Τράπεζες: Με νέο ισχυρό προφίλ, έτοιμες για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων 30 δισ. ευρώ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Με νέο ισχυρό προφίλ, έτοιμες για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων 30 δισ. ευρώ
Πλήρης η ανάκτηση του διαμεσολαβητικού τους ρόλου στην Οικονομία το 2020, με άμεση χρηματοδότηση άνω των 20 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις και έμμεση παροχή ρευστότητας 45 δισ. ευρώ, με μέτρα στήριξης προς νοικοκυριά. Ενισχυμένο κοινωνικό «πρόσωπο», με δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης 22 εκατ. ευρώ.

Μοχλός για αναπτυξιακά έργα της τάξεως των 30 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, θα είναι οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν καταφέρει να ανακτήσουν πλήρως τον διαμεσολαβητικό τους ρόλο στην Οικονομία, ενισχύοντας, παράλληλα, και τον κοινωνικό τους ρόλο εν μέσω της πανδημικής κρίσης.

Έχοντας επιτύχει σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων και βελτίωση της ρευστότητάς τους, οι ελληνικές τράπεζες θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προετοιμασία της επόμενης μέρας για την ελληνική Οικονομία. Ήδη είναι έτοιμες να συνεργαστούν με το Δημόσιο και να αναλάβουν την ευθύνη για την εκτίμηση της βιωσιμότητας των επιχειρηματικών σχεδίων του ιδιωτικού τομέα που θα κατατεθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Με τα δάνεια του Ταμείου, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, θα μοχλευθούν υπερδιπλάσια ιδιωτικά κεφάλαια, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια στην Οικονομία, σε αναπτυξιακά έργα, περίπου 30 δισ. ευρώ.

Ο μηχανισμός που προκρίνεται από τις ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές για το σκοπό αυτό δίνει κεντρικό ρόλο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο κεντρικός αυτός ρόλος για τις ελληνικές τράπεζες θα «πατήσει» στο σημαντικό έργο χρηματοδότησης της Οικονομίας που αυτές συνέχισαν να υλοποιούν και εν μέσω της πανδημικής κρίσης, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια πιο δυναμική και εξωστρεφή ελληνική Οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδότησαν σημαντικά αναπτυξιακά και ενεργειακά έργα, όπως είναι η αναμόρφωση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, σημαντικές επενδύσεις ΑΠΕ για την απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη, η ενεργειακή σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά και η ανάπτυξη του εθνικού οδικού δικτύου. Τα έργα αυτά τοποθετούν τη χώρα στο επίκεντρο του διεθνούς οικονομικού ενδιαφέροντος.

Πέρα, όμως, από τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων, οι τράπεζες έχουν επανέλθει πλήρως και στον διαμεσολαβητικό τους ρόλο για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, με την καθαρή ροή χρηματοδότησης προς αυτές να σημειώνει υψηλά δεκαετίας και ρυθμό αύξησης της τάξεως του 8,7% (τελευταία στοιχεία Νοεμβρίου 2020 για την ετήσια αύξηση της πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις).

Το 2020 οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδότησαν τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους με κεφάλαια που ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ. Μάλιστα, για την υποστήριξη των χρηματοδοτικών αναγκών της Οικονομίας, οι τράπεζες δεν περιορίστηκαν στην χρήση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΤΕΠΙΧ και εγγυοδοτικό πρόγραμμα), αλλά αξιοποίησαν και τα επιμέρους δανειακά τους προγράμματα.

Χρηματοδότησαν 30.000, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντλώντας για αυτές 6,5 δισ. ευρώ από τα δύο εγγυοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, πετυχαίνοντας επίδοση – ρεκόρ ως προς την απορροφητικότητα κεφαλαίων, που έφτασε το 95%.

Παράλληλα, οι τράπεζες παρείχαν και έμμεσα ρευστότητα στην Οικονομία, με μέτρα στήριξης των νοικοκυριών ύψους 45 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με το ξέσπασμα της πανδημίας, οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν ταχύτατα και με απλοποιημένες διαδικασίες στην εκτεταμένη αναστολή δόσεων των δανείων ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2020, δόθηκαν αναστολές σε περίπου 400.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, μετριάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους οικονομικούς κραδασμούς της υγειονομικής κρίσης.

Σημειώνεται ότι οι αναστολές αυτές πραγματοποιήθηκαν πέραν και επιπλέον των ρυθμίσεων δανείων (επιχειρηματικών, στεγαστικών και προσωπικών) στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες τον τελευταίο καιρό και οι οποίες αναλογούν σε ποσά 15 δισ. ευρώ. Δηλαδή μέσω ρυθμίσεων ή αναστολών το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει διευκολύνει δανειολήπτες για ποσά που ανέρχονται στα 45 δισ. ευρώ.

Ισχυρή η στήριξη των ελληνικών τραπεζών στο κοινωνικό σύνολο

Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανέδειξε και τον ρόλο του σε επίπεδο κοινωνικής ευθύνης, με έργα που στήριξαν την Πολιτεία και την κοινωνία.

Οι ελληνικές τράπεζες συνέδραμαν στην πανεθνική προσπάθεια στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ παράλληλα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιούν, στήριξαν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και διεύρυναν σημαντικές δράσεις για την παιδεία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Το συνολικό ποσό που διέθεσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για το σύνολο των εν λόγω δράσεων ανήλθε στα 13,5 εκατ. ευρώ.

Η συνδρομή των ελληνικών τραπεζών στην εθνική προσπάθεια αφορά και στην ανάληψη του κόστους νευραλγικών τομέων του Δημοσίου. Έτσι, εκτός από τα 13,5 εκ. των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, οι ελληνικές τράπεζες διέθεσαν επιπλέον κεφάλαια 8,5 εκατ. ευρώ για έργα που αφορούν σε υλικοτεχνικές υποδομές για την εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου, την πλατφόρμα διαχείρισης του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, τον εκσυγχρονισμό της συλλογής πληροφοριών στο πλαίσιο διεθνών δεσμεύσεων της χώρας, την ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και για την εκπόνηση σημαντικών μελετών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής Οικονομίας.

Και βεβαίως, στην πανδημική κρίση, οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στο πλευρό της κοινωνίας, και μέσω πολυάριθμων εκστρατειών ενημέρωσης των πολιτών για τις δυνατότητες εξυπηρέτησής τους μέσω των εναλλακτικών τραπεζικών δικτύων (web και mobile banking, τηλεφωνική τραπεζική εξυπηρέτηση, δίκτυο ATM), λειτουργώντας με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και των ίδιων των πελατών τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider