ΗΠΑ: Για πρώτη φορά ορίζονται πρότυπα για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από αεροπλάνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Για πρώτη φορά ορίζονται πρότυπα για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από αεροπλάνα

Τα πρώτα προτεινόμενα πρότυπα που ρυθμίζουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από αεροπλάνα οριστικοποιεί η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

Η EPA δήλωσε ότι οι νέες απαιτήσεις της για αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται στην εμπορική αεροπορία και για μεγάλα επιχειρηματικά αεροσκάφη θα ευθυγραμμίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με τα διεθνή πρότυπα.

Το 2016, ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου (ICAO) συμφώνησε για τα παγκόσμια πρότυπα εκπομπών αεροπλάνων που απευθύνονται σε κατασκευαστές μικρών και μεγάλων αεροπλάνων, συμπεριλαμβανομένων των Airbus SE και Boeing Co.

Το τελικό κανονιστικό πλαίσιο «είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης της εμπορικής αεροπορίας και της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε η Boeing τη Δευτέρα σε δήλωση.

Τον Οκτώβριο, μια ομάδα 11 κρατών με επικεφαλής την Καλιφόρνια και την Περιφέρεια της Κολούμπια προέτρεψε την EPA να ενισχύσει τα πρότυπα που προωθούσε αρχικά.

Οι 11 πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια ανέφεραν ότι η πρόταση της EPA θα καθυστερήσει την υπάρχουσα τεχνολογία για περισσότερο από 10 χρόνια και δεν θα είχε ως αποτέλεσμα καμία μείωση των αερίων του θερμοκηπίου μιλώντας με συγκριτικούς όρους.

Τα αεροπλάνα που καλύπτονται από τον προτεινόμενο κανόνα αντιπροσώπευαν το 10% όλων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στις ΗΠΑ και το 3% των συνολικών εκπομπών των ΗΠΑ. Αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που δεν υπόκεινται σε κανόνες. Οι νέοι κανόνες δεν ισχύουν για στρατιωτικά αεροπλάνα και τίθενται σε ισχύ από τη στιγμή που θα δημοσιευθούν επίσημα τις επόμενες ημέρες.

Με πληροφορίες από το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider