Στο στόχαστρο της QCM μπαίνει η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Akazoo

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο στόχαστρο της QCM μπαίνει η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Akazoo
Στην έκθεση της QCM επισημαίνεται πως η Akazoo, αποτελεί «ένα σχέδιο πλουτισμού της διοίκησης εις βάρος των μετοχών της».

Μετά την Folli Follie, η αμερικανική QCM βάζει στο στόχαστρο την Akazoo S.A, εταιρεία streaming μουσικής, με φορολογική έδρα το Λουξεμβούργο και εισηγμένη στον αμερικανικό Nasdaq από τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από αντίστροφη συγχώνευση (reverse merger).

Στην έκθεση της QCM επισημαίνεται πως η Akazoo, με γραφεία στο Λονδίνο και στο Λουξεμβούργο, αποτελεί «ένα σχέδιο πλουτισμού της διοίκησης εις βάρος των μετοχών της», καθώς όπως ενώ η ίδια ισχυρίζεται ότι είναι μια επιτυχημένη πολυεθνική εταιρεία streaming μουσικής, συγκρίσιμη με γίγαντες της μουσικής βιομηχανίας, ενώ μπορεί να είναι απλώς μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, με αμελητέα βάση χρηστών και πωλήσεις.

Όπως αναφέρεται στο report, «η Akazoo υποστηρίζει πως είναι μια επιτυχημένη πολυεθνική στον τομέα της μετάδοσης μουσικής, με μέγεθος σε επίπεδο εσόδων, κερδών και χρηστών, που ανταγωνίζεται κολοσσούς του κλάδου όπως η Pandora και η Tidal». Κατά την QCM, όμως, τα στοιχεία που συνέλεξε «δείχνουν πως η Akazoo είναι απλώς μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με βάση την Ελλάδα με ελάχιστους χρήστες και έσοδα».

Επισημαίνεται, επίσης, πως «οι λογιστικές καταστάσεις της Akazoo, που ελέγχονται από ελεγκτική εταιρεία δεύτερης γραμμής (σ.σ. δηλαδή όχι από μια εκ των μεγάλων διεθνών ελεγκτικών ομίλων) μπορεί να κρύβουν σοβαρές παραλείψεις ή κάτι χειρότερο». Η Akazoo απασχολεί «μόλις 26 εργαζόμενους, σημαντικό ποσοστό των οποίων εργάστηκαν πρόσφατα σε άλλες αποδεδειγμένες απάτες (π.χ. Globo) ή πιθανές απάτες (Velti)».

Η έκθεση καταλήγει πως «έχουμε επίσης σοβαρές υποψίες για πιθανές παραβάσεις των πνευματικών δικαιωμάτων, πιθανό ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλες περιπτώσεις παραβιάσεων της νομοθεσίας για τη λειτουργία των επιχειρήσεων».

Η Akazoo εισήχθη στο NASDAQ μέσω αντίστροφης εξαγοράς (reverse merger) τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ στο παρελθόν ήταν τμήμα της ελληνικής εταιρείας InternetQ.

Η τελευταία ήταν εισηγμένη στην αγορά AIM του Λονδίνου μέχρι τις αρχές του 2016, όταν και βγήκε εκτός διαπραγμάτευσης μετά τους ισχυρισμούς για απάτη, από το βρετανικό σάιτ Shareprophets.

Μετά από λίγα χρόνια προχώρησε σε απόσχιση με την Akazoo και την εισήγαγε στην αγορά των ΗΠΑ μέσω μιας αντίστροφης συγχώνευσης, με μία εταιρεία-κέλυφος μετρητών (cash sell).

Η διοίκηση της Akazoo υποστηρίζει πως έχει 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, από τα οποία τα 5,5 εκατομμύρια πληρώνουν συνδρομή και πως τα έσοδά της φτάνουν τα 140 εκατ. δολάρια, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνονται κατά μέσο όρο 24,3% ετησίως.

Υποστηρίζει, επίσης, με βάση τα δημοσιευμένα οικονομικά της στοιχεία, πως δραστηριοποιείται σε 25 χώρες του κόσμου.

Η έρευνα της QCΜ

Σύμφωνα με την έρευνα της QCΜ, ο όγκος των αναζητήσεων στο ίντερνετ για την Akazoo είναι αμελητέος, ενώ η κορύφωση των αναζητήσεων αυτών είχε σημειωθεί το 2011-2012 με την συντριπτική πλειοψηφία να προέρχεται από την Ελλάδα ή την Κύπρο και όχι από τις αναδυόμενες αγορές όπου η ίδια εταιρεία ισχυρίζεται πως είναι δημοφιλής, και από τότε έχει συρρικνωθεί σχεδόν στο μηδέν.

Όλα αυτά, όπως επισημαίνεται, ισχυροποιούν την άποψη ότι το μέγεθος, ο ρυθμός ανάπτυξης και η γεωγραφική εμβέλεια της Akazoo ενδέχεται να είναι εντελώς ψευδείς.

Παράλληλα, και τα downloads της εφαρμογής της Akazoo είναι πολύ λίγα και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τα 44 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες τα οποία σύμφωνα με την διοίκησης αναπτύσσονται με διψήφια ποσοστά,

Η QCM επισκέφτηκε, μάλιστα, τα κεντρικά γραφεία της Akazoo στο Λονδίνο για να διαπιστώσει πως είναι κλειστά από τις αρχές του 2019, με την έκθεση να αναφέρει πως η εταιρεία έχει κλείσει όλα τα γραφεία της εκτός Ελλάδας.

Αλλά και στη διεύθυνση του Λουξεμβούργου «δεν βρήκαμε ίχνη της Akazoo» αναφέρεται στην έκθεση στην οποία γίνεται η υπόθεση πως ενδεχομένως είναι η διεύθυνση των νομικών συμβούλων της εταιρείας. Η QCM υποστηρίζει πως τελικά εντόπισε γραφεία της Akazoo εντός των κεντρικών γραφείων της πρώην μητρικής εταιρείας InternetQ στην Λεωφόρο Κηφισίας στην Αθήνα.

Σε σχέση με τη διεθνή παρουσία της Akazoo, στην έκθεση αναφέρεται πως μόνο σε πέντε χώρες κατάφεραν να ανοίξουν λογαριασμό χρήστη. Για παράδειγμα, δεν κατάφεραν να ανοίξουν λογαριασμό χρήστη της Akazoo σε Ρωσία και Βραζιλία, δύο από τις μεγαλύτερες αγορές της ελληνικής εταιρείας σύμφωνα με τις επίσημες παρουσιάσεις.

Το συμπέρασμα της QCM

Η έκθεση της QCM καταλήγει με τα εξής: "Τα συντριπτικά στοιχεία που παρουσιάσαμε σε αυτήν την έκθεση δείχνουν μια ζοφερή εικόνα για την πραγματική φύση και τις προοπτικές αυτής της εταιρείας. Η οικονομική και αριθμητική ανάλυση, το μέγεθος του εργατικού δυναμικού, η μείωση του προσωπικού και των γραφείων, όλα δείχνουν μια μικρή και ταχέως συρρικνούμενη εταιρεία.

Πώς μπορούμε να το συνδυάσουμε αυτό με τα ισχυριζόμενα έσοδα και το ρυθμό ανάπτυξης που υπερηφανεύεται η Akazoo; Με βάση τα ενδεικτικά στοιχεία που παρουσιάσαμε, πιστεύουμε ότι η Akazoo μπορεί να φουσκώνει δραματικά τα ποσά εσόδων χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό επεξεργαστών πληρωμών και εταιρειών-κελύφη (shell companies) σε τρίτες χώρες.

Αυτές οι shell εταιρείες ενδέχεται να παρουσιάζονται ως συνεργάτες / μεταπωλητές / πωλητές και να εκδίδουν πλαστά τιμολόγια στην Akazoo. Αυτές οι συναλλαγές ενδέχεται να έχουν ξεφύγει των ελέγχων των ελεγκτών, καθώς πιθανώς προέρχονται από χώρες εκτός της κατοικίας της εταιρείας (π.χ. Ινδονησία, Μαλαισία, Κύπρος).

Ομοίως, η Εταιρεία ενδέχεται να κρύβει τυχόν έλλειμμα μετρητών αυξάνοντας το κόστος, ειδικά το κόστος των πωληθέντων αγαθών (100 εκατομμύρια δολάρια το 2019) και τις επενδύσεις σε άυλα περιουσιακά στοιχεία (11 εκατομμύρια δολάρια το 2019).

Το πρώτο αφορά κυρίως δικαιώματα που καταβάλλονται σε εταιρείες μουσικών ετικετών. Υποθέτουμε ότι η Akazoo μπορεί να έχει συνεργαστεί η κατασκευάσει μικρές εταιρείες μουσικής ετικέτας που δημιουργούν πλασματικά τιμολόγια κόστους για μη υφιστάμενα stream μουσικής.

Εάν αυτή η άποψη της QCM αποδειχθεί σωστή, η Akazoo μπορεί να είναι τελικά μία πολύ μικρότερη εταιρεία από ό, τι ισχυρίζεται, με μια μικρή και συρρικνωμένη βάση εσόδων και μια ετήσια απώλεια περίπου 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πικρό πεπρωμένο της Akazoo θα μοιάζει πιθανώς με αυτό των Velti και Globo: απώλεια 100% για τους μετόχους, πτώχευση και αγωγές".

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider