ΙΚΕΑ: Επίτευξη στόχων υπεύθυνης δασικής διαχείρισης και αξιολόγησης κυκλικών προϊόντων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΚΕΑ: Επίτευξη στόχων υπεύθυνης δασικής διαχείρισης και αξιολόγησης κυκλικών προϊόντων

Το οικονομικό έτος 2020 παρουσίασε πολλές προκλήσεις. Λόγω της πανδημίας χρειάστηκαν επείγοντα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους, τους συνεργάτες και τις κοινότητες σε όλη την αλυσίδα ΙΚΕΑ.

Ταυτόχρονα, η ΙΚΕΑ συνέχισε να πετυχαίνει τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της σχετικά με τη βιωσιμότητα. Οι σημαντικές κατακτήσεις περιλαμβάνουν την επίτευξη του στόχου για την υπεύθυνη δασική διαχείριση για το οικονομικό έτος 2020, την αξιολόγηση περισσότερων από 9.500 προϊόντων για κυκλικές δυνατότητες και βελτιώσεις σε όλη την αλυσίδα ΙΚΕΑ, ώστε να μειωθεί κι άλλο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ΙΚΕΑ. Η Έκθεση Βιωσιμότητας ΙΚΕΑ 2020 εκδίδεται από τον Όμιλο Inter IKEA και περιλαμβάνει τις συλλογικές προσπάθειες όλων όσων συνεισφέρουν στο σύστημα δικαιόχρησης της ΙΚΕΑ και στην αλυσίδα ΙΚΕΑ.

Σήμερα, η ΙΚΕΑ ξεκινάει με βάση μία νέα ατζέντα σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται για το θετικό της αντίκτυπο στη Διαχείριση των Δασών με στόχους για το 2030, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η βιοποικιλότητα και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή παγκοσμίως.

«Αυτή η ιδιαίτερη χρονιά μας έδωσε ώθηση ώστε να επισπεύσουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την στήριξη μίας κυκλικής οικονομίας και μίας ισότιμης κοινωνίας. Η κρίση του COVID-19 είναι από πολλές απόψεις μια ανθρωπιστική κρίση», λέει η Lena Pripp-Kovac, η Υπεύθυνη Βιωσιμότητας του Ομίλου Inter IKEA. «Οι σημαντικές κινήσεις που είχαν προγραμματιστεί για το 2020, δεν τέθηκαν σε αναμονή. Προχωρούμε θετικά με τη δημιουργία προϊόντων που θα είναι κυκλικά και με την επίτευξη του στόχου μας για χρήση 100% ανανεώσιμης ενέργειας στην παραγωγή. Με τη νέα μας ατζέντα για το 2030 θέλουμε να κάνουμε κανόνα την υπεύθυνη Διαχείριση των Δασών, βλέποντας και πέρα από την επιχείρησή μας».

Οι σημαντικές στιγμές από το οικονομικό έτος 2020 περιλαμβάνουν:

· Την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVD-19, την προστασία και την υποστήριξη της υγείας και του βιοπορισμού των εργαζομένων, των πελατών και των προμηθευτών, καθώς και των κοινοτήτων σε όλη την αλυσίδα ΙΚΕΑ.

· Την επίτευξη του στόχου της υπεύθυνης δασικής διαχείρισης για το 2020. Σήμερα, περισσότερο από το 98% της ξυλείας που χρησιμοποιείται είναι από βιώσιμες πηγές (ξυλεία με πιστοποίηση FSC ή ανακυκλωμένη ξυλεία). Προμηθευόμαστε όλη την ξυλεία που χρησιμοποιείται στα προϊόντα ΙΚΕΑ από δάση με υπεύθυνη διαχείριση αποφεύγοντας την αποψίλωση.

Ο Όμιλος Inter ΙΚΕΑ ανακοίνωσε την περυσινή χρονιά επένδυση 200 εκατομμυρίων Ευρώ ώστε να επιταχύνει την μεταμόρφωσή του και να έχει θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον (να αφαιρεί επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα). Σημαντικό μέρος της επένδυσης αυτής στοχεύει στην απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω της αναδάσωσης, της αποκατάστασης υποβαθμισμένων δασών και καλύτερων πρακτικών διαχείρισης δασών.

· Την συνέχεια της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ΙΚΕΑ (ακόμα και με τις απώλειες στις πωλήσεις λόγω των κλειστών καταστημάτων μας): μείωση 7% σε σχέση με πωλήσεις λιανικής 2019 -2020 λόγω πολλών βελτιώσεων, για παράδειγμα, τη χρήση αυξημένης ανανεώσιμης ενέργειας στην παραγωγή και τις μεταφορές, την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας στα προϊόντα φωτισμού και τις σειρές ηλεκτρικών συσκευών, καθώς και την διάθεση περισσότερων τροφίμων με φυτική βάση, όπως τα φυτικά κεφτεδάκια HUVUDROLL, με 4% περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με τα συστατικά των παραδοσιακών.

· Την ολοκλήρωση της κυκλικής αξιολόγησης 9500+ προϊόντων - από έπιπλα μέχρι αξεσουάρ.

· Τις δοκιμές κυκλικών υπηρεσιών, όπως προγράμματα επαναγοράς και νέα μοντέλα ιδιοκτησίας.

· Την προσφορά οικονομικών λύσεων, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να απολαμβάνουν καθαρό αέρα, να ελαχιστοποιούν τα απόβλητά τους, να εξοικονομούν νερό και να παράγουν καθαρή ενέργεια στο σπίτι τους.

«Το 2020 σηματοδοτεί μια αλλαγή στη σχέση των ανθρώπων με το σπίτι τους, καθώς πολλοί πέρασαν πολύ περισσότερο χρόνο σε αυτό. Ο κόσμος συνεχίζει να θέλει μια πιο υγιεινή και βιώσιμη ζωή, αλλά οι έρευνές μας δείχνουν πως δυσκολεύεται να το πετύχει. Για την ΙΚΕΑ αυτό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και μια μεγάλη ευθύνη. Θέλουμε να προσφέρουμε σε όλους τη δυνατότητα επιλογής μιας πιο υγιεινής και βιώσιμης ζωής, προσφέροντας καλοσχεδιασμένα και λειτουργικά προϊόντα και λύσεις σε χαμηλές τιμές, για τους περισσότερους ανθρώπους», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Inter IKEA, Jon Abrahamsson.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider