Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είπε το «ναι» στην Σακελλαροπούλου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είπε το «ναι» στην Σακελλαροπούλου
Υπήρχαν αρκετοί λόγοι που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα στην συγκεκριμένη απόφαση, λόγους που συζήτησε και με τα στελέχη του χθες στην Κουμουνδούρου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως θα υπερψηφίσει το κόμμα του την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμα του, όπου γνωστοποίησε πως θα στηρίξει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την προεδρία της Δημοκρατίας, να ήταν ιδιαίτερα σκληρός στην κριτική του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι όμως δεδομένο πως είχε καταλήξει στην αποδοχή της συγκεκριμένης επιλογής για ΠτΔ πολύ σύντομα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας, όπως έγραψε από χθες το πρωί το Reader.gr.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άκουσε κάποιες απόψεις στελεχών που επέμεναν πως πρέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατεβάσει τη δική του υποψηφιότητα, με το σκεπτικό πως στην συγκεκριμένη συγκυρία στα εθνικά μας θέματα η χώρα χρειάζεται ένα πρόσωπο με πολιτική εμπειρία, όμως αυτές οι –χλιαρές είναι η αλήθεια- ενστάσεις, δεν στάθηκαν ικανές να τον πείσουν να μην κάνει δεχτεί την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπήρχαν αρκετοί λόγοι που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα στην συγκεκριμένη απόφαση, λόγους που συζήτησε και με τα στελέχη του χθες στην Κουμουνδούρου. Ένα από τα πρώτα πράγματα που συζητήθηκε ήταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δείξει με τη στάση του πως δεν κάνει «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση» και πως δεν λέει σε όλα «όχι», θέλοντας απλά να … σταθεί απέναντι και να φωνάζει. «Η αντιπολίτευση που ασκούμε πρέπει να είναι υπεύθυνη» όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, όπως σημειώθηκε από αρκετά στελέχη που συμμετείχαν στην σύσκεψη της Κουμουνδούρου, «το θέμα της εκλογής ΠτΔ έχει ήδη τραβήξει πολύ και λειτουργεί πλέον αποπροσανατολιστικά για την κοινή γνώμη. Η συζήτηση αυτή πρέπει να κλείσει και μάλιστα σύντομα», όπως ειπώθηκε, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ρίξει το βάρος «στην πραγματική πολιτική» και να φέρει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής συζήτησης θέματα όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Τονίστηκε μάλιστα πως η συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας λειτουργεί ως «μανδύας» για την κυβέρνηση και τονίστηκε πως δεν υπάρχει λόγος να τραβήξει περεταίρω.

Ένας τρίτος λόγος που έγινε άμεσα αποδεκτή η υποψηφιότητα της κας Σακελλαροπούλου είναι πως πρόκειται για ένα πρόσωπο γενικά αποδεκτό στον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε άλλωστε δική του επιλογή για την προεδρία του ΣτΕ και διατηρεί άριστες σχέσεις με αρκετά στελέχη του κόμματος, όπως με τον πρώην υπουργό δικαιοσύνης και νυν διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου, αλλά και τον Θοδωρή Δρίτσα και την Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Επιπλέον όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης πρόκειται για ένα πρόσωπο που χαίρει ευρείας εκτίμησης από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώθηκε χαρακτηριστικά πως είναι μια προοδευτική γυναίκα με ιδέες και αξίες που αρκετές φορές ταυτίζονται με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και πως θα μπορούσε ούτως ή άλλως να αποτελέσει ιδανική επιλογή για το κόμμα της Κουμουνδούρου.

Εξυπηρετήθηκε και… εσωτερικά ο Μητσοτάκης

Στη συζήτηση που έγινε πάντως χθες δεν έλειψαν και τα σχόλια για το πώς κατέληξε σε αυτή την απόφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αρκετά στελέχη να παραδέχονται πως μπορεί να ικανοποιεί ως υποψηφιότητα η κα Σακελλαροπούλου τον ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα όμως εξυπηρετεί και τα εσωκομματικά «μέτωπα» του πρωθυπουργού, ο οποίος «βγήκε από την δύσκολη θέση να επιλέξει αυτόν που ήθελε η πλευρά των Σαμαρικών, δυσαρεστώντας τους Καραμανλικούς και αντίστροφα», όπως σημειώθηκε.

Μάλιστα από την Κουμουνδούρου όσον αφορά την επιλογή Μητσοτάκη σημείωναν: «Ο κ. Μητσοτάκης, αφού τόσους μήνες ευτέλισε το θεσμό και το πρόσωπο του νυν Προέδρου, αναγκάστηκε να συρθεί στην επιλογή ενός προσώπου που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση εμπιστεύθηκε και ανέδειξε, κάνοντάς την την πρώτη γυναίκα επικεφαλής του ΣτΕ. Αναγκάστηκε να συρθεί στην επιλογή ενός προσώπου που με τη διαδρομή του έχει σταθεί απέναντι σε ό,τι εκπροσωπεί ιδεολογικά η ΝΔ των Μητσοτάκη - Σαμαρά.»

Αναλύοντας μάλιστα την «αντίθεση» της πρότασης της ΝΔ με την πολιτική της κυβέρνησης έλεγαν:

«Δεν είναι μόνο ότι δεν τη στήριξε το 2018 για Πρόεδρο του ΣτΕ. Όλη η διαδρομή της κας Σακελλαροπούλου έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τις αρχές, τις αξίες και τελικά τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης.

Την ώρα που η ΝΔ πλειοδοτεί τόσα χρόνια σε μισαλλοδοξία και λαϊκισμό για το προσφυγικό και καταψήφιζε το νόμο για την ιθαγένεια, η κα Σακελλαροπούλου δεν δίστασε να συνταχθεί ακόμη και με τη μειοψηφία για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο, να αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια.

Την ώρα που στελέχη της ΝΔ έκαναν σκοταδιστικό ανένδοτο κατά της συμφωνίας Κράτους Εκκλησίας, αρνούνταν να μπει στο Σύνταγμα η καθιέρωση του πολιτικού όρκου και πλειοδοτούσαν σε γελοιότητα ισχυριζόμενοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τα Χριστούγεννα, η κα Σακελλαροπούλου ως ανώτατη δικαστής στήριζε τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.

Την ώρα που η ΝΔ καταψήφιζε ένα προς ένα τα νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων (σύμφωνο συμβίωσης, ταυτότητα φύλου κλπ) και αρνούνταν να μπει στο Σύνταγμα η κατοχύρωση των δικαιωμάτων αυτών και η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού καθώς και την πρόταση να μπει στο Σύνταγμα η αρχή «ίση αμοιβή για ίση εργασία» ανεξαρτήτως ηλικιακών διακρίσεων, η κα Σακελλαροπούλου τασσόταν με τη δικαστική κρίση της υπέρ της ενίσχυσης όλων των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Την ώρα που η ΝΔ πλειοδοτούσε σε λαϊκισμό για την δήθεν προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, η κα Σακελλαροπούλου απέρριπτε ως ανώτατη δικαστικός την αίτηση ακύρωσης που υποστήριζαν οι ακραίοι της ΝΔ.»

Δύο εβδομάδες… υπομονή

Στον ΣΥΡΙΖΑ πλέον λένε πως στρέφουν την προσοχή τους στα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η «αναμέτρηση» Μητσοτάκη – Τσίπρα για τα εργασιακά μετά την σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αναμέτρηση αυτή πάντως φαίνεται να πηγαίνει τουλάχιστον δύο εβδομάδες πίσω, αφού όπως ενημέρωσε το γραφείο του πρωθυπουργού δεν πρόκειται να συζητηθεί σήμερα, ενώ την επόμενη Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Νταβός.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider