HAEE: Ο Γιώργος Ιωάννου μίλησε για την επόμενη μέρα στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
HAEE: Ο Γιώργος Ιωάννου μίλησε για την επόμενη μέρα στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Ο κ. Ιωάννου ερωτηθείς για το επίπεδο ωρίμανσης της ευρωπαϊκής και ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας, την Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020, με συντονίστρια την καθηγήτρια και αντιπρόεδρο της ΗΑΕΕ Κυριακή Κοσμίδου, ο καθηγητής και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Γιώργος Ιωάννου μίλησε για την επόμενη μέρα στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά την εφαρμογή του Target Model την 1η Νοεμβρίου 2020.

Ο κ. Ιωάννου ερωτηθείς για το επίπεδο ωρίμανσης της ευρωπαϊκής και ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπογράμμισε ότι έχει ολοκληρωθεί η λειτουργία τόσο της Προ-Ημερήσιας Αγοράς, όσο και της Ενδοημερήσιας Αγοράς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με το Κανονισμό 1222/2015 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι η Ελληνική αγορά παρά τις όποιες καθυστερήσεις, κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, πρωτίστως, με τη λειτουργία του Μοντέλου Στόχος, αλλά και με την επερχόμενη σύζευξη των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας αρχικά με την Ιταλία και στην συνέχεια με τη Βουλγαρία.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της προσαρμογής των αγορών ενέργειας, στην επερχόμενη αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην κατεύθυνση της ανθρακοποίησης που αναμένεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Ιωάννου αξιολόγησε ως ιδιαίτερα επιτυχημένη τη μετάβαση από το καθεστώς του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ) στη λειτουργία του Μοντέλου Στόχος, παρά τις τεχνικές προκλήσεις και το περιορισμένο χρονικό διάστημα ελέγχου μέχρι την τελική του λειτουργία την 1η Νοεμβρίου 2020. Το γεγονός αυτό διαφαίνεται και από τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων (παραγωγοί, προμηθευτές, Φο.Σ.Ε κ.α.), οι οποίοι προσπαθούν να προσαρμοστούν σε αυτό το νέο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολούθως, ο κ. Ιωάννου επισήμανε τις κύριες προσδοκίες από τη λειτουργία του Μοντέλου Στόχος, υπογραμμίζοντας τη βέλτιστη αξιοποίηση των διασυνδέσεων, την αύξηση του επίπεδου ανταγωνισμού και την ασφάλεια εφοδιασμού, οι οποίες θα επέλθουν με τη σύζευξη των αγορών της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. Ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι το κοινωνικό όφελος αναμένεται να αυξηθεί και να δημιουργηθούν ευκαιρίες για επενδύσεις και ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

Στη συνέχεια, στην ερώτηση της κ. Κοσμίδου σχετικά με τις προκλήσεις που απορρέουν για τους συμμετέχοντες, σημείωσε ότι οι συμβατικοί παραγωγοί θα πρέπει να διαχειριστούν με βέλτιστο τρόπο τόσο τις μονάδες τους, όσο και τις εντολές πωλήσεων και αγοράς με μια μακροχρόνια στρατηγική, γιατί όποια μυωπική στρατηγική, παρά τα πρόσκαιρα οφέλη που μπορεί να έχει, δεν θα είναι βιώσιμη.

Για τις ΑΠΕ σημείωσε ότι έχουν πολλές ευκαιρίες για συμμετοχή στις αγορές και επισήμανε την ανάγκη χρησιμοποίησης των παραγώγων για την αντιστάθμιση του κινδύνου, και της Ενδοημερήσιας αγοράς αντί της αγοράς Εξισορρόπησης. Για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες αναφέρθηκε στην ανάγκη χρησιμοποίησης εργαλείων hedging.

Ακολούθως, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά των αγορών που εφαρμόζει το Ε.Χ.Ε δηλαδή, την αγορά της επόμενης μέρας, την Ενδοημερήσια Αγορά αλλά και την αγορά Εξισορρόπησης που εφαρμόζεται από τον Α.Δ.Μ.Η.Ε.

Επισήμανε, επίσης, τη δυνατότητα φυσικής παράδοσης που έχει δημιουργηθεί από την αγορά παραγώγων και την αντιστάθμιση κινδύνου που αυτά προσφέρουν, καθώς και τη σημαντική εμπλοκή των συστημικών τραπεζών.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς σε ποιο επίπεδο αναμένεται να διαμορφωθούν οι τιμές χονδρεμπορικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει κρίση αναφορικά με τις τιμές, διότι εκπροσωπεί το θεσμικό φορέα από τον οποίο περνάνε οι εντολές, τονίζοντας παράλληλα ότι οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τη σχέση προσφοράς και ζήτησης για ενέργεια. Υπογράμμισε τις θετικές επιδράσεις που θα έχει η εφαρμογή του Μοντέλου Στόχος στην ισότιμη πρόσβαση από όλους στις αγορές καθώς και το ρόλο του Ε.Χ.Ε στη διασφάλισή της. Έδωσε έμφαση στο στιβαρό Κανονιστικό και Ρυθμιστικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο λειτουργεί το Ε.Χ.Ε, στις ενέργειες που πραγματοποιεί στα πλαίσια παρακολούθησης των αγορών, αλλά και στην προσπάθεια να διαχέει όση περισσότερη πληροφορία μπορεί με διαφάνεια για την αντιμετώπιση συνθηκών χειραγώγησης της αγοράς που αποτελεί όμως αρμοδιότητα του Ρυθμιστή, όπως είπε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο στάδιο που βρίσκεται η σύζευξη των αγορών με τις γειτονικές χώρες. Επισήμανε, ότι παρά τις αρχικές ανησυχίες, μέχρι την 15η Δεκεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σύζευξη της Προ-Ημερήσιας Αγοράς με τη χώρα της Ιταλίας, η οποία θα αποτελέσει βασικό βήμα στην κατανόηση της επίπτωσης του Μοντέλου Στόχος στην αγορά. Παράλληλα, επισήμανε ότι η αντίστοιχη σύζευξη με την αγορά της Βουλγαρίας αναμένεται να γίνει μέσα στο 2021, δημιουργώντας, όπως είπε, καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού. Κλείνοντας, εστίασε στην προσπάθεια ανάπτυξης του βάθρου εμπορίας φυσικού αερίου μέσα στο 2021 ως άμεση εκκρεμότητα του Ε.Χ.Ε, δημιουργώντας έναν ακόμα μοχλό ανάπτυξης και δίνοντας τη δυνατότητα στη χώρα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο στη μετεξέλιξη της αγοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Νότιο-Ανατολικής Μεσογείου.

Αν χάσατε τη ζωντανή μετάδοση της συζήτησης, μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο εδώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider