Ποιες είναι οι τομές στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες είναι οι τομές στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο
Στις τομές που κάνει το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στις τομές που κάνει το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας την Τρίτη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «νομοθετούμε και αυτό το νομοσχέδιο που είναι εργαλείο πράσινης ανάπτυξης, είναι ένα νομοσχέδιο που μένει στον ευρωπαϊκό δρόμο, μακριά από δογματισμούς και ακρότητες πάσης μορφής. Έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας ότι συμβάλλουμε στον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης, έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας ότι κάνουμε ένα βήμα μπροστά – ελπίζω και εσείς όταν φύγουμε από αυτό το βήμα - να έχετε και εσείς καθαρή τη συνείδησή σας ότι δεν δημαγωγήσατε και ότι δεν κάνατε ασκήσεις πολιτικής υποκρισίας».

Αναλύοντας το νομοσχέδιο αναφέρθηκε στις βασικές τομές που προωθούνται όσον αφορά στις ΑΠΕ, τις περιοχές natura, την απολιγνιτοποίηση, τις χρήσης πλαστικής σακούλας, τα απορρίμματα και τις εξορύξεις.

Η επίσπευση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων

Η πρώτη τομή αφορά στην επίσπευση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

«Το πρόβλημα δεν είναι θεωρητικό, κάθε άλλο. Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν προθεσμίες για αδειοδοτήσεις 90, 120, 150 ημέρες. Και υπάρχει και κοινοτική νομοθεσία γι’ αυτό, η οποία ατυχώς δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Είμαστε δηλαδή εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου τόσα χρόνια, καθώς εμείς αδιαφορώντας για την κοινοτική νομοθεσία αλλά και για το συμφέρον της χώρας έχουμε περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που απαιτούν 6-8 χρόνια. Και ερωτώ: Είναι ανεκτό; Θέλουμε να παραμείνουμε η χώρα του «ου μπλέξεις»; Θέλουμε να μην έρχονται επενδύσεις στη χώρα; Στις άλλες χώρες της ΕΕ να υποδέχονται τους επενδυτές με κόκκινα χαλιά και εμείς, ιδιαίτερα τώρα που θα έχουμε και το πρόβλημα –όπως και οι υπόλοιποι φυσικά- με τον κορωνοϊό να καθόμαστε και να τρενάρουμε τις υποθέσεις και να μην απαντούμε; Είναι λογικό; Κινούμαστε λοιπόν εκτός ενωσιακού δικαίου; Κάθε άλλο. Αν κινούμαστε, παρακαλώ να μου φέρετε τις σχετικές οδηγίες. Λέω το ακριβώς αντίθετο: Μέχρι τώρα ήμασταν εκτός, διότι υπάρχουν οδηγίες –που θα τις φέρω στην Ολομέλεια- οι οποίες θέτουν συγκεκριμένες προθεσμίες τις οποίες η χώρα μας παραβιάζει. Και τι κάνουμε; Λέμε στη δημόσια διοίκηση να μην τρενάρει τις υποθέσεις. Δεν λέμε ούτε στις δασικές, ούτε στις αρχαιολογικές υπηρεσίες «ελάτε να συμφωνήσετε με όποια επένδυση», επεσήμανε.

«Προωθούμε ξεκάθαρα την απολιγνιτοποίηση»

Αναφερόμενος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο υπουργός σημείωσε ότι «θέλουμε το λιγνίτη, το έχουμε ξεκαθαρίσει ως κυβέρνηση. Ενδεχομένως και ο ΣΥΡΙΖΑ να μην τον θέλει. Έχω μπερδευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θέλω να σταθώ εκεί. Εμείς προωθούμε ξεκάθαρα την απολιγνιτοποίηση. Τι μπορούμε να κάνουμε στη θέση της; Θα βάλουμε κεριά; Εμείς προτείνουμε –όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο- να πάμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δηλαδή κυρίως στην αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά. Πώς πάμε; Όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, δηλαδή με Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια, με προβλέψεις. Απλώς εμείς κάνουμε 10-13 χρόνια να αδειοδοτήσουμε αυτά τα έργα. Ένα έργο που εγκαινιάσαμε με τον Πρωθυπουργό μιας μεγάλης ιταλικής εταιρείας στον Καφηρέα κράτησε 13 χρόνια! Είναι προς τιμήν μας; Υπάρχει ένα πλαίσιο ευρωπαϊκό, ένα πλαίσιο χωροταξικό, υπάρχει στα σκαριά ευρωπαϊκή οδηγία που μας λέει να τελειώνουμε σε 2 χρόνια! Και εσείς μου λέτε να παρανομήσω, να μην κατέβω για τα έργα αυτά στα 2 χρόνια που λέει η ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά να μείνω στα 13 χρόνια. Δεν θα το κάω! Γιατί αν το κάνω, θα έρθετε εσείς οι ίδιοι και να μου πείτε, οι άλλοι προσελκύουν τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά και εμείς καθόμαστε και κοιτάμε το υπερπέραν. Επομένως, θα προχωρήσουμε έχοντας καθαρή τη συνείδησή μας γιατί προωθούμε την πράσινη ανάπτυξη που είναι βασική δέσμευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού».

Οι προστατευόμενες περιοχές

Για το ζήτημα τον προστατευόμενων περιοχών, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το υπουργείο κατέληξε σε ένα μοντέλο που υπάρχει σε μία σειρά από χώρες που είναι παρόμοιου μεγέθους με την Ελλάδα όπως είναι η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το προηγούμενο μοντέλο ποιο ήταν; Ένα μοντέλο που είχε 36 διοικητικά συμβούλια σε όλη τη χώρα, στελεχωμένα ήταν τα 28. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ήταν αξιόλογοι, αλλά ας πούμε ήταν και ΔΣ που είχαν μέσα και τον Πρόεδρο των ελαιοπαραγωγών και κομματικά στελέχη. Δεν το κρίνω. Πάντως είχε 36 ΔΣ και από εκεί και πέρα οι άνθρωποι που κάλυπταν το 30% της χώρας είχαν κάθε χρόνο πόσα χρήματα να κάνουν την δουλειά τους;

Και προβλέπουμε για τους φορείς αυτούς πέρα ότι θα διαχειρίζονται ευρωπαϊκά κονδύλια, ένα ειδικό τέλος, όπως υπάρχει σήμερα από τις ΑΠΕ για τους Δήμους και τις Κοινότητες. Θα υπάρχει για τους φορείς αυτούς ένα τέλος από όλες τις ήπιες δραστηριότητες οι οποίες θα αναπτύσσονται εντός των περιοχών αυτών. Είναι κακό αυτό; Στην καλοπιστία των τοποθετήσεών τους, δεν αναφέρθηκε κανένας σε αυτό. Όπως δεν αναφέρθηκε και τίποτα θετικό για αυτό το νομοσχέδιο. Μας εξυπηρετεί βέβαια αυτού του είδους η αντιπολίτευση καθώς αποδεικνύει στον μέσο πολίτη ότι έχουμε να κάνουμε με μία κακόπιστη αντιπολίτευση. Δικαίωμά σας!

Αυτή είναι η ρύθμιση. Σημειώνω ότι η ρύθμιση που φέρνουμε είναι η πρόταση των φορέων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, δηλαδή να δημιουργηθεί ένας κεντρικός φορέας. Δική τους πρόταση ήταν που επειδή την φέρνουμε εμείς δεν αρέσει! Ούτε τα μικρά παιδιά», επεσήμανε.

Δασικοί χάρτες : Υπάρχουν χωράφια που καλλιεργούνται από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου

«Εγώ ο ίδιος από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής το περασμένο καλοκαίρι, είχα πει μπράβο στην προηγούμενη κυβέρνηση που είχε προσπαθήσει να ξεμπλοκάρει το θέμα των δασικών χαρτών και που έπρεπε να το είχαν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ξεκάθαρα
Όμως μια θετική πρωτοβουλία έγινε με τελείως στρεβλό τρόπο. Τι εννοώ; Έχει τελειώσει υποτίθεται η δουλειά στο 55% της χώρας. Τι έχει συμβεί εκεί; Έχουμε 170.000 αντιρρήσεις. Το 2018 αι το 2019 κρίθηκαν 10.000 αντιρρήσεις. Αν κάνετε τους λογαριασμούς η ολοκλήρωση των αντιρρήσεων θα ολοκληρωθεί μετά από 25 χρόνια. Τι μου προτείνετε; Να μείνω με σταυρωμένα χέρια για να μου ασκείτε οξύτερη κριτική σε μερικούς μήνες; Δεν πρέπει να αυξήσουμε τις Επιτροπές, να συνδέσουμε την αμοιβή τους με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους; Και επίσης με συγχωρείτε, θέλω να επικαλεστώ τη συνείδησή σας ανεξάρτητα από την κομματική σας τοποθέτηση. Υπάρχουν χωράφια που καλλιεργούνται από την εποχή που ήταν Πρωθυπουργός της χώρας ο Ελευθέριος Βενιζέλος και τα έχουν οι ιδιοκτήτες τους με υπογραφές της εκάστοτε κυβέρνησης. Υπάρχουν αναδασμοί που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την πρώτη δεκαετία της πρωθυπουργίας του. Υπάρχουν προσφυγικά σε διάφορες περιοχές της χώρας τα οποία τα είχαν πάρει οι πρόσφυγες με υπογραφές του Βασιλείου της Ελλάδος τότε.
Εμείς μια και με προκαλείτε έχουμε στα σκαριά Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων. Και επίσης μια και με προκαλείτε, ενώ παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ το σχετικό κοινοτικό πρόγραμμα με μηδέν απορροφήσεις, ήδη έχουμε προτάσεις στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για πάνω από 100 εκ για αντιπυρική προστασία και αναδασώσεις. Και είναι πραγματική και ουσιαστική πολιτική και όχι πολιτικό θέατρο», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Παρέμβαση για τις πλαστικές σακούλες

Όσον αφορά στην παρέμβαση για τις πλαστικές σακούλες, ο υπουργός αναφέρθηκε στο ενιαίο τέλος σημειώνοντας ότι: «Επειδή τα πράγματα λειτουργούν όπως λειτουργούν στην Ελλάδα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάποιοι επιτήδειοι το εκμεταλλεύτηκαν, δεν κάνω κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό. Και πήγανε και βγάλανε πιο χοντρές σακούλες για να γλιτώνουνε το τέλος. Και ερχόμαστε και λέμε ότι θα υπάρχει ενιαίο τέλος, για να τελειώσουν τα κόλπα. Αν είναι λάθος, να δω τι θα κάνετε στις ψηφοφορίες την επόμενη εβδομάδα, να δω αν θα το καταψηφίσετε και αυτό. Διότι εδώ ακούω οι κακοί βιομήχανοι,πάμε να εξυπηρετήσουμε συμφέροντα. Μία εξαίρεση έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ, μία θετική αναφορά στους βιομήχανους πλαστικών. Αυτοί είναι οι βιομήχανοι που τους έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στα ώπα–ώπα, γιατί είναι απέναντι στην Νέα Δημοκρατία στην ρύθμιση που φέρνουμε. Εμείς είμαστε που εξυπηρετούμε συμφέροντα, ο μόνος ο οποίος ετάχθη ξεκάθαρα υπέρ συμφερόντων, εδώ ήταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μίλησε υπέρ των βιομηχάνων πλαστικών».

Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα με τα απορρίμματα

Το νομοσχέδιο επιχειρεί να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων με τα απορρίμματα. «Έχουμε προσπαθήσει να λύσουμε προβλήματα, όπως του Αιγίου, της Λευκάδας, της Κέρκυρας, έχουμε στα σκαριά δημοπράτηση αρκετών μονάδων αυτή τη χρονιά. Αλλά υπάρχουν και άλλα επιμέρους ζητήματα. Πχ, στο Νότιο Αιγαίο που υπάρχουν πάρα πολλοί Δήμοι με διαχείριση απορριμμάτων κατακερματισμένη που οδηγεί στο να έχουμε ΧΑΔΑ χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.πρόστιμα από την ΕΕ, ζημιά στο περιβάλλον, ζημιά στη χώρα. Λέμε να κάνουμε μία συντονισμένη διαχείριση», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ρυθμίζονται τα θέματα των περιοχών Natura

Aπαντώντας στην κριτική που δέχθηκε το νομοσχέδιο για τις περιοχές Natura ο υπουργός σημείωσε ότι: «Σήμερα υπάρχει ανεξέλεγκτη δραστηριότητα στις περιοχές Natura και πάμε να βάλουμε μια σειρά. Σήμερα μπορεί να γίνεται ό,τι θέλει όποιος έχει μέσον. Πώς να το πω; Είναι μια κατάσταση «φύρδην μίγδην», με ad hoc προσωπικές ρυθμίσεις, όπου έχει το πάνω χέρι ο μελετητής και το πάνω χέρι ο επενδυτής για να βλάπτει το περιβάλλον. Αντί να αναγνωριστεί ότι γίνεται ένα βήμα μπροστά, έχουμε κριτική ότι δήθεν καταστρέφουμε. Πώς καταστρέφουμε; Παίρνουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα, το λεγόμενο 58, που προβλέπει χρήσεις γης και παίρνουμε κάποιες δραστηριότητες-χρήσεις γης για να ισχύουν και στις περιοχές Natura. Και προβλέπουμε και κάποιες άλλες ανθρωπογενείς, όπως λέγονται, δραστηριότητες, οι οποίες συνδέονται με αυτές τις περιοχές. Βάζουμε μια κλιμάκωση απόλυτης προστασίας, λιγότερης προστασίας, 4 κατηγορίες συνολικά. Έρχονται οι μελετητές με βάση το νόμο και διαλέγουν από αυτές τις δραστηριότητες ποιες νομίζουν ότι κατά την επιστημονική τους γνώση ταιριάζουν στις επιμέρους περιοχές. Και μετά, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, υπάρχει και ένα διαχειριστικό σχέδιο που εγκρίνει αυτές τις επιμέρους 11-12 μελέτες, ανά τη χώρα. Αυτό λέει η κοινοτική νομοθεσία. Εμείς οι «αντι-περιβαλλοντικοί, που δεν νοιαζόμαστε», ενώ η ευρωπαϊκή νομοθεσία σταματάει εκεί, ερχόμαστε και λέμε «όχι, προσθέτουμε και ένα Προεδρικό Διάταγμα». Δηλαδή δεν σταματάμε στη δική μας απόφαση -τη δική μου, του κ. Αραβώση».

Τι θα γίνεται με τις εξορύξεις

Αναφερόμενος στα ορυκτά και στις εξορύξεις, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι: «δεν θέλω να μιλήσω για τους υδρογονάνθρακες, γιατί νομίζω πολύ λίγοι θα μιλάνε από εδώ και πέρα για τους υδρογονάνθρακες, τουλάχιστον στον ορατό ορίζοντα με τις εξελίξεις που υπάρχουν, αλλά και για τα υπόλοιπα ορυκτά, τα οποία τα έχουμε ενοχοποιήσει, πάλι ακολουθούμε ό,τι γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πάλι θα έρθει το Συμβούλιο της Επικρατείας με τα επιμέρους Προεδρικά Διατάγματα να εγκρίνει εκείνο (σ.σ. το ΣτΕ) πού θα επιτρέπονται και πού δεν θα επιτρέπονται».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider