Αλλαγή σελίδας για την Creta Farms

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλαγή σελίδας για την Creta Farms
Ο δρόμος για την εξυγίανση της πολύπαθης κρητικής αλλαντοβιομηχανίας άνοιξε μετά τη συμφωνία πιστωτριών τραπεζών - Ιmpala.

Αίσιο τέλος φαίνεται ότι έχει το πολύμηνο σίριαλ της Creta Farms καθώς έπειτα από μια σειρά δραματικών εξελίξεων που έφεραν την άλλοτε κραταιά αλλαντοβιομηχανία στο χείλος της καταστροφής, υπεγράφη τελικά η συμφωνία εξυγίανσης ανάμεσα στις πιστώτριες τράπεζες και την Ιmpala του Δημήτρη Βιντζηλαίου.

Η Ιmpala ήταν το επενδυτικό σχήμα που επικράτησε στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διενήργησε η EΥ για λογαριασμό των πιστωτριών τραπεζών, με στόχο την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει την τύχη της εταιρείας.

Η πάλαι ποτέ ισχυρή αλλαντοβιομηχανία που ιδρύθηκε τη δεκαετία του '70 από τον Στυλιανό Δομαζάκη είχε περάσει από το φθινόπωρο του 2019 στα χέρια των τραπεζών μετά την ενδοοικογενειακή διαμάχη που μαινόταν ανάμεσα στα δύο αδέλφια και βασικούς μετόχους της εταιρείας, Μάνο και Κωνσταντίνο Δομαζάκη.

Το χρονικό της κρίσης

Ήδη από το τέλος του 2018 δημοσιεύματα έκαναν λόγο για σύννεφα στις σχέσεις των δύο αδελφών Δομαζάκη που βρίσκονταν από τη δεκαετία του '90 στο τιμόνι της εταιρείας, κάτι το οποίο επισήμως διαψευδόταν.

Το ρήγμα ήρθε στην επιφάνεια τον Απρίλιο του 2019, όταν κατά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για τη χρήση του 2018 αποκαλύπτεται πως ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, αντιπρόεδρος τότε του διοικητικού συμβουλίου και ένας εκ των δύο διευθυνόντων συμβούλων απέστειλε επιστολή προς τον ορκωτό ελεγκτή της εταιρείας με την οποία ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος είχε χρηματοδοτήσει την εταιρεία με κεφάλαια ύψους 11,6 εκατ. ευρώ.

Μετά την εξέλιξη αυτή το ΔΣ της Creta Farms αποφασίζει να διενεργηθεί ειδικός έλεγχος από ανεξάρτητο οίκο.Τον επόμενο μήνα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχωρά στην απόφαση για αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Creta Farms.

Το περασμένο καλοκαίρι η κατάσταση στην εταιρεία έμοιαζε αδιέξοδη. H παραγωγή είχε σταματήσει, τα προϊόντα Creta Farms βρίσκονταν σε έλλειψη από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι περίπου 800 εργαζόμενοι ήταν σε απόγνωση και τα χρέη της εταιρείας ξεπερνούσαν τα 153,054 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα οι δύο βασικοί μέτοχοι αντάλλασσαν διαρκώς «πυρά» και αιχμηρές ανακοινώσεις μεταξύ τους.

Μετά τις εκλογές, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, αποφασίζει να εμπλακεί στην υπόθεση. Πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους δύο μετόχους, επικοινωνεί με τους τραπεζίτες και στις 26 Ιουλίου υπογράφεται συμφωνία Standstill/Mou μεταξύ της εταιρείας, των μετόχων και των εκπροσώπων των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών.

To φθινόπωρο η εταιρεία περνά στα χέρια των τραπεζών, τοποθετείται προσωρινή διοίκηση ενώ την ίδια περίοδο ξεκινά η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή. Δύο είναι τα σχήματα που καταθέτουν τελικά δεσμευτική προσφορά, η Ιmpala Invest και η Lime Capital.

Στα τέλη Δεκεμβρίου γίνεται γνωστό ότι οι τράπεζες φαίνεται να καταλήγουν στην Impala του Δημήτρη Βιτζηλαίου για να αναλάβει τις τύχες της αλλαντοβιομηχανίας.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης, στη συνέχεια θα πρέπει να λάβει το «πράσινο» φως από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Creta Farms η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου.

Άμεσα αναμένεται και η υποβολή αιτήματος υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106 β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα, στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου.

Παράλληλα ο επικεφαλής της Ιmpala Δημήτρης Βιντζηλαίος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αρκετές επενδυτικές κινήσεις στον χώρο των τροφίμων στην Ελλάδα, έχει προχωρήσει ήδη στη σύσταση της εταιρείας, η οποία αναμένεται να αποτελέσει το διάδοχο σχήμα της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την εταιρεία Impala Hellas με μετοχικό κεφάλαιο 15 εκατ. ευρώ η οποία συστάθηκε στις 8 Ιανουαρίου με μοναδικό μέτοχο την Bella Bulgaria της Ιmpala Invest, που ανήκει στον Δημήτρη Βιντζηλαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει του σχεδίου εξυγίανσης, ο κ. Βιντζηλαίος, έχει δεσμευθεί να επενδύσει ποσό 20 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 2 εκατ. ευρώ αναμένεται να δοθούν στην αλλαντοβιομηχανία ως ενδιάμεση χρηματοδότηση.

Σημειώνεται επίσης ότι ο κ. Βιντζηλαίος έχει ήδη δραστηριότητα στον κλάδο της αλλαντοβιομηχανίας καθώς η Impala Ιnvest έχει εξαγοράσει από το 2015 τη «Λακωνική Τροφίμων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider