Εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του Δυτικού Διαδρόμου του ΑΔΜΗΕ στην Πελοπόννησο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του Δυτικού Διαδρόμου του ΑΔΜΗΕ στην Πελοπόννησο

Την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, συζητώνται στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η Μονή Αγίων Θεοδώρων στις 27 Νοεμβρίου 2020, με στόχο να μπλοκάρει την ενεργειακή αναβάθμιση από την ΑΔΜΗΕ της Πελοποννήσου στην Υπερυψηλή Τάση (400 kV), εξαιτίας δύο πυλώνων που θα εγκατασταθούν σε απόσταση μισού χιλιομέτρου από το μοναστήρι.

Τα ασφαλιστικά μέτρα αναμένεται να συζητηθούν μετά από πολύμηνη καθυστέρηση εξαιτίας των περιορισμών στη λειτουργία των δικαστηρίων εν μέσω της πανδημίας covid-19. Για τους δύο μήνες που μεσολάβησαν από την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων, ισχύει προσωρινή διαταγή αναστολής των εργασιών κατασκευής. Αυτό σημαίνει ότι το έργο προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ έχει «παγώσει» μέχρι… νεωτέρας.

Δεδομένου ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου αναμένεται να εκδοθεί μετά από έναν μήνα περίπου, ο ΑΔΜΗΕ θα ζητήσει να μην παραταθεί η προσωρινή διαταγή αναστολής ώστε να μην χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος για αυτό το κρίσιμο έργο ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, χωρίς τον Δυτικό Διάδρομο η ηλεκτροδότηση της Πελοποννήσου «κρέμεται από μία κλωστή». Είναι επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί η επάρκεια του συστήματος το συντομότερο δυνατό, ώστε σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή δυσμενών συγκυριών (π.χ. βλάβες σε άλλες μονάδες στη χώρα) οι καταναλωτές να μη βρεθούν χωρίς ρεύμα.

Αυτό είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο τόσο για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο υψηλών φορτίων, όσο και στους επόμενους μήνες καθώς θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρό σε περίοδο πανδημίας να υπάρχουν και προβλήματα ηλεκτροδότησης στους κατοίκους της όλης χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider