Πρωτοβουλίες για τα Ελληνοτουρκικά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρωτοβουλίες για τα Ελληνοτουρκικά από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει παράλληλα και πάλι εξηγήσεις για την απουσία της χώρας από την 5η συνάντηση, της Διαδικασίας του Βερολίνου για το Λιβυκό.

Ανήσυχοι παρακολουθούν στον ΣΥΡΙΖΑ τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, με τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του να αναλαμβάνουν πλέον πρωτοβουλίες, αφού θεωρούν πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προχωρήσει σε λάθος χειρισμούς της κατάστασης.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ταϋλάνδη και η αναφορά του στην συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη ήταν ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος μάλιστα αναμένεται να θέσει το ζήτημα εκ νέου στους Ευρωπαίους κεντροαριστερούς ηγέτες με τους οποίους διατηρεί σχέσεις και να ζητήσει τη στήριξη τους.

Ο τομεάρχης εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος θα ενημερωθεί σήμερα στη σύσκεψη του Συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Δένδια, ενώ θα του καταθέσει και τις δικές του προτάσεις που αφορούν την διαχείριση της συγκεκριμένης κρίσης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει άμεσα να επιβληθούν κυρώσεις τόσο στην Τουρκία, όσο και στα πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης από την Κουμουνδούρου επιμένουν πως θα πρέπει η κυβέρνηση να ζητήσει την άμεση σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου προκειμένου να βρουν συμμαχίες απέναντι στην Τουρκία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει παράλληλα και πάλι εξηγήσεις για την απουσία της χώρας από την 5η συνάντηση, της Διαδικασίας του Βερολίνου για το Λιβυκό. Η συνάντηση άρχισε τον Σεπτέμβριο και σε αυτήν συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία, η Ε.Ε., ο Αραβικός Σύνδεσμος, ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες.

Ναι μεν αλλά για την Ψήφο των αποδήμων

Στην ολομέλεια αναμένεται να τεθεί αύριο, Τετάρτη και το νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο των αποδήμων με τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει «ναι» επί της αρχής, διατηρώντας όμως κάποιες επιφυλάξεις σε διάφορα θέματα που αφορούν το νομοσχέδιο.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε και χθες πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ξεκίνησε τις διαδικασίες για να κάνει πράξη ένα αίτημα που εκδηλώνουν οι απόδημοι Έλληνες από το 1974 και που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν θέλησε να διευθετήσει.

Τόνισε όμως πως υπάρχουν συγκεκριμένες ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων, ενστάσεις που φαίνεται να εκφράζονται και από την πλευρά του ΚΚΕ. Όπως όλα δείχνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ σε αυτό το θέμα ταυτίζονται και η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως θα πρέπει να αποδεχτεί τις προτάσεις που γίνονται από την «αριστερή συμμαχία» προκειμένου να ψηφιστεί με τουλάχιστον 200 ψήφους το νομοσχέδιο.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider