Το ψηφιακό νόμισμα στο «μικροσκόπιο» των κεντρικών τραπεζών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ψηφιακό νόμισμα στο «μικροσκόπιο» των κεντρικών τραπεζών
H υιοθέτησή του ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας αποτελεί πολιτική απόφαση η οποία και θα προσδιορίσει την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί.

Κοινή ομάδα εργασίας έχουν συστήσει οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας, της Ελβετίας, της Σουηδίας και η ΕΚΤ, οι οποίες σε συνεργασία με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) διερευνούν τον ενδιαφέροντα «κόσμο» των ψηφιακών νομισμάτων.

Συγκεκριμένα, οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες ανταλλάσσουν εμπειρίες και εκτιμήσεις όσον αφορά στις έρευνες που διενεργούν για την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών σε κάθε χώρα/περιοχή. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ, η ομάδα εργασίας θα αξιολογήσει τις δυνατότητες της οικονομικής, λειτουργικής και τεχνικής σχεδίασης των ψηφιακών νομισμάτων με γνώμονα τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των κρατών.

Παράλληλα, στο τραπέζι θα τεθούν και οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις που παίζουν καθοριστικό ρόλο σε ένα τέτοιο εγχείρημα, όπως είναι για παράδειγμα το Blockchain. Επικεφαλής της ομάδας τίθενται ο Μπενουά Κερέ που ηγείται του Κόμβου Καινοτομίας της BIS, καθώς και ο Τζον Κάνλιφ, αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και πρόεδρος της Επιτροπής Πληρωμών και Υποδομών Αγοράς.

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του για το ίδιο θέμα, ο κ. Γιώργος Κορφιάτης, προϊστάμενος στο Τμήμα Μελέτης Θεμάτων Μεταφοράς Κεφαλαίων και Λειτουργίας Υποδομών της Δ/νσης Συστημάτων Πληρωμών και Διακανονισμού της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε αναφερθεί στις έρευνες που πραγματοποιεί η ΕΚΤ στον τομέα των ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας (CBDC) και παρουσίασε τα οφέλη ενός ψηφιακού ευρώ για τους Ευρωπαίους πολίτες. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αποτελεσματικότητα, η τεχνολογική ασφάλεια (με τεχνολογία Blockchain), η ουδετερότητα και η ελευθερία επιλογής των χρηστών. «Η τεχνολογία είναι o λιγότερο καθοριστικός παράγοντας για την εφαρμογή του CBDC. H υιοθέτησή του αποτελεί πολιτική απόφαση η οποία και θα προσδιορίσει την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στα σχέδια δημιουργίας ενός ενιαίου ψηφιακού νομίσματος από την ΕΚΤ αναφέρθηκε η και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πριν από λίγες ημέρες. «Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αξιολογεί το κόστος και τα οφέλη από την έκδοση ενός ψηφιακού νομίσματος (CBDC). Εξετάζουμε προσεκτικά την εφαρμοστικότητα και τα πλεονεκτήματα ενός ενιαίου ψηφιακού νομίσματος από την ΕΚΤ, που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη νομισματική πολιτική. Στα τέλη του 2019 δημιουργήσαμε μια ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων στην ΕΚΤ που θα συνεργαστεί στενά με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες για να μελετήσει τη δυνατότητα υλοποίησης του σχεδίου του ψηφιακού νομίσματος υπό διάφορες μορφές, καλύπτοντας όλες τις πρακτικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο ελαχιστοποιείται η πιθανότητα κινδύνων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider