Γιαρέντης για έλλειμμα ΕΛΑΠΕ: Εξετάζεται έκτακτη επιχορήγηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιαρέντης για έλλειμμα ΕΛΑΠΕ: Εξετάζεται έκτακτη επιχορήγηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
«Ο ΕΛΑΠΕ υπέστη βαρύ πλήγμα από την υγειονομική και οικονομική κρίση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ.

Την έκτακτη επιχορήγηση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εισηγηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή, Γιάννης Γιαρέντης, μιλώντας την Πέμπτη το πρωί στο συνέδριο του energypress.gr για τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Αποθήκευση Ενέργειας, «Renewable Storage Forum».

«Ο ΕΛΑΠΕ υπέστη βαρύ πλήγμα από την υγειονομική και οικονομική κρίση. Ήδη ΔΑΠΕΕΠ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ έχει εισηγηθεί την έκτακτη επιχορήγηση του Λογαριασμού από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ δεν είναι συγκυριακό και πρέπει να αντιμετωπισθεί σαν ένα ΔΟΜΙΚΟ πρόβλημα και να αντιμετωπισθεί με συνολική αναδιάρθρωση που πρέπει να γίνει αφού τρέξουμε κάποιο διάστημα ενός ή δυο ετών σε καθεστώς ΑΓΟΡΑΣ, δηλαδή σε καθεστώς TARGET MODEL και market coupling. Η σημερινή δομή του δεν πρόκειται να πάψει να δημιουργεί ελλειμματικά ισοζύγια , από την στιγμή που υπάρχουν αντίθετων κατευθύνσεων υπολογαριασμοί στην υποτιθέμενη εξίσωση των εισροών και των εκροών.

Από την μία πλευρά της εξίσωσης , η αυξητική διείσδυση των ΑΠΕ , που ξεκίνησε την ανοδική πορεία λόγω του νέου ΕΣΕΚ , έχει σαν συνέπεια τις πληρωμές προς τις ΑΠΕ να είναι σε συνεχή αυξανόμενη κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά το κύριο έσοδο του λογαριασμού, η αποζημίωση των ΑΠΕ μέσω της αγοράς , με τάση και κατεύθυνση να μειώνεται συνεχώς, λόγω της βελτιστοποίησης της Οριακής Τιμής Συστήματος. Και αυτή η τάση , δηλαδή η μείωση της ΟΤΣ αποτελεί μόνιμο στόχο στην προσπάθεια της μείωσης του ενεργειακού κόστους, αλλά και στην σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους», σημείωσε ο κ. Γιαρέντης.

Αναφερόμενος στην αγορά ΑΠΕ, ο πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ υπογράμμισε ότι ο όγκος των έργων που πρόκειται να εισέλθουν στη χώρα έχει δώσει τη δυνατότητα να επιτευχθεί ο στόχος του ΕΣΕΚ επιλέγοντας τα πιο ανταγωνιστικά έργα με στόχο τα βέλτιστα αποτελέσματα και με στόχο το ελάχιστο κόστος για τον καταναλωτή. «Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν λειτουργήσει οι διαγωνισμοί από τη ΡΑΕ και έχουν επιλεγεί έργα ισχύος 3 γιγαβατ μέσα από αυτή τη διαδικασία. Έχει παρατηρηθεί σημαντική υποχώρηση των τιμών απομειώνοντας το κόστος παραγωγής (μείωση των τιμών κατά 22% στα αιολικά και φωτοβολταϊκά)», επεσήμανε.

«Το ισχύον καθεστώς δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι ΑΠΕ πρέπει να εισέλθουν στην αγορά χωρίς προστατευτικό καθεστώς. Σταδιακά θα λειτουργήσουν σε καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται (εφαρμογή του Target Model, το οποίο έχει επιφέρει ριζικές αλλαγές)», τόνισε.
Κάνοντας μια εκτίμηση για το μέλλον, ο πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ εξέφρασε την άποψη ότι «η σύγκλιση με την ευρωπαϊκή αγορά, η οποία έχει καθυστερήσει σημαντικά θα πρέπει να έρθει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Οι ΑΠΕ βρίσκονται σε μια συνεχή ανοδική πορεία. Δεν υπάρχουν δυνάμεις που θα την σταματήσουν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider