Πλεονάσματα και νέα πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ στη συνάντηση Μητσοτάκη – Γκεοργκίεβα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλεονάσματα και νέα πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ στη συνάντηση Μητσοτάκη – Γκεοργκίεβα
Με θετική ατζέντα η συνάντηση Μητσοτάκη – Γκεοργκίεβα στο ΔΝΤ. Το Ταμείο θα αναγνωρίσει τη μεταρρυθμιστική πρόοδο της Ελλάδας. Τι θα συζητηθεί στη συνάντηση.

Το ΔΝΤ αποτελεί σταθερό σύμμαχο της Ελλάδας στο θέμα της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και σήμερα, Τρίτη, στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ουάσινγκτον με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην έδρα του Ταμείου.

Στη εν λόγω συνάντηση αναμένεται να εκφραστεί η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ μέσα στο 2020, μετά τα 2,7 δισ. ευρώ που αποπλήρωσε προ διμήνου.

Θα αναγνωριστεί η μεταρρυθμιστική πρόοδος της Ελλάδας

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αναμένεται να αναγνωρίσει τη μεταρρυθμιστική πρόοδο της Ελλάδας και να επαναλάβει την πάγια θέση του ΔΝΤ για μείωση των δημοσιονομικών στόχων, ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για επενδύσεις και κοινωνικές δαπάνες. Για το 2020 και εφεξής, το προσωπικό του ΔΝΤ έχει υποδείξει σε Ελλάδα και Ευρωπαίους να συμφωνήσουν γύρω από μια ουσιαστικά χαμηλότερη πορεία του πρωτογενούς ισοζυγίου, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική χαλάρωση και κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες (π.χ. στον τομέα της υγείας) και επενδυτικές ανάγκες.

Η ελληνική πλευρά θέλει να δείξει πως για τη χώρα το κεφάλαιο ΔΝΤ κλείνει για τα καλά. Έτσι, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που θα έχει με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να αναφερθεί στην πρόθεση της χώρας μας να προχωρήσει σε νέα πρόωρη αποπληρωμή του Ταμείου μέσα στο 2020.

Το χρέος της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Το ανεξόφλητο χρέος της Ελλάδος προς το ΔΝΤ ανέρχεται σήμερα σε 5,6 δισ. ευρώ. Αν και η χώρα μας διαθέτει τα ταμειακά διαθέσιμα ώστε να εξοφλήσει συνολικά το χρέος αυτό, ωστόσο δεν το κάνει διότι η Ευρωζώνη θέλει η Ελλάδα να παραμείνει σε πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας του ΔΝΤ.

Αυτό το πρόγραμμα θα έπαυε αυτόματα από τη στιγμή που η χώρα μας εξοφλούσε εφάπαξ και πλήρως το Ταμείο ή αποπλήρωνε το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών οφειλών. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα εξέλθει αυτόματα του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας όταν τα χρέη της προς το Ταμείο μειωθούν κάτω από τα 3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην ποσόστωση της στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΝΤ.

Η ευρωζώνη θέλει το ΔΝΤ να παραμείνει μέρος της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας έως το 2022. Αυτή η απαίτηση σημαίνει πως το μέγιστο ποσό δανείων που η Ελλάδα θα μπορεί να αποπληρώσει πρόωρα προς το ΔΝΤ το 2020 θα αγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider