Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τα εγκαίνια της κατασκευής του φράγματος καθώς και της τεχνητής Λίμνης του Μαραθώνα, η ΕΥΔΑΠ εκθέτει για πρώτη φορά, τεκμήρια από το ιστορικό της αρχείο.

Εγκαινια φραγματος
Τα εγκαίνια του Φράγματος του Μαραθώνα, 1929
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
εγκαινια φραγματος
Τα εγκαίνια του Φράγματος του Μαραθώνα. Στο κέντρο απεικονίζεται ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος

Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Η εταιρεία διοργανώνει την Έκθεση για την ιστορία του Φράγματος του Μαραθώνα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από τις 12 Νοεμβρίου 2019 έως 7 Φεβρουαρίου 2020.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, αρχιτεκτονικά σχέδια και χάρτες καθώς και έγγραφα τεκμήρια όπως  συμβάσεις, επιστολές και άλλα επίσημα έγγραφα.

κατασκευή φράγματος
Εργασίες μηχανικών για την κατασκευή της Σήραγγας Μπογιατίου
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
κατασκευή φραγματος
Μηχανικός και εργάτης του έργου φωτογραφίζονται στο μεγάλο μεταλλικό δακτύλιο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της Σήραγγας του Μπογιατίου, 1928
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
​​​
Κατασκευή φραγματος
Συνεργείο που εργάστηκε στη διάνοιξη της Σήραγγας Μπογιατίου, σε αναμνηστική φωτογραφία
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Παράλληλα εκτίθενται αντικείμενα, όπως εργαλεία χρήσης της κατασκευής και της καθημερινής ζωής του φράγματος του Μαραθώνα στα τέλη της δεκαετίας 1920 καθώς και τρισδιάστατη αναπαράσταση της κατασκευής του φράγματος.

εκθεση ευδαπ

Στο πλαίσιο της έκθεσης προβάλλεται επίσης κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους της εποχής με πλάνα από τις φάσεις του εργοταξίου του Φράγματος του Μαραθώνα. Τα πλάνα είχαν γυριστεί με την τεχνική του βωβού κινηματογράφου, έχουν μονταριστεί για το σκοπό της έκθεσης και έχουν επενδυθεί ηχητικά. 

φραγμα μαραθώνα
Αναβρυτήρια που τοποθέτησε η Ελληνική Εταιρεία Υδάτων για τους διερχόμενους στο Ζάππειο
φραγμα μαραθώνα
Κατασκευή υδαταποθήκης στο Γαλάτσι, 1929
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Η έκθεση βασίζεται σε τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες, οι οποίες αναπτύσσουν τις παρακάτω υποενότητες: Α. Μία σύνθετη κατασκευή, Β. Ένα πρότυπο και πολυπληθές εργοτάξιο, Γ. Η Διατήρηση στη μνήμη.

Φραγμα μαραθώνα
Άποψη του Φράγματος και του κτίσματος, αντιγράφου του Θησαυρού των Αθηναίων, περίπου 1931
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
εγκαινια φραγματος
Στιγμιότυπο από την τελετή εγκαινίων του νέου δικτύου ύδρευσης των πόλεων Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων,
στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, 03 Ιουνίου 1931. Η Ελληνική Εταιρεία Υδάτων διαφημίζεται μέσω της τοποθέτησης πιδάκων νερού στην τελετή των εγκαινίων.
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ