Τι φοβούνται οι μεγάλες πετρελαϊκές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι φοβούνται οι μεγάλες πετρελαϊκές

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους προϋπολογισμούς των μεγάλων πετρελαϊκών αλλά όπως φαίνεται ούτε η πανδημία και η πτώση της ζήτησης ούτε η τιμή του πετρελαίου αποτελούν τις βασικές πηγές προβληματισμού για τους επενδυτές. Και αυτό γιατί η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, παρά τη ραγδαία πτώση, αναμένεται να ανακάμψει μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες φθάνοντας τα 1,1 τρις βαρέλια σύμφωνα με τους αναλυτές της Wood Mackenzie. Πρόκειται για μεγάλες ποσότητες οι οποίες προμηνύουν ότι οι μεγάλες «business» για τις πετρελαϊκές δεν έχουν τελειώσει. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που οι επενδυτές δεν μπορούν να αγνοήσουν: την απανθρακοποίηση και τη στροφή σε πράσινες επενδύσεις ακόμη και από μεγάλες πετρελαϊκές οι οποίες σπεύδουν να συνάψουν συνεργασίες με μεγάλους παίχτες από τον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών ή την ηλεκτροκίνηση.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό όσον αφορά στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων αυτή την περίοδο είναι η επιλεκτική συγκέντρωση των δραστηριοτήτων των εταιρειών του κλάδου είτε σε περιοχές οι οποίες είτε είναι πολλά υποσχόμενες ως προς την απόδοση των επενδύσεων είτε σε εκείνες που έχουν φθηνό κόστος έρευνας και παραγωγής.

Έτσι, ενώ η Exxon επικεντρώνεται στην Πέρμια Λεκάνη, άλλοι στοιχηματίζουν σε περιοχές παραγωγής παλαιού τύπου. Η BP, για παράδειγμα, δήλωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει περαιτέρω επενδύσεις στα ΗΑΕ, το Ιράκ και το Ομάν. Η BP διαχειρίζεται το πεδίο Rumaila στο Ιράκ, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο του κόσμου, καθώς και περιουσιακά στοιχεία χαμηλού κόστους στο Αμπού Ντάμπι και το Ομάν.

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της BP για τη Μέση Ανατολή, Stephen Willis, στο Bloomberg τον περασμένο μήνα, επειδή έχουν «κορυφαίο παγκόσμιο λειτουργικό κόστος, κόστος κεφαλαίου και απόδοση παραγωγής».

Η Shell, όπως και η Exxon, έχει σκιαγραφήσει διάφορες περιοχές προτεραιότητας, όπως η Βραζιλία, ο Κόλπος του Μεξικού, η Βόρεια Θάλασσα του Ηνωμένου Βασιλείου και η Νιγηρία, μεταξύ άλλων. Και πάλι, αυτό που ξεχωρίζει για όλους αυτούς τους τομείς προτεραιότητας είναι ότι πρόκειται για περιοχές όπου η Shell είχε μακρά παρουσία και την ευκαιρία να μειώσει το κόστος στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Wood Mac, το κόστος παραγωγής δεν είναι πλέον η κορυφαία προτεραιότητα. Οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και στρέφονται σε ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους. Προς αυτή την κατεύθυνση Equinor ανέθεσε στον εκτελεστικό διευθυντή της Anders Opedal να επιταχύνει τη μετάβαση της Equinor από μια εταιρεία πετρελαίου σε μια εταιρεία ενέργειας με διευρυμένο χαρτοφυλάκιο. Η Eni ανακοίνωσε τον Ιούνιο μια «νέα επιχειρηματική δομή που θα είναι ηγέτης στην ενεργειακή μετάβαση», δημιουργώντας ένα τμήμα Energy Evolution στην εταιρεία για να ενισχύσει σημαντικά την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την παραγωγή βιοκαυσίμων ενώ η Total «στοιχηματίζει» σε μπαταρίες EV και ηλιακή ενέργεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider