Τσουνάμι αγωγών στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο της Akazoo – Κρίσιμη η 23η Ιουνίου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσουνάμι αγωγών στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο της Akazoo – Κρίσιμη η 23η Ιουνίου
Οι αγωγές υποβάλλονται κατά της Akazoo SA και μελών της Διοίκησης της (πρώην και νυν) από επενδυτές που αγόρασαν τους τίτλους της εταιρείας μεταξύ 11 Σεπτεμβρίου 2019 ως και 20 Απριλίου 2020.

Βροχή πέφτουν στις ΗΠΑ οι αγωγές για την υπόθεση της Akazoo, του σκανδάλου που αποκάλυψε η Quintessential Capital Management (QCM) στις 20 Απριλίου.

Μετά την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της στον Nasdaq, λόγω της αδυναμίας ανακοίνωσης οικονομικών στοιχείων για τη χρήση του 2019 και την επιβεβαίωση των στοιχείων παρελθόντων χρήσεων, αλλά και μετά την αποπομπή του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας Απόστολου Ζερβού, η Akazoo βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τσουνάμι αγωγών επενδυτών που ζητούν να αποζημιωθούν για τις ζημιές που έχουν υποστεί από την παραπλάνηση τους και από την κάθετη πτώση της μετοχής.

Οι αγωγές υποβάλλονται κατά της Akazoo SA και μελών της Διοίκησης της (πρώην και νυν) από επενδυτές που αγόρασαν τους τίτλους της εταιρείας μεταξύ 11 Σεπτεμβρίου 2019 ως και 20 Απριλίου 2020. Οι αγωγές αποσκοπούν στην ανάκτηση αποζημιώσεων για φερόμενες παραβιάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας βάσει του αμερικανικού νόμου περί κινητών αξιών του 1934.

Οι αγωγές υποστηρίζουν πως στο διάστημα μεταξύ 11 Σεπτεμβρίου 2019 (όταν η Akazoo μπήκε στον Nasdaq) ως και τις 20 Απριλίου 2020 (οπότε αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο από την QCM) οι κατηγορούμενοι έκαναν ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις και απέτυχαν να αποκαλύψουν ότι:

-Η Akazoo υπερεκτιμούσε τα έσοδα, τα κέρδη και τα διακρατούμενα μετρητά της.

-Η Akazoo κατείχε σημαντικά λιγότερα δικαιώματα διανομής μουσικής από ό, τι είχε δηλώσει και υπονοούσε.

-Σε αντίθεση με τις συνεχιζόμενες δηλώσεις της, η Akazoo δεν λειτουργεί σε 25 χώρες.

-Η Akazoo έχει σημαντικά μικρότερη βάση χρηστών από ό, τι δηλώνει.

-Η Akazoo έκλεισε τα κεντρικά της γραφεία και άλλα γραφεία σε όλο τον κόσμο.

Στη βάση των παραπάνω υποστηρίζουν πως οι δημόσιες δηλώσεις των στελεχών της Akazoo ήταν ουσιωδώς ψευδείς και παραπλανητικές και ζημίωσαν τους επενδυτές.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι νομικές φίρμες που καταθέτουν τις αγωγές σε βάρος της Akazoo και των στελεχών της , προσπαθούν να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό μετόχων – εναγόντων, καθώς στις 23 Ιουνίου το αρμόδιο Αμερικανικό δικαστήριο θα διορίσει τον επικεφαλής ενάγοντα στη νομική διαμάχη κατά της Akazoo. Και αυτή η ημερομηνία είναι ορόσημο, καθώς ο επικεφαλής ενάγων θα ενεργεί για λογαριασμό όλων των άλλων μελών της αγωγής για την επίλυση των διαφορών.

Τα στελέχη που βρίσκονται στο επίκεντρο των αγωγών είναι ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της InternetQ, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Akazoo Απόστολος Ζερβός και ο οικονομικός διευθυντής (CFO) της Akazoo Pierre Schreuder. Υπό έρευνα για πιθανές ευθύνες ευρίσκονται και οικονομικοί διευθυντές και ορκωτοί λογιστές της InternetQ – που ως μητρική ενοποιούσε την Akazoo- και των θυγατρικών της, καθώς προκύπτει πως τα στελέχη αυτά παρήγαγαν ή πιστοποιούσαν στις Αρχές οικονομικά στοιχεία που δεν μπορούν να επαληθευτούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider