Στις καλένδες η πρόταση της ΤτΕ για bad bank – Τι λέει η Κομισιόν για τις AMC

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις καλένδες η πρόταση της ΤτΕ για bad bank – Τι λέει η Κομισιόν για τις AMC
«Λάθος η εντύπωση ότι υπήρχε μία αντιπαράθεση μεταξύ “Ηρακλή” και Bad Bank. Η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή να εξετάσει προτάσεις, αλλά στη βάση κριτηρίων που πιστοποιούν την αναγκαιότητά τους, την έλλειψη δημοσιονομικού κόστους, τη συμβατότητα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και την συμβατότητα με το λειτουργόν σχήμα για τη μείωση των NPLs», είπε ο Υφυπ. Οικονομικών, Γ. Ζαββός.

Στις καλένδες μέχρι να αποδειχτεί ότι έχει υλοποιήσιμη προστιθέμενη αξία στη μείωση των κόκκινων δανείων, παραπέμπεται η πρόταση της ΤτΕ για τη σύσταση Asset Management Company, όπως κατέστη σαφές χθες από τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την πορεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Από τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι ο «Ηρακλής» και η επικείμενη παράτασή του αποτελούν επί του παρόντος την μόνη επιλογή για την αποτελεσματική μείωση των NPLs, καθώς πρόκειται για συστημική λύση που έχει λειτουργήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, την έχουν επικροτήσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι επενδυτές και συντάσσονται με αυτήν τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης.

Το «όσο πιο πολλά εργαλεία για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόσο το καλύτερο», αποτέλεσε χθες το θεωρητικό «ναι» στην πρόταση της ΤτΕ από κυβέρνηση, τράπεζες και servicers. Συνοδεύτηκε, όμως, από πολλά «μεν αλλά» που καταδεικνύουν ότι η πρόταση της ΤτΕ θα παραμείνει στο συρτάρι. Αυτό, διότι δεν μπορεί να πείσει πως πέρα από καινοτόμα ιδέα, είναι εφαρμόσιμη αφενός, αφετέρου ότι έχει κάποια πρακτική σκοπιμότητα, από τη στιγμή που η μείωση των NPLs «έτρεξε» με μεγάλη ταχύτητα και η «κόπρος του Αυγεία» θα εκκαθαριστεί πλήρως με την αποφασισμένη παράταση του «Ηρακλή» έως τον Οκτώβριο του 2022.

Το πλαίσιο αυτό σκιαγράφησαν, η κάθε πλευρά (κυβέρνηση δια στόματος του Υπουργού και του αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομικών, τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης) με τα δικά της λόγια στη χθεσινή παρουσίαση στη Βουλή.

Με ποια κριτήρια η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της ΤτΕ

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αιτιολογικό της κυβέρνησης που είναι και η αρμόδια να αποφασίσει για το μέλλον της πρότασης της ΤτΕ και η οποία έχει δηλώσει εξαρχής πως είναι ανοιχτή σε οποιεσδήποτε προτάσεις προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, και ιδιαίτερα όταν προέρχονται από ένα τέτοιο σημαντικό ίδρυμα, όπως είναι η ΤτΕ. Άλλωστε, το θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων είναι εξαιρετικά κρίσιμο αλυσιδωτά: για την εξυγίανση των τραπεζών, για την χρηματοδότηση της Οικονομίας, για την προσέλκυση επενδυτών, που και τα τρία είναι προαπαιτούμενα για την ανάκαμψη.

Ως εκ τούτου, δεν νοείται κυβέρνηση και ΤτΕ να βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα, «ούτε να δημιουργείται η εντύπωση ότι υπήρχε μία αντιπαράθεση μεταξύ “Ηρακλή” και Bad Bank», όπως είπε χθες στην δευτερολογία του ο αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Υφυπουργός Οικονομικών. Γ. Ζαββός.

Ποιο είναι, λοιπόν, το πλαίσιο στο οποίο εξετάζεται η πρόταση για την AMC;

Η πρόταση εξετάζεται υπό το πρίσμα ορισμένων κριτηρίων, τα οποία έχουν προκύψει από την πρακτική με την οποία έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα τα θέματα των κόκκινων δανείων. Όπως διευκρίνισε χθες ο κ. Ζαββός, κάθε πρόταση πρέπει να εξετάζεται ως προς:

α) σε ποιο βαθμό είναι αναγκαία, που σημαίνει το αν υπάρχει, αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν market failure. «Δηλαδή, δουλεύουν οι αγορές ή δεν δουλεύουν; Στα κόκκινα δάνεια ξέρουμε πολύ καλά, ότι αυτή τη στιγμή οι αγορές όχι μόνο δουλεύουν, αλλά είναι στο φουλ των μηχανών και ψάχνουν ακριβώς για επενδύσεις. Παράδειγμα απλό, η Ιταλία, μόνο ένα χρόνο μετά την έναρξη του προγράμματος τιτλοποιήσεών της, την περίοδο 2017 – 2018, μπόρεσε να αντλήσει 200 δισ. ευρώ από τις αγορές, για να καθαρίσει μεγάλο κομμάτι των κόκκινων δανείων της»

β) σε ποιο βαθμό έχει μια δημοσιονομική επίπτωση. «Αν χτυπάει τον φορολογούμενο και επίσης, σε ποιο βαθμό υπάρχει κάποια εποπτική επίπτωση. Δηλαδή, αν χτυπάει και σε ποιο βαθμό, στα κεφάλαια των τραπεζών»

γ) αν είναι συμβατή με τους ισχύοντες κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν προκειμένω, με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων

δ) αν είναι συμβατή πλήρως, με το υπάρχον σχήμα - σχέδιο του «Ηρακλή».

Τι ακριβώς λέει η Κομισιόν για τις AMC

Σημειώνεται ότι και χθες, επιχειρηματολογώντας για την πρόταση της ΤτΕ, ο Διοικητής κ. Στουρνάρας είπε ότι, όπως φαίνεται στην πρόσφατη ανακοίνωση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Δεκεμβρίου 2020, η σύσταση Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού (είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο) είναι μια πρόταση πολιτικής υπέρ της οποίας τάσσονται οι ευρωπαϊκές αρχές και η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε γρήγορη εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Επ ΄ αυτού, ο αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαββός διευκρίνισε στους βουλευτές ότι στην ανακοίνωση της 16ης/12/2020 (σελ. 14 και σελ. 16), η Κομισιόν δίνει τρεις επιλογές – εργαλεία για τη μείωση των NPLs και λέει:

- ότι υπάρχουν σημαντικές συστημικές λύσεις, οι οποίες δουλεύουν στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή και αναφέρεται στην Ιταλία και «στο καθεστώς μηδενικής ενίσχυσης “Ηρακλής” στην Ελλάδα, όπου αμφότερες οι λύσεις στέφθηκαν με επιτυχία και προγραμματίζονται νέες συναλλαγές».

- ότι αν θέλουν τα κράτη μέλη, προφανώς μπορούν να κάνουν εταιρίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, αλλά ότι αυτές «θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή χρηματοδοτική ισχύ, όσον αφορά την ικανότητα απορρόφησης ζημιών, το μετοχικό κεφάλαιο, προκειμένου να συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του ζητήματος [μείωσης των NPLs]». H Κομισιόν προσθέτει ότι «ακόμα και αν μπορούσαν να αντληθούν ιδιωτικά κεφάλαια και χρηματοδότηση, πιθανότατα θα χρειαζόταν σημαντική δημόσια χρηματοδότηση στις περισσότερες περιπτώσεις, πράγμα που θα απαιτούσε αξιολόγηση ως προς την ύπαρξη κρατικών ενισχύσεων». Επιπλέον, αναφέρεται ότι θα πρέπει να υπάρχει, για όποιον θέλει να κάνει ένα τέτοιο σχήμα, μεγάλος βαθμός ομοιογένειας των δανείων που θα μεταφερθούν.

Πέραν των τιτλοποιήσεων ή της υπό όρους ίδρυσης AMC για τη μείωση των NPLs, η Κομισιόν για πρώτη φορά, λέει ότι αν ένα κράτος - μέλος θέλει και μπορεί να δικαιολογήσει ότι υπάρχει απώλεια, (μείωση τραπεζικών κεφαλαίων) η οποία μπορεί να αποδοθεί στον κορονοϊό, τότε το κράτος μέλος μπορεί άμεσα να χρηματοδοτήσει, να ενισχύσει την τράπεζα αυτή, παίρνοντας συμμετοχές και στην περίπτωση αυτή, αίρονται κατ΄ εξαίρεση οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Διαβάστε επίσης:

Ζαββός: Τα οφέλη του «Ηρακλή» για τράπεζες, οικονομία και επενδυτές

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider