Αμερικανικό ενδιαφέρον και τελεσίγραφο Γεωργιάδη για τα ναυπηγεία Ελευσίνας

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αμερικανικό ενδιαφέρον και τελεσίγραφο Γεωργιάδη για τα ναυπηγεία Ελευσίνας
Την έναρξη της διαδικασίας εξυγίανσης την έχει στα χέρια του ο νυν ιδιοκτήτης, ο κύριος Ταβουλάρης, τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τελεσίγραφο προς τον ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Ελευσίνας έστειλε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Ο κ. Ταβουλάρης πρέπει να βρει τα χρήματα ή να συμφωνήσει με την ONEX για την μεταβίβαση των ναυπηγείων με το ίδιο τρόπο που έγινε στο Νεώριο της Σύρου, είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι το θέμα έχει συζητηθεί και με τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στη Βουλή ο κ. Γεωργιάδης τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν ένα χρέος που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί εν μέρει γιατί το Πολεμικό Ναυτικό πληρώνει το 70% της μισθοδοσίας των εργαζομένων προκειμένου να παραλάβει τις δύο τορπιλακάτους που κατασκευάζονται εκεί.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η λύση που προκρίνεται είναι αυτή που υλοποιήθηκε στη Σύρο. «Δηλαδή, η μεταβίβαση των μετοχών των ναυπηγείων σε μία ενδιάμεση εταιρεία, που μαζί με τους πιστωτές θα πάει στο δικαστήριο, θα βγει η δικαστική απόφαση και θα συνεχίσει με λειτουργία από την ONEX μέχρι την τελική μεταβίβαση», σημείωσε.

«Ο ίδιος ο επενδυτής, η ONEX, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον με την ίδια διαδικασία, δηλαδή μέσω της δικαστικής προσφυγής και μέσω της δικαστικής απόφασης, για την απόκτηση του ναυπηγείου εν λειτουργία, υπό τους όρους που θα κρίνει το δικαστήριο και τις προτάσεις που θα παρουσιάσουμε στο δικαστήριο όλοι οι πιστωτές», τόνισε ακόμη ο υπουργός.

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι το να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία είναι αποκλειστικά στο χέρι του τωρινού ιδιοκτήτη. «Την έναρξη της διαδικασίας την έχει στα χέρια του ο νυν ιδιοκτήτης, ο κύριος Ταβουλάρης, ο οποίος ή θα βρει χρήματα για να πληρώσει τα χρέη του και να προχωρήσουν τα ναυπηγεία - αν βρει, δικά του είναι, καλώς να ορίσει- ή αν δεν βρει, θα πρέπει να ακολουθήσει το κυβερνητικό σχέδιο, που είναι το ίδιο επαναλαμβάνω με αυτό της Σύρου».

Συνεργασία με Ισραήλ στο Νεώριο

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε πλήρως επιτυχημένο το παράδειγμα του Νεώριου στη Σύρο. «Έχουμε παρουσιάσει εκπληκτικά αποτελέσματα στη Σύρο. Να πω ότι τον πρώτο χρόνο λειτουργίας υπό τη διεύθυνση της ONEX, το ναυπηγείο Σύρου είχε τζίρο περίπου 22 εκατομμύρια. Το δεύτερο χρόνο ξεπέρασε τα 35 εκατομμύρια. Οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν στη Σύρο, όχι μόνο δεν χάθηκαν θέσεις εργασίας, αλλά αυξήθηκαν», σήμειώσε

Στο μεταξύ η ONEX Neorion Shipyards προχώρησε σε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τα ισραηλινά ναυπηγεία της Israel Shipyard για την κοινή ανάπτυξη έργων ναυπηγοεπισκευής με το κατασκευαστικό μέρος να πραγματοποιείται εξ’ ολοκλήρου στα ελληνικά ναυπηγεία της ΟΝΕΧ.

Μάλιστα, χθες, Πέμπτη πραγματοποιήθηκε ειδική ημερίδα στη Σύρο όπου πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από εταιρείες υποκατασκευαστών και προμηθευτών της ναυπηγοεπισκευής, για μελλοντική συνεργασία με τα ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider