Η «μεσαία» τάξη στο τραπέζι Μητσοτάκη - Μακρόν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «μεσαία» τάξη στο τραπέζι Μητσοτάκη - Μακρόν
Το κυρίαρχο αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη προεκλογικά ήταν η ελάφρυνση βαρών για τη μεσαία τάξη.

Εκτός από την ελληνογαλλική συνεργασία με φόντο τις γεωπολιτικές εξελίξεις, βασική συνισταμένη του ραντεβού Μητσοτάκη - Μακρόν είναι και η οικονομία, με το βλέμμα στις μειώσεις φόρων μέσω τριών οδών.

Το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν έχει δοθεί για το μεσημέρι της Τετάρτης στη γαλλική πρωτεύουσα. Η συνάντηση είναι κρίσιμη για την Αθήνα, μεταξύ άλλων, λόγω της πολύ σαφούς γαλλικής στάσης έναντι της Τουρκίας, αλλά και στην υπόθεση του τουρκολιβυκού Μνημονίου, με τον Γάλλο πρέσβη Πατρίκ Μεζονάβ να το χαρακτηρίζει ως «ψευτοσυμφωνία». Επίσης, συστηματοποιείται η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία, καθώς πέρα από το γνωστό ελληνικό ενδιαφέρον για τις (ακριβές) γαλλικές φρεγάτες Belharra, πρόσφατα κατέπλευσε στον Πειραιά το γαλλικό ελικοπτεροφόρο Dixmude για τη συμμετοχή σε αμυντική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας-ΗΠΑ, ενώ, τέλος, η ελληνική φρεγάτα Σπέτσες θα συνοδεύσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ στον κατάπλου του από την Τουλόν ως τα Στενά του Ορμούζ.

Η… μεσαία τάξη

Η όλο και στενότερη συνεργασία στα θέματα άμυνας, όμως, και η ματιές της Αθήνας στο Παρίσι για στήριξη στο γεωπολιτικό παίγνιο που είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι το μόνο θέμα συζήτησης στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο. Με έναν τρόπο, επί τάπητος τίθεται και η…μεσαία τάξη. Και αυτό γιατί η Ελλάδα προσέρχεται τους επόμενους μήνες με ένα τριπλό αίτημα: τη μείωση του στόχου του πλεονάσματος για το 2021, το «κλείδωμα» του smoothing mechanism για «μεταφορά» χρημάτων από το ένα δημοσιονομικό έτος στο άλλο, αλλά και τη δυνατότητα εγγραφής των κερδών από τα ANFAs και SMPs στον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους.

Και τι έχουν αυτά να κάνουν με τη μεσαία τάξη; Το κυρίαρχο αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη προεκλογικά ήταν η ελάφρυνση βαρών για τη μεσαία τάξη. Για να συμβεί αυτό, όμως, και πιο επιθετικά, πρέπει να προκύψει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Πέρα από την καλή απόδοση της οικονομίας, αυτό μπορεί να προκύψει και από ένα σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο μέσω της μείωσης των πλεονασμάτων, αλλά και μέσω του «χαμηλώματος» του δημοσιονομικού πήχη μέσω τεχνικών, όπως ο smoothing mechanism ή τα κέρδη από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και τα οποία διατίθενται αυτή τη στιγμή για επενδυτικούς σκοπούς.

Εφόσον, λοιπόν, διαμορφωθεί ένα νέο δημοσιονομικό περιβάλλον, η κυβέρνηση θα έχει περιθώριο να προβεί σε ακόμα περισσότερες μειώσεις φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, όπως για παράδειγμα το τέλος επιτηδεύματος ή η εισφορά αλληλεγγύης, για την οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι θα απαλείφει πλήρως το 2021, μετά την πρώτη φετινή της μείωση κατά ένα σημαντικό ποσοστό. Και, πέραν αυτών, ανοίγει και παράθυρο για άλλες κινήσεις, μιας και η κυβέρνηση διαρκώς προσαρμόζει τη στρατηγική της, όπως π.χ. η απόφαση να μην μειωθεί άμεσα άλλη μια φορά ο φόρος στις επιχειρήσεις από 245 σε 20%, προκειμένου αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο να κατευθυνθεί με τη σειρά του στη μείωση των εισφορών.

Η Γαλλία θεωρείται, προς τούτο, πολύτιμος σύμμαχος και, όπως έχει γράψει το Reader.gr αμέσως μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρυνό Λε Μερ στο Νταβός, η Γαλλία εμφανίζεται θετική στα ελληνικά αιτήματα. Και άλλες φορές, βέβαια, η Γαλλία ήταν θετική σε ελληνικά αιτήματα, αλλά, πλέον, ο ρόλος της γαλλικής κυβέρνησης και μέσα στο Eurogroup είναι σαφώς πιο ενισχυμένος. Προπαρασκευή για τη σχετική συζήτηση έγινε στο ραντεβού Μητσοτάκη- Λε Μερ, ενώ και η θέση της Ελλάδας διευκολύνεται από το ράλι στις αγορές με φόντο τα ελληνικά ομόλογα και το ελληνικό τόλμημα για έκδοση 15ετούς ομολόγου, για το οποίο το βιβλίο προσφορών ανοίγει σήμερα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider