Τα αξεσουάρ που χρειάζεσαι για τέλειες λήψεις με τη φωτογραφική σου μηχανή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα αξεσουάρ που χρειάζεσαι για τέλειες λήψεις με τη φωτογραφική σου μηχανή

Η φωτογραφία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πέραν των γνώσεων και της αίσθησης που χρειάζεται να έχεις, η «δουλειά» δεν μπορεί να γίνει δίχως τα κατάλληλα αξεσουάρ -και στην απίθανη περίπτωση που γίνεται εν τέλει, τότε ο βαθμός δυσκολίας εκτοξεύεται. Ακόμα κι αν έκανες δική σου λοιπόν τη φωτογραφική μηχανή των ονείρων σου, θα χρειαστεί να την πλαισιώσεις και με τα κατάλληλα αξεσουάρ που θα αναδείξουν τις δυνατότητές της και θα σου χαρίσουν μοναδικές λήψεις. Τι λες, πάμε να τα δούμε;

Τρίποδο

Το τρίποδο είναι εκ των βασικών αξεσουάρ που θα χρειαστείς, αφού εγγυάται πως η κάμερα θα παραμείνει σταθερή στη θέση της για όσο πρέπει. Θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε καταστάσεις χαμηλής φωτεινότητας, κινούμενου θέματος και μακράς έκθεσης, όταν η κάμερα δηλαδή πρέπει να παραμένει ακίνητη αφού ο παραμικρός κλονισμός μπορεί να καταστρέψει τη φωτογραφία. Το μέγεθος του τριπόδου σου εξαρτάται από τις προτιμήσεις σου και τον τρόπο με τον οποίο θα το χρησιμοποιείς. Βεβαιώσου ότι αυτό που θα επιλέξεις αντέχει το βάρος της μηχανής σου (με τα έξτρα της) και προτίμησε μία στιβαρή πρόταση από κατασκευαστή που εμπιστεύεσαι.

Κάρτα μνήμης

Για την αποθήκευση των φωτογραφιών και των βίντεό σου, θα χρειαστείς μία κάρτα μνήμης. Πριν τρέξεις και αγοράσεις την πρώτη που θα βρεθεί μπροστά σου, βεβαιώσου ότι γνωρίζεις τον τύπο και το μέγεθος κάρτας που υποστηρίζει η μηχανή σου. Οι SD αποτελούν το πιο διαδεδομένο format, αν και θα σου προτείναμε να επιλέξεις SDXC ή SDUC εφ’ όσον υποστηρίζεται. Δώσε βάση στην ταχύτητα της κάρτας και φρόντισε να είναι γρήγορη, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται η λειτουργία της μηχανής. 

insider

Όσο για τη χωρητικότητα, μην την τσιγκουνευτείς, ιδίως αν αποθηκεύεις τις λήψεις σου σε RAW. Σε κάθε περίπτωση, οι απαντήσεις σε όλα αυτά βρίσκονται στο εγχειρίδιο της μηχανής σου. 

Τηλεχειριστήριο

Ο φωτογράφος είθισται να βρίσκεται πίσω από την κάμερα. Τι γίνεται όμως σε εκείνες τις περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό (ας πούμε ότι θέλει να βγάλει μία selfie); Η λύση στο πρόβλημα είναι ένα τηλεχειριστήριο που θα σου επιτρέψει να πατήσεις το κουμπί χωρίς να έρθεις σε επαφή με την κάμερα. Στην αγορά θα βρεις δύο τύπους: ενσύρματα και ασύρματα (λειτουργούν μέσω υπερύθρων ή Bluetooth). Σου προτείνουμε τα δεύτερα αφού έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια ενώ δεν κινδυνεύεις να κουνήσεις την κάμερα -προξενώντας της ενδεχομένως ζημιά. Ένα ακριβότερο μοντέλο μάλιστα λειτουργεί και ως χρονοδιακόπτης, έτσι ώστε να προγραμματίσεις την επόμενη λήψη σου.

Φακός

Ο σωστός φωτογράφος δε γίνεται να βασίζεται αποκλειστικά και εσαεί στον φακό με τον οποίο ήρθε η κάμερά του. Αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να την πλαισιώσει με ακόμα περισσότερους, έτσι ώστε να έχει την επιλογή που ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ως προς τους φακούς λοιπόν, μπορείς να επιλέξεις σταθερού ή μεταβλητού εστιακού μήκους: οι πρώτοι δεν προσφέρουν δυνατότητα zoom όμως η ποιότητα που είναι σε θέση να προσφέρουν είναι σημαντικά ανώτερη. 

insider

Ένας καλός φακός με μεγάλη ταχύτητα διαφράγματος, θα σου χαρίσει καταπληκτικά αποτελέσματα σε καταστάσεις που απαιτούν ταχύτητα κλείστρου. Ένας φακός με μεταβλητό εστιακό μήκος πάλι, είναι εξαιρετικά ευέλικτος και μπορεί να σε καλύψει σε πληθώρα καταστάσεων.

Έξτρα μπαταρία

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε έναν φωτογράφο, είναι πάνω που έχει βρει ρυθμό, να τελειώσει η μπαταρία της μηχανής του δίχως εκείνος να έχει άλλη. Πραγματικά πρόκειται για ερασιτεχνική παράλειψη που όμως εσύ δε θα κάνεις. Όσο μεγάλο κι αν είναι το ποσό που θα ξοδέψεις για τη μηχανή και τους φακούς της λοιπόν, μην αμελήσεις να δώσεις κάτι παραπάνω ώστε να προμηθευτείς -τουλάχιστον- μία επιπλέον μπαταρία. Ενδεχομένως να χρειαστείς και δεύτερο φορτιστή (ή φορτιστή πολλαπλών μπαταριών) για να μη χάνεις χρόνο. Πρότασή μας είναι να επιλέξεις τις μπαταρίες του κατασκευαστή της κάμεράς σου για βέλτιστη συμβατότητα και να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις. 

Λουρί χειρός/λαιμού/ώμου

Αξεσουάρ που εύκολα παραβλέπει κανείς. Ακόμα κι αν η κάμερά σου συνοδεύεται από το λουρί του κατασκευαστή της, ενδεχομένως να θες να επενδύσεις σε ένα καλύτερο το οποίο θα είναι πιο άνετο, ιδίως όταν το έχεις περασμένο στον λαιμό ή το χέρι σου για ώρες. Η καλύτερη επιλογή για όσους αφιερώνουν χρόνο στη φωτογραφία πάντως, είναι ένα λουρί ώμου. Περνιέται σαν ζώνη ασφαλείας αυτοκινήτου, διαθέτει έξτρα επένδυση στο σημείο που έρχεται σε επαφή με τον ώμο -και άρα πέφτει όλο το βάρος του- και η κάμερα βρίσκεται λίγο πάνω από τον γοφό, αντί για μπροστά σου. Το κυριότερο; Ο λαιμός σου θα σε ευγνωμονεί. 

Φίλτρο

Μπορεί να μην τα βλέπεις συχνά, όμως τα πολωτικά ή πολωμένα (polarizing) φίλτρα αποτελούν εξαιρετικά χρήσιμα αξεσουάρ για κάθε φωτογράφο. Θα σου επιτρέψουν να «παίξεις» με τις φωτογραφίες σου, πειράζοντας στοιχεία όπως τις αντανακλάσεις στο νερό και την αντίθεση στον ουρανό. Ένα φίλτρο θα ενισχύσει τους τόνους και θα βελτιώσει σημαντικά την έκθεση στις λήψεις σου. 

insider

Μπορείς να επιλέξεις μεταξύ γραμμικών και κυκλικών: ό,τι κι αν επιλέξεις, φρόντισε να είναι στο κατάλληλο μέγεθος για τον φακό σου και τη διάμετρό του.

Τσάντα μεταφοράς

Καλά όλα αυτά αλλά πώς ακριβώς θα τα μεταφέρεις αν δε διαθέτεις την κατάλληλη τσάντα; Πρόσεξε: όχι όποια κι όποια. Το τελευταίο που θες είναι να πάθουν ζημιά η μηχανή ή ο εξοπλισμός σου επειδή χτύπησαν μεταξύ τους κατά τη μεταφορά. Βρες λοιπόν μία τσάντα στο στυλ και το design που θες (οι προτάσεις που κυκλοφορούν είναι αμέτρητες, με ορισμένες εξ αυτών να μη θυμίζουν καν τσάντα μεταφοράς φωτογραφικού εξοπλισμού) που να διαθέτει όμως ξεχωριστές θήκες με επένδυση για κάμερα, φακούς και λοιπά αξεσουάρ, κρατώντας τα προστατευμένα, προκειμένου να τα μεταφέρεις με ασφάλεια όπου κι αν βρεθείς.

insider

Ένα ίσον… κανένα;

Σε ό,τι αφορά τα αξεσουάρ που περιγράψαμε, σημείωσε ότι για κάποια θα χρειαστούν περισσότερες από μία αγορές. Μία τρίτη μπαταρία π.χ. θα σου προσφέρει επιπλέον σιγουριά, έξτρα φακοί σημαίνουν μεγαλύτερη ευελιξία, ενώ ένα δεύτερο, μικρότερο τρίποδο με αρθρωτά και εύκαμπτα πόδια, θα σου επιτρέψει να τοποθετήσεις την κάμερα σε απρόσιτα μέχρι πρότινος σημεία. Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε ώστε τα αξεσουάρ που θα επιλέξεις να είναι αν όχι του κατασκευαστή της μηχανής σου, από εταιρείες που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι. Καλή απόλαυση!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider