Τράπεζες: Δύσκολο «sudoku» η στήριξη στον Τουρισμό με νέες χρηματοδοτήσεις

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Δύσκολο «sudoku» η στήριξη στον Τουρισμό με νέες χρηματοδοτήσεις
Κρίσιμο ο τουριστικός κλάδος να στηριχθεί με ρευστότητα και να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας, αλλά αυτό θα απαιτήσει και «συγχρηματοδότηση» από νέα κρατικά προγράμματα, λένε οι τράπεζες. Ο Τουρισμός θα χρειαστεί στήριξη για αρκετούς μήνες ακόμα, με μέτρα στοχευμένα και την προσπάθεια να εστιάζεται στη διάσωση της υγιούς επιχειρηματικότητας, λέει στο insider.gr ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γ. Ρέτσος.

Το δύσκολο «sudoku» της στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, παρέχοντας μετά τα moratoria πληρωμών, και τις αναγκαίες νέες χρηματοδοτήσεις, προσπαθούν να λύσουν οι τράπεζες.

Ο κλάδος του Τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα στην ατζέντα των τραπεζών, ωστόσο, φαίνεται ότι δύσκολα θα μπορέσουν να τον στηρίξουν χωρίς «συγχρηματοδότηση» από κρατικά προγράμματα. Επιπλέον, η «συγχρηματοδότηση» αυτή πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, καθώς το κρίσιμο διάστημα για το «φιλί ζωής» στον κλάδο είναι, όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, από τώρα μέχρι και τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών στο insider.gr, είναι κρίσιμο ο τουριστικός κλάδος να στηριχθεί με ρευστότητα και να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας, αλλά αν το βάρος αυτό το αναλάβουν εξ ολοκλήρου οι τράπεζες, οι ισολογισμοί τους θα καταρρεύσουν. Παράλληλα, το ζητούμενο είναι να προστατευθεί μία υπηρεσία (Τουρισμός) που έχει εξαγώγιμο χαρακτήρα και να αναδειχθεί το τουριστικό προϊόν, χωρίς όμως να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κακοπληρωτών.

Οι τραπεζίτες χτυπούν «καμπανάκι» για το ότι προκαταβολές που είχαν καταβληθεί σε ξενοδόχους για κρατήσεις που τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη τουριστική περίοδο, θα ζητηθούν πίσω από τους tour operators με το άνοιγμα της φετινής σεζόν. Υπάρχει, έτσι, ο κίνδυνος ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να δουν φέτος πελάτες, αλλά όχι και αντίστοιχα έσοδα, διότι αυτά θα συμψηφίζονται με επιστρεπτέες προκαταβολές στους tour operators, τη στιγμή που θα «τρέχουν» παράλληλα για τους ξενοδόχους και οι υποχρεώσεις λειτουργίας (προμήθειες, προσωπικό κ.λπ.) των μονάδων. Τα παραπάνω εκτιμάται ότι θα κάνουν διστακτικούς αρκετούς ξενοδόχους να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και να προσλάβουν προσωπικό, πράγμα που δείχνει το επείγον της χρηματοδότησης για τον κλάδο, αλλά και το ρίσκο που ενέχει για τις τράπεζες ο στόχος της διαφύλαξης των θέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες σημειώνουν ότι ο τουριστικός κλάδος θα χρειαστεί προχρηματοδότηση έναντι μελλοντικών απαιτήσεων, μέσω της δημιουργίας νέων κρατικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, προκειμένου όσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεχτούν κρατήσεις από τον Μάρτιο να μπορέσουν να ανοίξουν και να πάρουν κάποιες προκαταβολές.

Παράλληλα, οι τράπεζες μεταφέρουν και το θέμα του αποκλεισμού των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από τα υφιστάμενα κρατικά προγράμματα επιδότησης τόκων, τα οποία απευθύνονται μόνο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι με στόχο την διατήρηση των θέσεων εργασίας στον Τουρισμό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καλύψει από τον κρατικό προϋπολογισμό, και για το διάστημα από 31/12/2020 μέχρι 31/3/2021, τις ασφαλιστικές εισφορές ξενοδοχειακών επιχειρήσεων 12μηνης λειτουργίας, οι οποίες είχαν πτώση των ακαθάριστων εσόδων τους άνω του 70% την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020. Ανάλογη επιδότηση είχε δοθεί και για το διάστημα 1/9 – 31/12/2020.

Επίσης για όσες ξενοδοχειακές μονάδες θα ενταχθούν σε επενδυτικά σχέδια αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών τους, αναμένεται η επιδότησή τους, στο 80% και για ένα χρόνο, για καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών.

Γ. Ρέτσος: Η προσπάθεια πρέπει να εστιαστεί στη διάσωση της υγιούς επιχειρηματικότητας

Την ανάγκη στήριξης που θα έχει για αρκετούς μήνες ακόμα ο κλάδος του Τουρισμού, επισημαίνει μιλώντας στο insider.gr, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, τονίζει, ωστόσο, ότι η προσπάθεια πρέπει να εστιαστεί στη διάσωση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

«O ΣΕΤΕ, από την πρώτη στιγμή που απαιτήθηκε η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, συνεργάστηκε στενά με την κυβέρνηση και τα μέτρα που προέκυψαν βοήθησαν εργαζομένους και επιχειρήσεις να φτάσουν στο σημείο που είμαστε σήμερα, με απώλειες μεν, διαχειρίσιμες δε.

«Συν-Εργασία», αναστολές, επιδότηση εργοδοτικών εισφορών, αλλά και το εργαλείο επιδότησης παγίων δαπανών επιχειρήσεων που λόγω πανδημίας προκάλεσαν ζημίες, είναι μέτρα απόλυτα σωστά που συνεχίζονται και πιστεύουμε θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί. Επειδή, όμως, ο Τουρισμός θα χρειαστεί στήριξη για αρκετούς μήνες ακόμα, τη στιγμή που τα δημοσιονομικά φτάνουν στα όριά τους, ο νέος γύρος μέτρων πρέπει να είναι πολύ στοχευμένος, ανάλογα με ποσοστά απώλειας τζίρου στο εννεάμηνο Μαρτίου -Δεκεμβρίου 2020.

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η προσπάθεια πρέπει να εστιαστεί στη διάσωση της υγιούς επιχειρηματικότητας, μικρής ή μεγάλης, η οποία παίρνοντας τα μαθήματα από τη δημοσιονομική κρίση, λειτούργησε και αναπτύχθηκε σταθερά και βιώσιμα, έως ότου μας χτύπησε η πανδημία. Η συμμετοχή των Τραπεζών σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να είναι ενεργή, με διευκολύνσεις που δεν θα επιδεινώνουν όμως τη δική τους θέση στη διαδικασία να «καθαρίσουν» το ενεργητικό τους από τα βάρη του παρελθόντος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρει ότι η πρωτόγνωρη κρίση, που προκαλεί η πανδημία, επηρεάζει εκ νέου τις επιχειρήσεις. Ειδικά τις τουριστικές, όπου η θετική συγκυρία των οκτώ τελευταίων ετών οδήγησε σε νέες επενδύσεις, αυξημένη ανάληψη ρίσκου και κατ’ επέκταση δανεισμού. Όμως στην παρούσα χρονική περίοδο, δεν αναμένεται να φανούν οι όποιες σοβαρές επιπτώσεις άμεσα, αφενός γιατί οι συστημικές τράπεζες έχουν αναστείλει υποχρεώσεις δόσεων δανείων, αφετέρου γιατί η κυβέρνηση διατηρεί την οικονομία διασωληνωμένη στην εντατική, με ευρύ φάσμα μέτρων στήριξης. Επιπλέον, η χρόνια παθογένεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας, το μικρό δηλαδή και με οικογενειακό χαρακτήρα μέγεθος επιχείρησης, μάλλον θα αποδειχθεί ανθεκτικότερο μέσα στην αρνητική οικονομική συγκυρία, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. «Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα, ειδικά από τη στιγμή που η κατάσταση θα αρχίσει να εξομαλύνεται. Και αναδιαρθρώσεις θα υπάρξουν και νέοι επενδυτές θα εμφανιστούν και σίγουρα θα έχουμε δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων σε πολλούς κλάδους του Τουρισμού», καταλήγει ο κ. Ρέτσος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider