Καραμανλής για αεροδρόμιο στο Καστέλι: Η επένδυση θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καραμανλής για αεροδρόμιο στο Καστέλι: Η επένδυση θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ
Τα μεγάλα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός Υποδομών.

Με το αεροδρόμιο θα αναβαθμιστεί συνολικά ο γεωπολιτικός ρόλος της Κρήτης, υποστήριξε ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, απευθύνοντας χαιρετισμό στην τελετή θεμελίωσης του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Κρήτης, στο Καστέλι. Όπως τόνισε, με μια επένδυση που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, το νέο αεροδρόμιο θα είναι έτοιμο το 2025.

«Πρόκειται για μια συνολική επένδυση που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, η οποία ενισχύει την εθνική οικονομία, εκσυγχρονίζει και ενισχύει τον τουρισμό στην Κρήτη και συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του νησιού. Επιπλέον, θα αναβαθμίσει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην περιοχή του Ηρακλείου, αφού ελευθερώνει την έκταση στην οποία λειτουργεί σήμερα το «Νίκος Καζαντζάκης», θα δημιουργήσει άμεσα νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή, αλλά και -το κυριότερο- περίπου 7.000 νέες θέσεις μόνιμης και σταθερής απασχόλησης κατά τη λειτουργία του», τόνισε ο υπουργός.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» θα απελευθερώσει 1 δισ. ευρώ, ενώ με το νέο αεροδρόμιο, θα υπάρξει συνολική αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Κρήτης. «Θα είναι ένα διεθνές αεροδρόμιο με απόσταση από τη Μαδρίτη και τη Ντόχα. Θα είναι ένα αεροδρόμιο κόμβος για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο», τόνισε. Τα μεγάλα έργα δεν ανήκουν σε καμιά κυβέρνηση, τόνισε, σε άλλο μέρος της ομιλίας του, ο υπουργός.

«Δε θα γίνει νέο Ελληνικό η Αλικαρνασσός»

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι σήμερα δεν ξεκινά μόνο ένα σπουδαίο έργο για την Κρήτη, αλλά δύο, καθώς η κυβέρνηση «βάζει μπροστά» και για την απελευθέρωση και αξιοποίηση του σημερινού αεροδρομίου του Ηρακλείου, «Νίκος Καζαντζάκης», στην Αλικαρνασσό, έκτασης 2.800 στρεμμάτων.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεσμεύεται ότι δεν θα γίνει νέο Ελληνικό η Αλικαρνασσός! Από την ώρα που θα μεταφερθούν οι λειτουργίες του αεροδρομίου στο Καστέλι, δεν θα επιτρέψουμε να ερημώσει και να μείνει αναξιοποίητος ο χώρος του “Νίκος Καζαντζάκης”, δεν θα επιτρέψουμε να κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, της αναποφασιστικότητας και του νεοελληνικού παραλογισμού», δήλωσε ο κ. Καραμανλής, ανακοινώνοντας ότι ήδη ξεκίνησαν οι ενέργειες για την αξιοποίηση του αεροδρομίου.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ξεκαθάρισε δε, πως «ούτε θέμα υποθήκης της έκτασης τίθεται, ούτε οτιδήποτε που να έχει σχέση με την κυριότητά της. Εκεί θα είναι το ‘‘Καζαντζάκης’’, ό,τι κι αν συμβεί δικό μας θα παραμένει, δεν μας το παίρνει κανείς» και εξήγησε: «Απλώς, αυτό το οποίο κάναμε ήταν ότι καταρτίσαμε έναν οδικό χάρτη για την αξιοποίησή του, με συγκεκριμένα ορόσημα. Και είπαμε το εξής απλό, ότι θα πρέπει να επιτυγχάνεται το κάθε ορόσημο, για να καταβάλεται η αντίστοιχη δόση του δανείου».

«Καστέλι και ΒΟΑΚ αλλάζουν την Κρήτη»

Κλείνοντας, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι είναι το πρώτο βήμα ενός συνολικού σχεδίου για να υλοποιηθούν σημαντικά έργα υποδομής, αναγκαία για να μπει η Κρήτη σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και δημιουργίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε «αρκετά περίμενε η Κρήτη, αρκετά ταλαιπωρήθηκε, φτάνει πια!».

Το επόμενο βήμα είναι ένα μεγάλο έργο το οποίο η Κρήτη περιμένει επί δεκαετίες: Ο ΒΟΑΚ. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών προανήγγειλε ότι περισσότερα θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τα Χανιά, ενώ ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει μεθοδικά και χωρίς μεγάλα λόγια τα σύνθετα και πολύπλοκα προβλήματα που παρέλαβε. «Μακάρι προβλήματα τόσων ετών, να μπορούσαν να λυθούν μέσα σε λίγους μήνες. Εργαζόμαστε σκληρά όμως και να το ξέρετε: Καστέλι και ΒΟΑΚ αλλάζουν την Κρήτη!», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider