Σήμερα η πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα η πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο
Σήμερα το βράδυ στις 21:00 ώρα Ελλάδος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Για το πρώτο τετ-α-τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με μηνύματα και πλούσια ατζέντα, ετοιμάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τους Έλληνες πρωθυπουργούς, η μετάβασή τους στον Λευκό Οίκο είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ταξιδέψει στην παγωμένη Ουάσιγκτον στις αρχές του 2020, έξι μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η συγκυρία δεν είναι «ιδανική», υπό την έννοια ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι εν μέσω θαλασσοταραχής και αντιμετωπίζει την καθαίρεση, εφόσον ψηφίσει σχετικά η Γερουσία, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες ο ίδιος ο κ. Τραμπ έβαλε φωτιά στη Μέση Ανατολή, διατάσσοντας τη δολοφονία του Ιρανού Κασέμ Σουλειμανί. Από την άλλη, όμως, το momentum στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ίσως δεν ήταν ποτέ καλύτερο.

Σήμερα το βράδυ στις 21:00 ώρα Ελλάδος, ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συναντήσει τον κ. Τραμπ, ο οποίος εισέρχεται, μεταξύ άλλων, και σε χρονιά εκλογών. Για την Ελλάδα, όμως, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αξιοποιήσει την όλο και μεγαλύτερη σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών που υπογραμμίστηκε και από την πρόσφατη ανανέωση της Κοινής Συμφωνίας για Αμυντική Συνεργασία που υπεγράφη τον Οκτώβριο στην Αθήνα.

Μήνυμα προς την Τουρκία

Είναι σαφές ότι ένα μείζον θέμα συζήτησης, τόσο στο τετ-α-τετ του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τραμπ, θα είναι η στάση της Τουρκίας στην περιοχή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέρχεται με την επιδίωξη να επισημάνει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι στην περιοχή ο αταλάντευτος εταίρος των ΗΠΑ δεν είναι άλλος από την Ελλάδα, όπως το αποδεικνύει μια σειρά επιλογών της χώρας μας, η οποία είναι και μια από τις λίγες που πληρώνουν τακτικά το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού τους ως εισφορά για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Με δικά του λόγια, η Ελλάδα είναι ένας «μακροπρόθεσμος, αξιόπιστος, αλλά και προβλέψιμος σύμμαχος» για τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει και ότι η Τουρκία με τη συμπεριφορά της προκαλεί αναταραχή και εντός του ΝΑΤΟ, με τον Ταγίπ Ερντογάν πρόσφατα, στη Σύνοδο Κορυφής του Λονδίνου, να απειλεί με βέτο για το αμυντικό σχέδιο της Συμμαχίας για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, χωρίς εν τέλει να το πράξει. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες στους Έλληνες ομογενείς στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, θα ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ενώ στις βαλίτσες του ο πρωθυπουργός φέρει και τη συμφωνία για τον EastMed, με το Κογκρεσο πρόσφατα να εγκρίνει και το περίφημο EastMed Act, το οποίο επικύρωσε και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι, παρ’ όλες τις αναταράξεις που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα είναι νησίδα σταθερότητας.

Στις διευρυμένες συζητήσεις, παρόντος και του αντιπροέδρου Μαικ Πενς, αλλά και κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, θα τεθούν επί τάπητος και άλλα ζητήματα, όπως π.χ. η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, με τον κ. Μητσοτάκη πρόσφατα να «κλείνει το μάτι» και για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, αν και, σε αυτή τη φάση, δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για την αγορά τους. Μετά την πρόσφατα αναβάθμιση των F-16, όμως, η Αθήνα στέλνει ένα ακόμα σινιάλο προς τις ΗΠΑ. Από ελληνικής πλευράς, στο τραπέζι θα είναι ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ η παρουσια του Άδωνι Γεωργιάδη- ο οποίος διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος- ανοίγει το πεδίο και για θέματα επενδύσεων. Στο τραπέζι, από ελληνικής πλευράς, βεβαίως και η Νίκη Κεραμέως, με την ελληνική πλευρά να διερευνά την προοπτική στενότερης συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων.

Και από την πλευρά των ΗΠΑ, πάντως, αναγνωρίζεται η σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην εταιρική σχέση, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν διαρκώς ότι η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και πλέον, με τις νεότερες εξελίξεις από το μέτωπο των αγωγών, καθίσταται και ενεργειακός κόμβος. Στην Ουάσιγκτον, δε, καταγράφουν με ικανοποίηση το γεγονός οτι ο κ. Μητσοτάκης δεν χρειάζεται προσαρμογή, γνωρίζει καλά τις ΗΠΑ και «τρέχει» τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του, ενώ το μήνυμα για επενδύσεις και business έχει περάσει και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Νωρίτερα μέσα στη μέρα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντηθεί και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, με το βλέμμα στραμμένο στο ζήτημα των πλεονασμάτων, αλλά και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, με τον κ. Μητσοτάκη να προσέρχεται στη συζήτηση με το πλεονέκτημα της προαναγγελίας για πρόωρη αποπληρωμή των «ακριβών» δανείων που είχε λάβει η χώρα από το ΔΝΤ, ύψους 5,6 δισ. ευρώ.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider