Ικανοποίηση των εμπόρων για τη μείωση του ενοικίου κατά 80%

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ικανοποίηση των εμπόρων για τη μείωση του ενοικίου κατά 80%

Την ικανοποίηση τους για το μέτρο της μείωσης των ενοικίων κατά 80% τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, το οποίο ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό εκφράζουν οι έμποροι της Αθήνας και του Πειραιά.

Άλλωστε το ζήτημα της μείωσης των ενοικίων αποτελούσε αίτημα των εμπόρων, οι οποίοι βλέπουν τα καταστήματα τους να μένουν κλειστά σε μία περίοδο που ευελπιστούσαν να πάρουν μία «ανάσα» από τον χριστουγεννιάτικο τζίρο και ενώ οι υποχρεώσεις τους ήδη έχουν συσσωρευτεί όλους τους προηγούμενους μήνες της πανδημίας. Aξίζει δε να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις την περίοδο των Χριστουγέννων, κάνουν το 30%, ακόμη και το 40% του ετήσιου τζίρου τους, ενώ ενώ ο εορταστικός τζίρος εκτιμάται ότι φτάνει περίπου τα 3,5 δισ. ευρώ.

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να ανακοινώνει το μέτρο της μείωσης των ενοικίων κατά 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, για τα καταστήματα που θα παραμείνουν μετά τις 16 Δεκεμβρίου κλειστά με κρατική εντολή, με παράλληλη επιδότηση των ιδιοκτητών καθώς και τη διατήρηση του επιτυχημένου χρηματοδοτικού εργαλείου της επιστρεπτέας προκαταβολής» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

Προσθέτει επίσης ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών από την αρχή της κρίσης είχε έντονα επισημάνει το πόσο σημαντικό είναι το θέμα της μείωσης των ενοικίων και πρόσφατα θέσαμε στο δημόσιο διάλογο τεκμηριωμένες προτάσεις, που εκτός από τη συνέχιση και την ενίσχυση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής με παράλληλη μετατροπή μεγάλου τμήματος αυτής σε μη επιστρεπτέο ποσό, αναφέρονται εκτός των άλλων και στη διευθέτηση-ρύθμιση όλων των συσσωρευμένων χρεών που έχουν μεταφερθεί για την άνοιξη του 2021, με κούρεμα μεγάλου μέρους αυτών καθώς και στην αναστολή των δόσεων των δανείων, για όσο η αγορά δεν λειτουργεί.

«Όλα τα παραπάνω προτεινόμενα μέτρα πρέπει να ανακοινωθούν έγκαιρα, όχι μόνο για ενίσχυση της ψυχολογίας της αγοράς, αλλά και για πρακτικά θέματα προγραμματισμού των επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν υποκαθιστά την πλήρη λειτουργία της αγοράς, γι’ αυτό και διερευνούμε την επιστημονική τεκμηρίωση των προτάσεων μας ώστε να επιτύχουμε την άμεση επαναλειτουργία χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη δημόσια υγεία» σημειώνει ο κ. Καφούνης.

Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά στη μέθοδο click away που εφαρμόζεται στο λιανεμπόριο οι έμποροι ότι παρουσιάζει πολλές δυσκολίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η πλειονότητα των οποίων σε ποσοστό 80% δεν διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα καθώς και ότι το click away δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, ο οποίος σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι εκφράζει την ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου για την εξέλιξη αυτή, καθώς τα μισθώματα αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο του κόστους των επιχειρήσεων.

«Με τη ρύθμιση αυτή, δίνεται μια ελπίδα σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις που ο τζίρος τους είναι ελάχιστος ή μηδενικός, να ανταπεξέλθουν στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για την αγορά, ώστε μην κλείσει καμία και να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Παράλληλα το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα» προσθέτει.

«Θετική η μείωση ενοικίου όμως δεν αρκεί για τη διάσωση των κλειστών επιχειρήσεων»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τονίζει ότι το ΕΕΑ «χαιρετίζει τη μείωση κατά 80% του ενοικίου που πρέπει να καταβάλουν για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή. Είναι αναμφίβολα ένα θετικό βήμα και αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους. Σίγουρα όμως δεν είναι αρκετό για να στηρίξει αποτελεσματικά τους οικονομικά πληγέντες από την πανδημία».

«Περιμέναμε από τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει περισσότερα μέτρα που να στοχεύουν στην συνέχεια της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προστατεύοντας έτσι και τις θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα, δεν ακούσαμε τίποτα για το «κούρεμα» οφειλών, κοινό αίτημα φορέων και κοινωνικών εταίρων. Αν δεν υπάρξει έστω και μερικό «κούρεμα» με ταυτόχρονη γενναία ρύθμιση πολλών δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών που συσσωρεύθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, είναι σίγουρο ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να ξανανοίξουν, ενώ και το δημόσιο θα χάσει τα όποια έσοδα από τις δόσεις» τονίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου και προσθέτει:

«Επίσης ένα μέτρο που μπορεί να στηρίξει το επιχειρείν και να προστατεύσει την απασχόληση, είναι η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Ούτε και για αυτό όμως υπήρξε κάποια αναφορά. Ένα βασικό ερώτημα που άφησε αναπάντητο η κυβέρνηση, είναι το πώς επιχειρήσεις που δεν έχουν κανένα εισόδημα θα καταφέρουν να καταβάλουν το Δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους τους. Θυμίζουμε ότι η μη καταβολή του συνιστά ποινικό αδίκημα. Δηλαδή υπάρχει σοβαρή περίπτωση να δούμε ανθρώπους να διώκονται ποινικά λόγω της οικονομικής αδυναμίας που προκάλεσε η πανδημία, κάτι που θεωρούμε ανεπίτρεπτο. Η πρόταση του Ε.Ε.Α. για την στήριξη των επιχειρήσεων και βέβαια την ενίσχυση των εργαζομένων, είναι να ακολουθηθεί η αντίστροφη μέθοδος από αυτή που εφαρμόστηκε για το Δώρο του Πάσχα».

Διαβάστε επίσης:

«Χαμηλές πτήσεις» στην πρεμιέρα του click away

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider