Στη Βουλή κόκκινα δάνεια και μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Βουλή κόκκινα δάνεια και μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες 
Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γ. Ζαββός ενημερώνουν εφ' όλης της ύλης τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Αιχμή ο «Ηρακλής». Θα παρουσιαστούν επίσης πτωχευτικός, «Γέφυρα» και αναθεώρηση του νόμου του ΤΧΣ.

Η λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι προκλήσεις και οι προοπτικές του, συζητούνται σήμερα στη Βουλή. Με έμφαση στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στον «Ηρακλή», αναμένεται να παρουσιαστούν οι μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το πρόγραμμα «Γέφυρα 1» και «Γέφυρα 2», καθώς και η επικείμενη μεταρρύθμιση του νόμου του ΤΧΣ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός θα ενημερώσουν, εφ' όλης της ύλης του τραπεζικού τομέα, τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Στη συνεδρίαση θα παραστούν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Χαντζηνικολάου και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, Τάσος Πανούσης.

Η συζήτηση – κατόπιν αιτήματος του ΚΙΝΑΛ – έχει στο επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια και πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή που ένας κύκλος κλείνει και ένας άλλος ανοίγει για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος για τις τράπεζες. Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» έχει μείνει πλέον ο μισός χάρη στην… δίαιτα του «Ηρακλή», αλλά τα κιλά που έχουν να χαθούν είναι άλλα 30 τουλάχιστον. Σε 30 έως 35 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα εναπομείναντα συν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τα οποία θα κληθεί να απαλλάξει τις τράπεζες ο «Ηρακλής 2», που διαπραγματεύεται ήδη η κυβέρνηση με την DGComp. Στόχος είναι η έγκριση των Βρυξελλών να δοθεί στην 18μηνη παράταση του σχήματος το συντομότερο και ο «Ηρακλής 2» να ξεκινήσει την αποστολή του στις 11 Απριλίου.

Με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων να παραμένει το μείζον για τις τράπεζες, σημειώνεται ότι το αίτημα του ΚΙΝΑΛ για τη σημερινή συζήτηση περιλαμβάνει και το θέμα της πρότασης της ΤτΕ για τη σύσταση Asset Management Company. Επισήμως, η πρόταση δεν έχει απορριφθεί από την κυβέρνηση. Στην πράξη, ωστόσο, η αποδοχή του «Ηρακλή» από τις ελληνικές τράπεζες και από τους επενδυτές, όπως επίσης το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και οι διευκολύνσεις που έχουν δοθεί για τον χειρισμό των νέων NPLs που θα προκύψουν από την πανδημία, έχουν «κλείσει» το θέμα της bad bank.

Η απώλεια του βάρους των NPLs βελτίωσε την κινητικότητα των τραπεζών

Η μέχρι στιγμής απώλεια βάρους από τα NPLs για τις τράπεζες συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση του… ανοσοποιητικού και της κινητικότητάς τους εν μέσω της πανδημικής κρίσης.

Απελευθερώνοντας κεφάλαια και βελτιώνοντας την ρευστότητά τους, παράλληλα με την συμβολή των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, οι τράπεζες μπόρεσαν να χρηματοδοτήσουν το 2020 την οικονομία με κεφάλαια που ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που αποτελεί την υψηλότερη ετήσια χρηματοδοτική ροή της τελευταίας δεκαετίας στην χώρα.

Παράλληλα, παρείχαν έμμεση ρευστότητα στην Οικονομία, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω εκτεταμένων αναστολών καταβολής δόσεων δανείων. Οι αναστολές πληρωμών που χορηγήθηκαν σε περίπου 400.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες έφτασαν στα 30 δισ. ευρώ. Έγιναν δε, επιπλέον των ρυθμίσεων δανείων στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες τον τελευταίο καιρό και οι οποίες ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, μέσω αναστολών και ρυθμίσεων, το τραπεζικό σύστημα διευκόλυνε τους δανειολήπτες για ποσά που ανέρχονται στα 45 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων μέσω του «Ηρακλή 2», την οποία έχει καλωσορίσει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, είναι εφεξής πολύ πιο επείγουσα. Και αυτό, διότι οι τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο πώς θα διοχετεύσουν στην Οικονομία την τεράστια ρευστότητα που θα εισρεύσει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι τράπεζες έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να συνεργαστούν με το Δημόσιο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την εκτίμηση της βιωσιμότητας των επιχειρηματικών σχεδίων του ιδιωτικού τομέα που θα κατατεθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Με τα δάνεια του Ταμείου, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, θα μοχλευθούν υπερδιπλάσια ιδιωτικά κεφάλαια, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια στην Οικονομία, σε αναπτυξιακά έργα, περίπου 30 δισ. ευρώ.

Εξίσου σημαντικό ρόλο με τις τράπεζες θα διαδραματίσουν και οι εταιρείες διαχείρισης. Οι τράπεζες θα χάσουν το βάρος των κόκκινων δανείων, αλλά οι εταιρείες διαχείρισης είναι αυτές που θα φροντίσουν ώστε το βάρος αυτό να φύγει και από την Οικονομία. Σήμερα οι εταιρείες διαχείρισης διαχειρίζονται ενεργά για λογαριασμό τραπεζών και επενδυτών δάνεια αξίας περίπου 100 δισ. ευρώ. Ο ρόλος τους στη λειτουργία του «Ηρακλή 1 και 2» είναι κομβικός, όπως θα είναι και για την υλοποίηση του νέου Κώδικα για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας που θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της στήριξης οφειλετών, τον τελευταίο χρόνο, οι εταιρείες διαχείρισης προχώρησαν σε περισσότερες από 75.000 ρυθμίσεις δανείων, ύψους πάνω από 2 δισ. ευρώ σε χαρτοφυλάκια που έχουν μεταβιβαστεί και βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών, δίνοντας σε χιλιάδες δανειολήπτες λύσεις που περιλαμβάνουν και άφεση χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider