Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Πομπέο - Δένδια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Πομπέο - Δένδια
Συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πραγματοποίησε ο Νίκος Δένδιας με φόντο την τουρκική προκλητικότητα. Στήριξη στην Ελλάδα από τους 27 της ΕΕ.

Συνάντηση με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Βιέννη. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική παραβατικότητα, καθώς και εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του για τη στάση του και ζήτησε την αμερικανική ενεργό παρουσία για αποκλιμάκωση της κρίσης με την Τουρκία.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, ο κύριος Δένδιας είπε πως του ανέπτυξε την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε:

«Η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία. Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω γι’ αυτή τη σαφή θέση του υπουργείου του και της αμερικανικής πλευράς». Περαιτέρω επισήμανε: «ως γνωστόν, η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά. Επιδιώκει έτσι την επιβολή τετελεσμένων. Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση. Εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο, την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και από τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Παράλληλα την πλήρη υποστήριξη τους στην Ελλάδα σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, εξέφρασαν «27» υπουργοί Εξωτερικών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων το οποίο πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας παρουσίασε στους ομολόγους του ντοκουμέντα για την επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος με τουρκική στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κινείται το Oruc Reis.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» εξέφρασαν την απόλυτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ανατολική Μεσόγειο με τις τουρκικές προκλήσεις.

Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Πολωνία, Ιταλία.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης στο Βερολίνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider