Σε αυτές τις συμμαχίες «στηρίζεται» η Αθήνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε αυτές τις συμμαχίες «στηρίζεται» η Αθήνα
Oι Τουρκικές προκλήσεις έχουν διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά από εκείνες που είχε συνηθίσει η ελληνική διπλωματία τα προηγούμενα τρία χρόνια.  

Η χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ανέδειξε ένα αρραγές μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην τουρκική απειλή, την στιγμή που η Αθήνα επιδιώκει το χτίσιμο συμμαχιών με τις ευρωπαϊκές χώρες της περιοχής.

Η χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα ήπιο κλίμα, με ταύτιση απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων. Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε στις τοποθετήσεις όλων των εκπροσώπων. Όπως σημείωσε ένας από τους συμμετέχοντες, σε μια φράση με την οποία συμφώνησε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η φάση αυτή είναι μια κατάσταση «business as usual» με την Τουρκία, αφού οι Τουρκικές προκλήσεις έχουν διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά από εκείνες που είχε συνηθίσει η ελληνική διπλωματία τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Ο Νίκος Δένδιας προέβη σε μια καταγραφή των διπλωματικών κινήσεων της Αθήνας και στάθηκε στην στάση της Ιταλίας, με την οποία η Αθήνα επιδιώκει την ευθυγράμμιση. Το ραντεβού του υπουργού Εξωτερικών με τον Ιταλό ομόλογό του Ντι Μάγιο έχει κλειστεί για την επόμενη Παρασκευή στη Ρώμη και το στοίχημα για την ελληνική διπλωματία είναι να πετύχει τη σύμπλευση της Ιταλικής κυβέρνησης με τους στόχους της ελληνικής. Άλλωστε αυτό που φάνηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, είναι πως παρά το γεγονός ότι η Ιταλική κυβέρνηση διατηρεί σχέσεις με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η σύμπλευσή της με την Τουρκία προκάλεσε εκνευρισμό στη Ρώμη. Η Ιταλία άλλωστε επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον και για τα τεκταινόμενα στην ΑΟΖ της Κύπρου, αφού όπως αναφέρει η εφημερίδα la Republica έχει στείλει από την Παρασκευή φρεγάτα που περιπολεί ανατολικά της ΑΟΖ Κύπρου στην περιοχή που διεξάγουν έρευνες η γαλλική TOTAL και η ιταλική ΕΝΙ.

Κρίσιμος και ο ρόλος της Γερμανίας

Η Γερμανία μπορεί να μην έχει βγει μπροστά, για λόγους που συνδέονται κυρίως με το ζήτημα του μεταναστευτικού, αφού το Βερολίνο «τρέμει» την αντίδραση Ερντογάν σε μια πιθανή ρελάνς στο προσφυγικό. Με άλλα λόγια, το εάν θα εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, ελευθερώνοντας μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη. Πάντως το Βερολίνο δεν προβάλει αντιρρήσεις στην καταδίκη της Τουρκικής προκλητικότητας. Μάλιστα χθες ο γερμανός Πρέσβης, Έρνστ Ράιχελ, σε συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Κουμουτσάκο υποστήριξε ότι η Γερμανία είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα όσον αφορά το πρόσφατα συμφωνημένα μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Η κυβέρνηση στηρίζεται και στην ενεργειακή διπλωματία αφού ο Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε χθες με τον Ισραηλινό ομόλογό του και συζήτησαν την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με την ηλεκτρική διασύνδεση από την Κρήτη μέχρι το Ισραήλ μέσω της Κύπρου.

Τα βλέμματα στη Σύνοδο Κορυφής

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής με την Αθήνα να επιδιώκει μια ρητή αναφορά καταδίκης της Τουρκίας στο κείμενο των συμπερασμάτων. Πάντως στο σχέδιο των συμπερασμάτων που συζητήθηκε χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Η ελληνική πλευρά, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, παρουσίασε συνολικά την τουρκική συμπεριφορά - όλους τους τελευταίους μήνες- που προκαλεί ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. «Η ξεκάθαρη θέση των εταίρων μας για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί μια ξεκάθαρη απάντηση, ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα», δήλωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider