Πετρέλαιο: Ποιες ήταν οι ανακαλύψεις της χρονιάς και τι να περιμένουμε στο εξής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ποιες ήταν οι ανακαλύψεις της χρονιάς και τι να περιμένουμε στο εξής
Το 2019 έγιναν ανακαλύψεις ύψους περίπου 8 δισ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου, σε σύγκριση με 10 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου που ανακαλύφθηκαν πέρυσι.

Παρά το γεγονός ότι πυκνώνουν οι φωνές που προτάσσουν την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, σε διάφορες γωνιές της γης εξακολουθούν να γίνονται σημαντικές ανακαλύψεις. Στη σκιά του σχιστολιθικού αερίου και της αθρόας παραγωγής από την πλευρά των ΗΠΑ αλλά και της πτωτικής πορείας των διεθνών τιμών, το συμβατικό πετρέλαιο εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τους ενεργειακούς κολοσσούς. Το 2019 έγιναν ανακαλύψεις ύψους περίπου 8 δισ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου, σε σύγκριση με 10 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου που ανακαλύφθηκαν πέρυσι.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι νέες ανακαλύψεις κάθε άλλο παρά συμβαδίζουν αναλογικά με την απώλεια των συμβατικών πόρων. Σύμφωνα με έρευνα της Rystad, η τρέχουσα αναλογία αντικατάστασης πόρων για τους συμβατικούς πόρους είναι μόνο 16%. Με άλλα λόγια, μόνο ένα βαρέλι από κάθε έξι που καταναλώνονται αντικαθίσταται από νέους πόρους.

Έτσι, όχι μόνο ο ρυθμός των ανακαλύψεων μειώθηκε, αλλά οι ανακαλύψεις βρίσκονται σε πιο «προκλητικούς» γεωλογικούς χώρους, κυρίως σε υπεράκτιες περιοχές, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια μόνο για να βγουν οι νέοι πόροι στην επιφάνεια.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Ρωσία βρίσκεται πρώτη στη λίστα ακολουθούμενη από την Γουιάνα και την Κύπρο.

Ενώ η Ρωσία τεχνικά έχει καταγράψει τις περισσότερες ανακαλύψεις πετρελαίου από άποψη ανακτήσιμων αποθεμάτων, το έτος δεν έχει τελειώσει ακόμα, και η λεκάνη της Γουιάνας-Σουρινάμ θεωρείται ως μια πολλά υποσχόμενη περιοχή. Η ExxonMobil έχει κάνει 14 ανακαλύψεις στην περιοχή ενώ η Tullow και η Apache αναπτύσσουν επίσης δραστηριότητα.

Μέχρι στιγμής φέτος, η Ρωσία έχει ανακαλύψει σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (Bboe), χάρη στα κοιτάσματα Dinkov και Nyarmeyskoye στη χερσόνησο Γιαμάλ. Σε όρους φυσικού αερίου, αυτό μεταφράζεται σε 17 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Αλλά αυτό είναι φυσικό αέριο για τη Gazprom. Όσον αφορά το πετρέλαιο της Αρκτικής, η ρωσική κρατική επιχείρηση Rosneft έχει να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις.

Για να υλοποιήσει τα έργα της Αρκτικής, η Rosneft θα χρειαστεί 40 δισεκατομμύρια δολάρια φορολογικές περικοπές από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους The Times της Μόσχας, η Rosneft είχε εξασφαλίσει συμφωνία με Ινδούς χρηματοδότες να επενδύσουν σε μερίδιο 15-20%, αλλά αυτό θα συνέβαινε μόνο αν χορηγηθεί στη Rosneft φοροαπαλλαγή 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα 30 χρόνια.

Το πρόβλημα για τους επενδυτές είναι ότι ενώ τα αποθέματα του Rosneft για το έργο Vostok Oil ανέρχονται σε περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια, η κλιματική αλλαγή πλήττει τις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου και τις καθιστά πιο δαπανηρές.

Επομένως, η Ρωσία μπορεί να έχει ανακαλύψεις αλλά η εξόρυξη είναι ένα άλλο ζήτημα.

Στην Γουιάνα έχουν ανακαλυφθεί περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια βαρέλια. Η ExxonMobil είναι εκείνη που έβαλε τη Γουιάνα στον χάρτη πετρελαίου και φυσικού αερίου για πρώτη φορά. Πρόκειται για μια μεγάλη ανακάλυψη η οποία αφορά ουσιαστικά σε μια σειρά από 14 ανακαλύψεις μέχρι τώρα (Exxon, Tullow). Οι δυνατότητες για τη Γουιάνα είναι τεράστιες, και οι εκτιμήσεις για μέλλον κάνουν λόγο για 750.000 βαρέλια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Exxon έχει συνεργαστεί με την Hess Corp. και την CNOOC της Κίνας για να αναπτύξει μία από τις μεγαλύτερες νέες ανακαλύψεις πετρελαίου βαθέων υδάτων στον κόσμο στις ακτές της χώρας.
Ο αμερικανικός όμιλος δήλωσε ότι θα ξεκινήσει να αντλεί από το πρώτο κοίτασμα τον επόμενο μήνα, και μέχρι το 2025 η Γουιάνα θα παράγει τουλάχιστον 750.000 βαρέλια την ημέρα.

Η Total SA, η Tullow Oil Plc και η Repsol SA είναι επίσης μεταξύ των εταιρειών που διερευνούν το πετρέλαιο στα ύδατα της Γουιάνας.

Τέλος, όσον αφορά στην Κύπρο, τον Φεβρουάριο, η Exxon πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου η οποία εκτιμάται 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Όλοι γνώριζαν ότι αυτή η ανακάλυψη θα ήταν προβληματική για την Τουρκία. Και ο Ερντογάν ανταποκρίθηκε με τον υπεσχημένο ζήλο, προωθώντας προκλητικά τις δικές του έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ για να ξεκινήσει από μόνη της τη γεώτρηση. Οι Τούρκοι λένε ότι οι Κύπριοι δεν έχουν δικαιοδοσία να κάνουν έρευνες στην περιοχή. Οι Κύπριοι διαφωνούν, όπως και ολόκληρος ο δυτικός κόσμος. Θα κερδίσει η Τουρκία αυτή τη μάχη; Δεν είναι πιθανό, αλλά οι επενδυτές σίγουρα δεν είδαν με καλό μάτι την δήλωση του Ιταλού πετρελαϊκού γιγαντιαίου Eni ότι αν η Τουρκία αποστείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή, θα σταματούσε τη δραστηριότητα στην περιοχή.

Το μελλοντικό παιχνίδι θα παιχτεί στα βαθιά νερά

Μελλοντικά, οι περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι το Σουρινάμ και ο Κόλπος του Μεξικού. Όσον αφορά στο Σουρινάμ, οι επενδυτές προσδοκούν ότι τα τεράστια ευρήματα στην περιοχή της Γουιάνας θα επεκταθούν στα θαλάσσια σύνορα. Τα αποτελέσματα γεωτρήσεων αναμένονται κάθε μέρα. Στον Κόλπο του Μεξικού, η Shell - μαζί με τις Chevron, Equinor και Repsol – έκανε μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις πετρελαίου της τον Απρίλιο, στο πέρασμα Perdido του Κόλπου του Μεξικού. Ενώ η εξερεύνηση έχει μετατοπιστεί τώρα σε περιοχές οι οποίες υπόσχονται μεγάλες ανακαλύψεις, η αύξηση της παραγωγής απαιτεί χρόνο. Η χερσαία παραγωγή δείχνει να παραχωρεί σιγά σιγά τη θέση της στην υπεράκτια παραγωγή. Το μελλοντικό παιχνίδι θα παιχτεί σίγουρα στα βαθιά νερά.

Με πληροφορίες από το oilprice.com

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider