Τεχνική Ολυμπιακή: Εταιρεία holding με επιχειρηματική διέξοδο σε ναυτιλία, ξενοδοχεία, ακίνητα, NPLs, ενέργεια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τεχνική Ολυμπιακή: Εταιρεία holding με επιχειρηματική διέξοδο σε ναυτιλία, ξενοδοχεία, ακίνητα, NPLs, ενέργεια

Με τη συμμετοχή της στα τουριστικά projects, μετά και την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, να είναι πλέον περιορισμένη στο επίπεδο διαχείρισης μαρίνων, και με το κατασκευαστικό αντικείμενο να περιλαμβάνει μόλις ένα υπό εκτέλεση οδικό έργο στη Ρουμανία (ύψους 18,15 εκατ. ευρώ), εύλογο ήταν η Τεχνική Ολυμπιακή, συμφερόντων οικογένειας Στέγγου, να στραφεί προς άλλες business με τη ρευστότητα που διαθέτει.

Χτες, η εισηγμένη ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό για τις γνωστές εξελίξεις αναφορικά με το ξενοδοχείο στη Χαλκιδική, την επέκταση στη ναυτιλία, την οποία είχαμε αναδείξει σε σχετικό θέμα, αλλά και με τα νέα της σχέδια σε τουρισμό, ξενοδοχεία, real estate και ενέργεια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχε η εισηγμένη, η διοίκηση της εταιρείας στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού της για τον όμιλο θα διατηρήσει τη μητρική εταιρεία ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ως εταιρεία συμμετοχών, η οποία θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί και να συντονίζει όλες τις εταιρείες του γκρουπ. Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση της εταιρείας έχει προκρίνει την δραστηριοποίηση του ομίλου, εντός και εκτός Ελλάδος, στον τουρισμό, στην «πράσινη» ενέργεια, στο Real Estate (Investment and / or Development) και στη ναυτιλία. Η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της, θα έχει ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό η ανάπτυξη της παρουσίας του ομίλου στους ανωτέρω επιχειρηματικούς τομείς, περίπου έως τα τέλη του 2022.

Στον τομέα της ναυτιλίας, όπως είχαμε αναδείξει προ ημερών, ο όμιλος ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ θα δραστηριοποιηθεί κυρίως σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον και η επένδυση του και σε άλλους κλάδους της ναυτιλίας.

Αναφορικά με τον τουρισμό, θα επιδιώξει την εξεύρεση και εκμετάλλευση επενδυτικών και αναπτυξιακών ευκαιριών στον τομέα του τουρισμού, εντός και εκτός Ελλάδος. Ειδικότερα, για την επαναδραστηριοποίηση του ομίλου στον τομέα του τουρισμού, έχει προκριθεί να γίνει μέσω της απόκτησης υφιστάμενων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων (σε λειτουργία ή μη) χωρίς όμως να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να προχωρήσει στο μέλλον στην ανάπτυξη και κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων. Η Τεχνική Ολυμπιακή εκτιμά ότι η κατασκευαστική ικανότητα που διαθέτει θα της επιτρέψει να εκτελέσει προγραμματισμένα, με ορθολογικό κόστος και συνέπεια τις όποιες εργασίες ανακαίνισης ή/και επέκτασης των τυχόν υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων που θα αποκτήσει, γεγονός που θα προκαλέσει θετικές συνέργειες στον όμιλο.

Σημειώνεται ότι, στα πλαίσια της απόκτησης υφιστάμενων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, ο όμιλος προχώρησε στην ίδρυση της εταιρείας PFC PREMIER FINANCE CORPORATION LTD. με έδρα την Κύπρο. H εταιρεία αυτή σχεδιάζει να αποκτήσει συμμετοχή σε ήδη αδειοδοτημένη εταιρεία στην Ελλάδα στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σχετικά αναφέρεται ότι, το ενδιαφέρον του ομίλου για την αγορά αυτή θα αφορά κυρίως τα underlying assets / collaterals. Απώτερος στόχος με την ίδρυση της ανωτέρω εταιρείας και της σχεδιαζόμενης απόκτησης συμμετοχής, ως ανωτέρω, αποτελεί η εκμετάλλευση τυχόν ευκαιριών στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία μεταξύ άλλων, θα συνδέονται και με περιουσιακά στοιχεία ξενοδοχειακών εταιρειών ή/και συναφούς αντικειμένου εταιρειών. Μάλιστα, ήδη συμμετείχε πρόσφατα σε διαγωνισμό για την απόκτηση δανείων που ήταν εξασφαλισμένα με τουριστική μονάδα πέντε (5) αστέρων, χωρίς επιτυχία.

Στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού της για την επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου στην «πράσινη ενέργεια», στο τομέα αυτό θα επικεντρωθεί, κυρίως, στην εξέταση, αξιολόγηση και απόκτηση αδειών ή/και ήδη αδειοδοτημένων φωτοβολταϊκών σταθμών (Φ/Β) και αδειοδοτημένων αιολικών πάρκων προκειμένου στην συνέχεια να προχωρήσει στην κατασκευή, ολοκλήρωση και σύνδεση αυτών. Σημειώνεται ότι, δεν θα αποκλεισθεί η αξιολόγηση τυχόν άλλων επενδυτικών ευκαιριών που θα προκύψουν και θα αφορούν σε άλλες μορφές ανανεώσιμών πηγών ενέργειες (υδροηλεκτρική, από βιομάζα, κλπ.). Επιπρόσθετα, η δραστηριοποίηση στην παραγωγή καθαρής ενέργειας θα εξεταστεί σε συνδυασμό και με την αγορά της αποθήκευσης καθαρής ενέργειας (αντλησιοταμίευση / μπαταρίες) στην Ελλάδα. Απώτερος στόχος από την δραστηριοποίηση του ομίλου στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας, ως ανωτέρω, αποτελεί η δημιουργία σταθερών προσόδων και η εξασφάλιση ικανοποιητικής απόδοσης από την εκάστοτε υλοποιημένη επένδυση.

Στρατηγική επιλογή του ομίλου στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης του στον τομέα real estate θα είναι η επένδυση στην απόκτηση, κυρίως, επαγγελματικών ακινήτων και συγκεκριμένα σύγχρονων γραφειακών και εμπορικών κτιριακών συγκροτημάτων (μισθωμένων ή μη) ή διαφορετικά η απόκτηση υφιστάμενων κτιριακών συγκροτημάτων που δύναται να μετατραπούν, μέσω των κατάλληλων κατασκευαστικών παρεμβάσεων, σε σύγχρονους χώρους γραφείων ή/και εμπορικών ακινήτων που θα μπορούν να προσελκύσουν αξιόλογους και φερέγγυους μισθωτές με ικανοποιητικά μισθώματα, εξασφαλίζοντας έσοδα και συνολικά αξιόλογη απόδοση για τον όμιλο. Επιπρόσθετα, των ανωτέρω, ο όμιλος θα εξετάσει και την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου (prime) οικιστικών ακινήτων που θα απευθύνονται σε εύπορους αγοραστές καθώς επίσης και την επένδυση σε κτιριακές εγκαταστάσεις στον τομέα των logistics.

Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε., ως εταιρείας holding, θα περιλαμβάνει κυρίως τα έσοδα από τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τις εταιρείες του ομίλου, οι οποίες αφορούν σε εν γένει υπηρεσίες λειτουργικής, διοικητικής και συμβουλευτικής υποστήριξης προς τις εταιρείες του ομίλου καθώς επίσης και από την είσπραξη μερισμάτων από τις θυγατρικές εταιρείες της.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, και αναφορικά με το ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς, το καταρχήν τίμημα της ανωτέρω συναλλαγής που αντιστοιχεί στην εταιρεία και τη θυγατρική αυτής T.O. INTERNATIONAL HOLDING LTD. ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 168.884.530 ευρώ (εάν ελεύθερα υποχρεώσεων / debt free basis). Το τίμημα αυτό μειώνεται μέχρι σήμερα κατά ποσό 62.735.207,76 Ευρώ κυρίως λόγω δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε. αλλά και λοιπών υποχρεώσεων σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης. Η Εταιρεία και η θυγατρική της T.O. INTERNATIONAL HOLDING LTD. έχουν ήδη εισπράξει εκ της συναλλαγής αυτής ποσό ανερχόμενο σε 73.187.398,21 Ευρώ. Το υπόλοιπο τίμημα έχει κατατεθεί σε λογαριασμό μεσεγγύησης (escrow account) και αναμένεται η καταβολή του στην Εταιρεία και στην θυγατρική αυτής T.O. INTERNATIONAL HOLDING LTD. σύμφωνα και με την επιφύλαξη των όρων της σύμβασης.

Αναφορικά με τη μετοχική σύνθεση, ο Κων/νος Στέγγος ελέγχει το 39,28%, ο Γ. Στέγγος το 12,34%, ο Ανδ. Στέγγος το 6,46%, η Μαρ. Στέγγου ποσοστό 5,64% ενώ το λοιπό free float είναι 36,27%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider