Αχτσιόγλου: Τέσσερις αναγκαίοι κανόνες για την τηλεργασία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αχτσιόγλου: Τέσσερις αναγκαίοι κανόνες για την τηλεργασία
Το καθεστώς τηλεργασίας για μεγάλο μέρος των εργαζομένων θα συνεχιστεί και ενδεχομένως να μονιμοποιηθεί, σημειώνει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας εξαιτίας της πανδημίας επιβάλλουν τη διαμόρφωση ενός αυστηρού πλαισίου εφαρμογής και ελέγχου της τηλεργασίας, το οποίο θα προστατεύει απόλυτα τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα, όπως επισημαίνει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Αναλυτικά η κ. Αχτσιόγλου τονίζει:

«Τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας πολλοί εργαζόμενοι τέθηκαν σε καθεστώς τηλεργασίας. Το καθεστώς αυτό για μεγάλο μέρος των εργαζομένων θα συνεχιστεί και ενδεχομένως να μονιμοποιηθεί.

Τα δεδομένα αυτά στην αγορά εργασίας επιβάλλουν τη διαμόρφωση ενός αυστηρού πλαισίου εφαρμογής και ελέγχου της τηλεργασίας, το οποίο θα προστατεύει απόλυτα τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα.

Για την ύπαρξη ενός τέτοιου πλαισίου είναι αναγκαία τα εξής μέτρα:

- Άμεση εφαρμογή του θεσπισμένου επιδόματος τηλεργασίας για την κάλυψη των εξόδων του εργαζόμενου για την εργασία από το σπίτι.

- Δικαίωμα στην αποσύνδεση. Καμία υποχρέωση του εργαζόμενου να απαντά σε εταιρικά email εκτός του χρόνου εργασίας του.

- Κάθε ώρα δουλειάς από το σπίτι αναγνωρίζεται και αμείβεται. Υποχρέωση ηλεκτρονικής καταγραφής στο Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ” του χρόνου εργασίας και πρόσβαση του ΣΕΠΕ στα δεδομένα αυτά για έλεγχο.

- Μόνο εάν είναι αιτιολογημένη από τις ανάγκες της εργασίας χρήση της κάμερας (webcam)».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.