Η Ελλάδα μεγαλώνει για πρώτη φορά από το 1947 με την επέκταση από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ελλάδα μεγαλώνει για πρώτη φορά από το 1947 με την επέκταση από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια

Εξαιρετικά συγκινημένος για την ιστορικότητα της στιγμής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εισηγήθηκε την υπερψήφιση από τους ‘300’ της Βουλής, του νομοσχεδίου με το οποίο επεκτείνονται από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο.

«Είναι εξαιρετικά μεγάλη τιμή για μένα, εξ ονόματος της κυβέρνησης να εισηγούμαι στην εθνική αντιπροσωπεία την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια» τόνισε ο κ. Δένδιας στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής στην οποία εισήχθη προς επεξεργασία το σ/ν.

Όπως είπε ο υπουργός πρόκειται για αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας το οποίο μεγαλώνει την έκταση της Ελλάδας κατά 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ εάν συνυπολογίσει κανείς τον χώρο από το νόμιμο κατά το Διεθνές Δίκαιο, κλείσιμο των κόλπων, φτάνει τα 13.000 τ. χλμ.

«Δεν θυμάμαι από τα σχολικά μας χρόνια το ακριβές, νομίζω η έκταση της χώρας είναι 131.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και για να έχουμε μια αίσθηση της τάξης μεγέθους, η Κρήτη είναι κατάτι μεγαλύτερη από 8.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Γκρίνια από Ντόρα

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ξεκίνησε με την διαμαρτυρία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη την οποία συμμερίστηκε και ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος , αμφότεροι πρώην υπουργοί Εξωτερικών, γιατί η συζήτηση ξεκίνησε στις 14:00, ενώ στην ίδια Επιτροπή θα εισαχθεί επίσης σήμερα και το νομοσχέδιο για την προμήθεια Rafale. Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από το πρωί, ώστε να υπάρχει χρόνος στο ενδιάμεσο για τους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής της Βουλής να δουν τα νομοσχέδια.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου» θα ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία (και απόλυτη πλειοψηφία 151) την Τρίτη 19 Ιανουαρίου. Ενώ το νομοσχέδιο με την προμήθεια γαλλικών οπλικών συστημάτων θα περάσει ως επείγον στην Ολομέλεια μεθαύριο Πέμπτη 14 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider