Δεύτερο ραντεβού Μητσοτάκη-Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη - Παραμένει το γαλλικό «μπλόκο» για την Ε.Ε.

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεύτερο ραντεβού Μητσοτάκη-Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη - Παραμένει το γαλλικό «μπλόκο» για την Ε.Ε.
Η δεύτερη συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ και η πρώτη μετά το γαλλικό «μπλόκο» για την ενταξιακή πορεία της γείτονος. 

Ένα δεύτερο, εξαιρετικά ενδιαφέρον ραντεβού, θα έχουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit, του οποίου αμφότεροι είναι ομιλητές, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ζόραν Ζάεφ.

Σχεδόν δύο μήνες μετά την πρώτη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης και να καταγράψουν σημεία σύγκλισης και απόκλισης, οι δύο ηγέτες συναντώνται σε ένα διαφορετική περιβάλλον, με δεδομένη τη συνεχιζομενη άρνηση της Γαλλίας ως προς την έναρξη προενταξιακών διαδικασιών τόσο για τη γείτονα όσο και για την Αλβανία.

Μάλιστα, προχθές βρέθηκε στο Παρίσι ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι βρέθηκε στο Παρίσι και συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο είχε μια μακρά και ανοιχτή συζήτηση. Ο κ. Πενταρόφσκι άκουσε τον κ. Μακρόν να του εξηγεί γιατί μπλόκαρε τη χώρα του, με έμφαση στη διαδικασία των προενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο κ. Μακρόν φέρεται να επέμεινε στο αίτημά του για «αναστρεψιμότητα» της διαδικασίες, με άλλα λόγια, αν ένα υποψήφιο κράτος-μέλος δεν εκπλρώνει τις υποχρεώσεις του, τότε να χάνει την ιδιότητά του. Ο κ. Πεντάροφσκι συμφώνησε με το πνεύμα του κ. Μακρόν, αν και δεν πήρε τίποτε απτό από τη συζήτηση, μιας και ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε πως δεν πρόκειται να εγγυηθεί για παράκαμψη της όλης διαδικασίας, παρ’ ότι είναι σαφές ότι δεν έχει πρόβλημα με τη Βόρεια Μακεδονία per se.

Υπό αυτό το πρίσμα, η συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ είναι σημαντική. Η Αθήνα επιδιώκει την απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας στο πρόσφατο παρελθόν να έχει κάνει και «ηρωικές» δηλώσεις, ότι δηλαδή η γείτονας δεν θα εφαρμόσει μέρος της Συμφωνίας, για να ανακρούσει πρύμναν την επόμενη μέρα. Η ελληνική πλευρά στο ζήτημα είναι σαφής: στηρίζουμε την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να τηρείται μέχρι κεραίας και το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κάπως έτσι, Μητσοτάκης και Ζάεφ θα συζητήσουν και για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων, όπως έγινε πρόσφατα και στο ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, ενώ οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να συνεχίσουν και τις συζητήσεις ως προς τις «ουρές» της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλαδή για τα εμπορικά σήματα και τα σχολικά εγχειρίδια. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά έχει έτοιμη την υπουργική απόφαση για την αλλαγή της σύνθεσης της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής που συμμετέχει στον διάλογο για τα βιβλία, ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών, ευρύτερα, υπάρχει μια taskforceπου είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών σημείο προς σημείο.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη και τη δυσκολία ενταξιακής προοπτικής για τη Βόρεια Μακεδονία σε αυτό το στάδιο, η Αθήνα επιδιώκει καλές σχέσεις με τα Σκόπια, ενώ ελπίζει ότι οι επικείμενες εκλογές την άνοιξη δεν θα φέρουν περαιτέρω αποσταθεροποίηση. Διπλωματικές πηγές, πάντως, εδώ και καιρό έχουν επισημάνει ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει κανένα συμφέρον μονομερούς αμφισβήτησης ή μη εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider