ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στο ΚΚΕ για την ψήφο των αποδήμων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στο ΚΚΕ για την ψήφο των αποδήμων
Η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να συμπράξει με το ΚΚΕ υιοθετώντας τις προτάσεις του.

Μέχρι την ύστατη ώρα φαίνεται να διαπραγματεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο τίθεται για ψήφιση σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, που αποφάσισε έχοντας βρεθεί αρχικά απομονωμένη να συμπράξει με το ΚΚΕ υιοθετώντας τις προτάσεις του, που αφορούν επίσης ένα είδος κλειστής εκπροσώπησης, πιέζει προκειμένου να γίνουν αποδεκτές έστω και την ύστατη ώρα κάποιες επιπλέον προτάσεις της, έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα στα … αριστερά της, θέλοντας να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο με το Κομουνιστικό κόμμα.

Υπάρχουν μία σειρά από θέματα πάνω στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί, όπως για παράδειγμα πως στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ορίζονται ως εκλογικά κέντρα πέρα από τα προξενεία και τις πρεσβείες «χώροι οργανώσεων απόδημων ή άλλοι κατάλληλοι χώροι» δηλαδή χώροι όπως οι Εκκλησίες, ενώ σημειώνεται και η ανάγκη επικαιροποίησης των εκλογικών καταλόγων.

Από την Κουμουνδούρου σημείωναν πως «η κυβέρνηση έκανε αποδεκτές δύο από τις προτάσεις μας, τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για τον έλεγχο των καταλόγων, και την εξασφάλιση ενός περιορισμένου δικαιώματος εκλέγεσθαι των αποδήμων» αλλά πως «Εκκρεμούν κι άλλες προτάσεις μας προς την κατεύθυνση αυτή, οι οποίες έχουν μάλιστα διακομματική υποστήριξη. Για τον λόγο αυτό επιφυλαχθήκαμε για την τελική μας στάση στην Ολομέλεια, ανάλογα με την αποδοχή ή όχι των προτάσεων αυτών», ενώ τόνιζαν πως επιφυλακτικό παρουσιάστηκε στην Επιτροπή και το ΚΚΕ.

Βοήθεια στην κυβέρνηση στα Ελληνοτουρκικά

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά λάθη στη στάση που έχει κρατήσει στα ελληνοτουρκικά, αλλά δηλώνουν πως «σε αντίθεση με τη στάση που κράτησε η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν αντιπολίτευση, εμείς δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα εθνικά θέματα για μικροπολιτικούς σκοπούς» κι όπως αναφέραμε ξανά θα πάρουν πρωτοβουλίες με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει το ζήτημα στους ευρωπαίους ηγέτες με τους οποίους συνομιλεί.

Όσον αφορά το ΕΣΕΠ από την Κουμουνδούρου σημείωναν πως «Προσήλθαμε στο Εθνικό Συμβούλιο ως πατριωτική δύναμη ευθύνης. Εμείς δεν θα επαναλάβουμε τη ρητορική δημαγωγία, την οποία υποστήκαμε όταν ήμασταν κυβέρνηση. Προσήλθαμε με συγκεκριμένες προτάσεις και επιδιώξαμε εποικοδομητικό διάλογο για να επιστρέψει η χώρα σε ενεργητική εξωτερική πολιτική, να αποκτήσει ξανά πυξίδα και ενιαίο αρραγές μέτωπο, για να μπορέσουμε να αποκρούσουμε αποτελεσματικά την αναβάθμιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Γι’ αυτόν τον λόγο ζητούμε από την κυβέρνηση να ξαναβρεί το νήμα της δικής μας ενεργητικής πολιτικής. Να ασκηθεί πολύπλευρη πίεση προς την Τουρκία: άμεσα να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ληφθεί σε σχέση με την παράνομη δραστηριότητά της στην Κύπρο, να επεκταθούν αυτές σε παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε περίπτωση απόπειρας εφαρμογής της ανυπόστατης και άκυρης συμφωνίας με τη Λιβύη».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider