Στην Κύπρο ο Ζοζέπ Μπορέλ μετά το ταξίδι στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Κύπρο ο Ζοζέπ Μπορέλ μετά το ταξίδι στην Ελλάδα
Ο Ζοζέπ Μπορέλ θα ενημερωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, για τις συνεχιζόμενες τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στην Ελλάδα πέτυχε το συμβολικό της σκοπό - να αποκτήσει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μια βιωματική αντίληψη του τρόπου με τον οποίο η ελληνική πλευρά προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα αλλά και να στείλει το βασικό μήνυμα στην Άγκυρα, πως τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Στο τραπέζι παραμένει μια πρωτοβουλία Μπορέλ για επίσκεψη και στην Τουρκία, αν και ευρωπαϊκές πηγές διαψεύδουν προς το παρόν το ενδεχόμενο. Όλα αυτά, την ώρα που η Γαλλία ζητά πια ανοιχτά να ανοίξει σε επίπεδο ΕΕ μια συζήτηση σε βάθος για το μέλλον της σχέσης μεταξύ Ευρώπης και Άγκυρας.

Σήμερα πάντως ο Ζοζέπ Μπορέλ ταξιδεύει για την Κύπρο όπου και θα ενημερωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, για τις συνεχιζόμενες τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Μπορέλ αναμένεται να κάνει δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Η επίσκεψη στην Αθήνα

Η επίσκεψη Μπορέλ πάντως ήταν για την Αθήνα μια έμπρακτη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να επαναλαμβάνει ξεκάθαρα την δέσμευση της Ευρώπης για την ασφάλεια των συνόρων αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Στα όσα είπε ο κ. Μπορέλ στη διάρκεια της παρουσίας του στην Αθήνα ήταν πως θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό ένα σενάριο θέλει τον κ. Μπορέλ να επισκέπτεται και την Τουρκία σε χρόνο μετά τη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες που αναμένεται να πάρει θέση για τις τουρκικές προκλήσεις.

Πάντως η παρουσία του κ. Μπορέλ στην Αθήνα είχε ακριβώς στόχο να αποκτήσει ο ίδιος ο κ. Μπορέλ γνώμη για τα όσα συμβαίνουν σε Έβρο και Αιγαίο, ώστε να μεταφέρει κι ο ίδιος την άποψή του για όσα συμβαίνουν στην περιοχή στους υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο πως στις δηλώσεις του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., αναφέρθηκε στην κατάσταση στον Έβρο, στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και τις εξαγγελίες της Τουρκίας για διενέργεια παράνομων γεωτρήσεων. Σημείωσε ότι μία από τις αποστολές του είναι η προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως και η οικοδόμηση ενός ελάχιστου επιπέδου διαλόγου και εμπιστοσύνης με την Άγκυρα.

Παρίσι κατά Άγκυρας

Συνέχεια στην κόντρα Παρισιού και Άγκυρας έδωσε χθες ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, συνεχίζοντας στους υψηλούς τόνους που επικρατούν μεταξύ των δυο χωρών με επίκεντρο την Λιβύη ζητώντας από την ΕΕ να ενσκήψει «δίχως ταμπού» στο θέμα της σχέσης της με την Τουρκία.

«Η Γαλλία εκτιμά πως είναι απολύτως απαραίτητο να ανοίξει το ταχύτερο η ΕΕ μία συζήτηση σε βάθος, δίχως ταμπού, χωρίς αφέλεια όσον αφορά τις προοπτικές των μελλοντικών σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα και πως θα πρέπει η ΕΕ να προασπισθεί σθεναρά τα δικά της συμφέροντα, διότι η ίδια έχει τα μέσα», δήλωσε ενώπιον του σώματος της Γερουσίας ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών.

«Χρειαζόμαστε διευκρινίσεις σχετικά με τον ρόλο που σκοπεύει να διαδραματίσει η Τουρκία στη Λιβύη, όπου πιστεύω ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας συριοποίησης», δήλωσε ο Λε Ντριάν, αναφερόμενος σε Σύρους μαχητές που η Άγκυρα μετακινεί στη Λιβύη. Ανεβάζοντας τις διμερείς εντάσεις σε κλιμάκωση επί αρκετούς μήνες, ο Γάλλος πρόεδρος ανέβασε τους τόνους προχθές καταγγέλλοντας το «επικίνδυνο παιχνίδι» της Άγκυρας στη Λιβύη στο οποίο βλέπει μια νέα απόδειξη του «κλινικού θανάτου» του ΝΑΤΟ.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider