Ελλάδα
14-01-2021 | 08:26

Η ελληνοαμερικανική ενεργειακή συνεργασία επί τάπητος σήμερα σε συνάντηση Σκρέκα-Πάιατ

Η ελληνοαμερικανική ενεργειακή συνεργασία επί τάπητος σήμερα σε συνάντηση Σκρέκα-Πάιατ

Η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα το πρωί ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ. Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ΥΠΕΝ, δείγμα της πρόθεσης και των δύο χωρών να διατηρηθεί αμείωτο το momentum που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, προς την κατεύθυνση συνεχούς ενίσχυσης της συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας.

Η ενίσχυση αυτή ξεκινά από τη διεύρυνση της αμερικανικής επιχειρηματικής «παρουσίας» στην εγχώρια αγορά, με άμεσες επενδύσεις τόσο σε «πράσινες» τεχνολογίες όσο και στον κλάδο των υδρογονανθράκων. Παράλληλα, στο πλαίσιο προώθησης της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης, οι ΗΠΑ στηρίζουν μία σειρά από διακρατικά έργα τα οποία ενισχύουν τον ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή.

Όσον αφορά τις «πράσινες» εφαρμογές, οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην Ελλάδα στον τομέα των ΑΠΕ, προς την κατεύθυνση απλοποίησης των αδειοδοτικών διαδικασιών, ενισχύουν την προοπτική για νέες επενδύσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επενδύσεις οι οποίες θα πάρουν τη σκυτάλη από τα πρότζεκτ που υλοποιούν το fund Fortress, η 547 Energy (η πλατφόρμα ΑΠΕ της Quantum Energy Partners) αλλά και η National Energy, η οποία διαχειρίζεται αμερικανικά κεφάλαια. Επίσης, «παρούσα» στην Ελλάδα είναι και η General Electric, η οποία δραστηριοποιείται στην προμήθεια ανεμογεννητριών.

Την ίδια στιγμή, στο «κάδρο» επιχειρήσεων μπαίνουν και άλλες «πράσινες» τεχνολογίες που πρόκειται σύντομα να μπουν σε εμπορική εφαρμογή στη χώρα μας, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και οι μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, «χρώμα» ΗΠΑ καταγράφεται ήδη και στην ηλεκτροκίνηση, μέσω της σύμπραξης της Blink με την ελληνική Eunice για τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου σταθμών φόρτισης.

Αμερικανική όμως συμμετοχή υπάρχει και σε δύο από τις πλέον εμβληματικές παραχωρήσεις που έχουν δρομολογηθεί για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, καθώς η ExxonMobil δίνει με τη γαλλική Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια το «παρών» στην κοινοπραξία που έχει αναλάβει τα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» στην Κρήτη, δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού.

Επίσης, η ελληνική αγορά έχει εξελιχθεί σε έναν σημαντικό προορισμό για τις εξαγωγές αμερικανικού LNG, με τις ΗΠΑ να εξελίσσονται στο πρώτο 9μηνο στην πρώτη χώρα προέλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, καταλαμβάνοντας ποσοστό 50% και σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 420% σε σύγκριση με το 2019. Μάλιστα, έργα όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου (IGB) και το FSRU Αλεξανδρούπολης, πέρα από το ότι όπως έχει δηλώσει ο πρέσβης των ΗΠΑ θα εδραιώσουν περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας ως ηγέτιδας στην περιφερειακή ενεργειακή διαφοροποίηση, ενισχύουν τον ρόλο της χώρας μας ως «πύλης εισόδου» αμερικανικού LNG, με προορισμό τις όμορες αγορές.

Στην προοπτική διαφοροποίησης των πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου, επιπλέον οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται στενά για την υλοποίηση του αγωγού Νέας Μεσημβρίας – Γευγελή, για τη διασύνδεση των συστημάτων της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας. Επίσης, στηρίζουν την «ωρίμανση» του αγωγού EastMed, ο οποίος προορίζονται να μεταφέρει το φυσικό αέριο από τα νέα κοιτάσματα στη λεκάνη της Λεβαντίνης (Νοτιοανατολική Μεσόγειος) στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, μέσω της Ελλάδας και της Κύπρου.

 

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.