτικά έργα, όπως συνέβη και στις χώρες του εξωτερικού, με σκοπό να αναδειχθούν τα προβλήματα και τις λύσεις για όσα θα ακολουθήσουν.

Επενδύσεις 3,5 δισ. για την αναβάθμιση των δικτύων

Υπογράμμισε πως στη χώρα μας έως αυτή τη στιγμή οι επενδύσεις εστιάζονται κυρίως σε φωτοβολταϊκά και χερσαία αιολικά. Ωστόσο, υπάρχει πολύ μεγάλο υπεράκτιο αιολικό δυναμικό, τη στιγμή που η Ελλάδα κυριολεκτικά περιτριγυρίζεται από θάλασσες, γεγονός που της δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέταξε την αξιοποίηση της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας στο «κάδρο» της εμπροσθοβαρούς ενεργειακής μετάβασης που έχει δρομολογήσει η χώρα μας, με την απόφαση για απόσυρση το αργότερο έως το 2028 όλων των λιγνιτικών μονάδων. Μετάβαση η οποία, πέρα από την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «περνά» και από την αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων, μέσα από τις επενδύσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στα προγράμματα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Στην προοπτική προσέλκυσης μέσω των offshore αιολικών πάρκων επενδύσεων αυξημένης προστιθέμενης αξίας, συμβάλλοντας έτσι στη γενικότερη αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ. Επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να είναι απούσα από τη στρατηγική της Ε.Ε. για την αξιοποίηση των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον, η οποία μαζί με άλλες νέες δραστηριότητες μπορεί να αποτελέσει καταλύτη και για την οικονομική ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών της χώρας.

Τρεις άξονες για το θεσμικό πλαίσιο

Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, γνώμονας για το θεσμικό πλαίσιο είναι να καταρτισθεί με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, καθώς να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας για τις απαιτούμενες επενδύσεις. Επισήμανε πως μια σωστή μεθοδολογική προσέγγιση βασίζεται σε 3 άξονες, ξεκινώντας από τη χωροθέτηση-αδειοδότηση, όπου υπάρχει η εναλλακτική λύση καθορισμού από το κράτος των περιοχών όπου θα εγκατασταθούν εναλλακτικά πάρκα, ενώ άλλες πλευρές υποστηρίζουν πως θα πρέπει και ο επενδυτής να μπορεί να εντοπίσει σημεία χωροθέτησης.

Δεύτερος πυλώνας είναι η διασύνδεση του πάρκου με το σύστημα μεταφοράς, όπου αν και θα πρέπει ο ΑΔΜΗΕ να έχει ρόλο στον τρόπο σύνδεσης με το ηλεκτρικό σύστημα, ακούγονται φωνές ώστε να μπορεί ο επενδυτής να επιλέξει ανάμεσα στις δυνατές λύσεις. Τέλος, όσον αφορά την αποζημίωση των επενδυτών, η κ. Σδούκου δεν απέκλεισε την κατακύρωση τιμών για τα πρώτα πιλοτικά έργα με μία διαφορετική φόρμουλα από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες.

Σε δεύτερο στάδιο, τα έργα θα κλειδώνουν τιμή μέσα από δημοπρασίες, με το ΥΠΕΝ να έχει προβλέψει και τις υπεράκτιες αιολικές μονάδες στο νέο διαγωνιστικό σχήμα που έχει υποβάλει στην Κομισιόν για την ένταξη μονάδων ΑΠΕ σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider