«Κλείνουν» ένα – ένα τα … μέτωπα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κλείνουν» ένα – ένα τα … μέτωπα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ
Έκλεισαν μια σειρά από «ανοιχτά μέτωπα» ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δύο χθεσινές συσκέψεις του Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, με την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας, φαίνεται να έκλεισαν μια σειρά από «ανοιχτά μέτωπα» ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη μεν συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας εγκρίθηκε το κείμενο απολογισμού, το οποίο θα συζητηθεί στην Κεντρική επιτροπή του Σαββατοκύριακου, ένα κείμενο που θέτει προς συζήτηση όλα εκείνα που συζητιούνται μεταξύ των στελεχών αλλά και των ψηφοφόρων του κόμματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα όμως περνάει κι ένα μήνυμα «συσπείρωσης» των δυνάμεων.

Το κείμενο περιλαμβάνει και κάποιες «δύσκολες αλήθειες», όπως για παράδειγμα το ότι υπήρξαν συμπεριφορές που έδειξαν μια τάση «αλαζονείας», χωρίς όμως να αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά στο γεγονός πως σαν κυβέρνηση δεν «αφουγκράστηκαν» το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που διαμορφώνονταν.

Σε γενικές γραμμές πάντως τα μέλη της πολιτικής γραμματείας δήλωναν ικανοποιημένοι από το ύφος του κειμένου, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα «μεστό πολιτικό» κείμενο απολογισμού που αναλύει λάθη και παραλήψεις και θα βοηθήσει το κόμμα να προχωρήσει μπροστά.

Η συνάντηση με την Προοδευτική Συμμαχία

Αφού ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της πολιτικής γραμματείας, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας που συμμετέχουν στο πολιτικό συμβούλιο. Τους ανακοίνωσε τις αποφάσεις της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και τους ζήτησε να τοποθετηθούν πάνω σε αυτές, με τα μέλη να σημειώνουν πως όσον αφορά την προσθήκη στο όνομα θα ήθελαν να υπάρχει το «Προοδευτική». Να υπενθυμίσουμε πως στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν η προσθήκη να συνδέεται με την οικολογία.

Όσον αφορά τα ποσοστό (5%) με το οποίο θα συμμετέχουν τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας ως προσκεκλημένοι στο Συνέδριο του Μαΐου, ναι μεν δεν έδειξαν ικανοποιημένοι, όμως το αποδέχτηκαν. Παράλληλα ενημερώθηκαν πως οι σύνεδροι θα εκλεγούν από τις οργανώσεις κι όχι από τις συνελεύσεις και πως θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όλα τα μέλη που θα εγγραφούν μέχρι τις 17 Απριλίου.

Όσον αφορά στην συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής ανασυγκρότησης, που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, αυτή συζητήθηκε να μεταφερθεί στις 8 Μαρτίου, ώστε να υπάρχει το κείμενο του προγράμματος που ετοιμάζει η ομάδα του Γιώργου Σταθάκη και να γίνει συζήτηση πάνω σε αυτό.

Το… παρασκήνιο με το ενδεχόμενο πρόσκλησης της Φώφης Γεννηματά στο Συνέδριο

Το τελευταίο διάστημα είναι γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει μια καλή διάθεση όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ σε διάφορα θέματα, όπως είναι για παράδειγμα τα εργασιακά, η προστασία της α’ κατοικίας, το δόγμα Νόμος και τάξη της ΝΔ κλπ.

Η διάθεση αυτή μάλιστα δεν έρχεται από ένα συγκεκριμένο «πυρήνα» του κόμματος της Κουμουνδούρου που πάντα δήλωνε πιο κοντά στο κέντρο, αλλά και από την αριστερή πτέρυγα.

Στο πλαίσιο αυτό γίνονται και οι «ζυμώσεις» στα κέντρα επικοινωνίας των δύο κομμάτων σχετικά με το ενδεχόμενο πρόσκλησης της Φώφης Γενημματά στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, εάν το κλίμα ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν «πολεμικό» τότε μια πρόσκληση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και η αποδοχή αυτής από την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. θα ήταν απλά θέμα πολιτικού πολιτισμού. Τώρα όμως θα πάρει νέες διαστάσεις που κανένα από τα δύο κόμματα δεν φαίνεται να είναι έτοιμο να αποδεχτεί. Θεωρείται πάντως δεδομένο πως αν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας αποστείλει πρόσκληση, τότε θα γνωρίζει εκ των προτέρων πως η απάντηση της κ. Γεννηματά θα είναι θετική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην παρούσα φάση.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider