Πώς θα «τρέξει» η υλοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα «τρέξει» η υλοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου
Τρεις επιχειρησιακές ομάδες, επτά κρίσιμα υπο – έργα για την υλοποίηση των διατάξεων του νόμου. Ξεκινούν συναντήσεις του συντονιστικού οργάνου ανά δεκαπενθήμερο στο Υπουργείο Οικονομικών. Αγώνας δρόμου, με την γραμμή του τέρματος στην 1η Ιουνίου 2021.

Επτά υπο - έργα για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου καλούνται να «τρέξουν» τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, στο πλαίσιο του συντονιστικού οργάνου που απαρτίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Όπως αποφασίστηκε στη διευρυμένη συνάντηση υπό τον Πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου, τo συντονιστικό όργανο θα συναντάται κάθε δύο εβδομάδες στο Υπουργείο Οικονομικών για την αποτίμηση της πορείας του έργου και τον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων. Ορίζοντας είναι η 1η Μαρτίου, οπότε ο νέος νόμος θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις, αλλά κυρίως η 1η Ιουνίου, όταν ο νέος πτωχευτικός νόμος θα πρέπει να ισχύσει και για τα φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, για την υλοποίηση του νέου Πτωχευτικού έχουν συσταθεί τρεις επιχειρησιακές ομάδες: μία για τον νόμο (εξειδίκευση των επιμέρους προβλέψεών του), μία για το ΙΤ (τεχνολογική υποδομή) και μία για τα Data (συλλογή δεδομένων).

Η επιχειρησιακή ομάδα για τον νόμο περιλαμβάνει επτά υπο – έργα που θα είναι σταδιακά παραδοτέα. Πρόκειται για: α) τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, β) την επιδότηση ευάλωτων οφειλετών με κύρια κατοικία, γ) τον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης, δ) τη διαδικασία εξυγίανσης, ε) την πτώχευση μικρού αντικειμένου, στ) την πτώχευση μεγάλου αντικειμένου, και ζ) την υποστήριξη υποβολής αίτησης στον Φορέα (απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων) από ευάλωτο οφειλέτη.

Το έργο της επιχειρησιακής ομάδας για τον νόμο θα συνδράμουν λειτουργικά οι ομάδες ΙΤ και Data, με στόχο, την 1η Ιουνίου 2021, ο Κώδικας για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή δεύτερης ευκαιρίας να έχει λάβει σάρκα και οστά. Όπως έγραψε το insider.gr, οι τράπεζες δήλωσαν στον Πρωθυπουργό ότι θα αναλάβουν το κόστος της πλατφόρμας, πληρώνοντας την PWC για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Ο νέος νόμος 4738/2020 (Κώδικας για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή δεύτερης ευκαιρίας) που τροποποίησε τον νόμο 3588/2007 και την τροποποίησή του με τον νόμο 4446/2016, αποβλέπει στην οριστική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους – εγχείρημα κολοσσιαίο και κομβικής σημασίας για την εξυγίανση και την ταχύτερη ανάκαμψη της Οικονομίας. Είναι εναρμονισμένος με τις διατάξεις της Οδηγίας 1023/2019 περί πλαισίου για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και την αφερεγγυότητα οφειλετών και θα αντικαταστήσει μία σειρά νόμων που κρίθηκαν εκ του αποτελέσματος ανεπαρκείς να αντιμετωπίσουν το συνολικό πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους. Πρόκειται για:

  • Τον νόμο 3869/2010 (Κατσέλη), και ως διάδοχο σχήμα τον νόμο 4605/2019, ο οποίος για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα θέσπισε τη δυνατότητα δικαστικής ρύθμισης οφειλών φυσικών προσώπων χωρίς πτωχευτική ικανότητα. Η προστασία πρώτης κατοικίας που είχε θεσπισθεί με τον ν. 4605/2019 έληξε στις 28/2/2020. Η κυβέρνηση ανανέωσε την προστασία της πρώτης κατοικίας με το πρόγραμμα «Γέφυρα» μέσω του οποίου επιδοτούνται οι δόσεις δανείων – εξυπηρετούμενων και μη - δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημική κρίση.
  • Τον νόμο 4152/2013 με τον οποίο θεσπίστηκε η πάγια ρύθμιση οφειλών.
  • Τον νόμο 4307/2014, ο οποίος θέσπισε την έκτακτη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης για τις επιχειρήσεις.
  • Τον νόμο 4321/2015, ο οποίος αφορούσε τη ρύθμιση οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τη φορολογική διοίκηση και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
  • Τον νόμο 4469/2017, ο οποίος θέσπισε τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών και έληξε στις 30/4/2020.
  • Τον νόμο 4611/2019, ο οποίος αφορούσε τη ρύθμιση οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων σε δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider