Πάνω από 100.000 δανειολήπτες με δάνεια 7 δισ. ευρώ, θα καλύψει το πρόγραμμα «Γέφυρα»

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από 100.000 δανειολήπτες με δάνεια 7 δισ. ευρώ, θα καλύψει το πρόγραμμα «Γέφυρα»
Προστασία άνω των 100.000 δανειοληπτών. «Κόκκινοι» δανειολήπτες θα ρυθμίσουν τα δάνειά τους με τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, ενώ θα διευκολυνθούν και δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια σε μορατόριουμ πληρωμών.

Πάνω από 100.000 δανειολήπτες, με συνολικό ύψος δανείων της τάξεως των 7 δισ. ευρώ, θα μπορέσει να καλύψει το πρόγραμμα «Γέφυρα». Την εκτίμηση αυτή κάνουν τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης μετά την τρίμηνη παράταση, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, που έδωσε η κυβέρνηση στις προθεσμίες του προγράμματος (και όχι στη διάρκειά του) και τη συνακόλουθη έναρξη καταβολής της κρατικής επιδότησης.

Η τρίμηνη παράταση δεν αλλάζει κάτι στην αρχική δομή του προγράμματος, δηλαδή δεν επιμηκύνει τους συνολικά εννέα μήνες επιδότησης που χορηγεί το πρόγραμμα. Ούτε μπορεί κάποιος δανειολήπτης να υποβάλλει αίτηση εκ νέου για την υπαγωγή του στο πρόγραμμα και μόνο όσοι έκαναν εμπρόθεσμη αίτηση έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 μπορούν να προχωρήσουν στα επόμενα στάδια και όχι νέοι αιτούντες.

Ωστόσο, η τρίμηνη παράταση είναι πολύτιμη για τους δανειολήπτες, τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης, επιτυγχάνοντας την προστασία άνω των 100.000 δανειοληπτών και δίνοντας ουσιαστική «χείρα βοηθείας» για την επομένη της λήξης των μορατόριουμ πληρωμών.

Αυτό θα επιτευχθεί διότι την κρατική επιδότηση θα μπορέσουν να λάβουν και δανειολήπτες που δεν θα προλάβαιναν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 ώστε να προχωρήσουν στο στάδιο της επιδότησης, όπως επίσης και δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε αναστολή πληρωμών.

Ειδικότερα, την προθεσμία μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν:

- Δικαιούχοι του προγράμματος «Γέφυρα» που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θα έχουν τη δυνατότητα να τα ρυθμίσουν, σε συνεργασία με τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης δανείων, ώστε μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας ρύθμισης, να λάβουν την κρατική επιδότηση της δόσης του δανείου τους, συνολικής διάρκειας 9 μηνών.

- Δανειολήπτες που έχουν εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών, έτσι ώστε να μην χάσουν τη δυνατότητα λήψης της κρατικής επιδότησης. Η παράταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη μετά και την ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών περί δυνατότητας ένταξης σε πρόγραμμα αναστολής δόσεων δανείων ή για παράταση της υφιστάμενης αναστολής πληρωμών δανειακών τους υποχρεώσεων μέχρι τις 31/3/2021.

Η τρίμηνη παράταση που έδωσε η κυβέρνηση για τις ανωτέρω περιπτώσεις σημαίνει ότι η εννεάμηνη κρατική επιδότηση του προγράμματος «Γέφυρα» μπορεί να ξεκινήσει, το αργότερο, έως την 1 η Απριλίου 2021 από την 1 η Ιανουαρίου που θα ίσχυε χωρίς την παράταση.

Σημειώνεται ότι η πρώτη καταβολή της επιδότησης έγινε τον προηγούμενο μήνα και την έλαβαν 26.059 δικαιούχοι του προγράμματος. Το ποσό της κρατικής επιδότησης ανήλθε σε 9,9 εκατ. ευρώ και κάλυψε 42.449 δάνεια. Η δεύτερη καταβολή κρατικής επιδότησης προς τους δικαιούχους θα γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου.

Το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος για τις επιδοτήσεις των δανείων (συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία) δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημική κρίση, έχει υπολογιστεί σε 108 εκατ. ευρώ για το 2020 και 280 εκατ. ευρώ για το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.

Η κρατική επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2 ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή.

Εάν, τέλος, το δάνειο έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φθάνει το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2 ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider